Η φινλανδική HMD, που απέκτησε δικαιώματα χρήσης του brand της Nokia στα κινητά τηλέφωνα, ανακοίνωσε την Τρίτη τα πρώτα της προϊόντα: Δύο συσκευές με βασικές δυνατότητες, χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ, κόστους 26 δολαρίων (προ φόρων).
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Σύμφωνα με την HMD, τα Nokia 150 και Nokia 150 Dual SIM θα αρχίσουν να διατίθενται σε επιλεγμένες αγορές νωρίς μέσα στο επόμενο έτος.
Η εταιρεία, της οποίας ηγούνται πρώην στελέχη της Nokia, νωρίτερα μέσα στον μήνα απέκτησε από τη Microsoft το τμήμα «βασικών» τηλεφώνων Nokia και υπέγραψε συμφωνία με τη Nokia για τη χρήση και επιστροφή του brand πίσω στην αγορά τηλεφώνων το 2017. Σημειώνεται πως το τμήμα «βασικών» τηλεφώνων παρουσιάζει τις περισσότερες από τις πωλήσεις του στην Ινδία, αλλού στην Ασία και στην ανατολική Ευρώπη.
Η Nokia, ως γνωστόν, κάποτε βρισκόταν στην κορυφή της αγοράς κινητών τηλεφώνων, ωστόσο έμεινε πίσω όταν ανέτειλε η εποχή των smartphones. Το σχετικό της τμήμα πωλήθηκε στη Microsoft το 2014, και πλέον επικεντρώνεται στον εξοπλισμό για δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Όσον αφορά στη Microsoft, δεν τα κατάφερε να ανταγωνιστεί την Apple και τη Samsung στα smartphones και σε μεγάλο βαθμό έχει εγκαταλείψει τον χώρο των κινητών τηλεφώνων.
Οι συσκευές της HMD Global, υπό τον «βετεράνο» της Nokia, Άρτο Νουμέλα, θα χρησιμοποιούν Android. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Νουμέλα, ενώ πρόεδρος της HMD είναι ο Φλόριαν Σέιχε, που έχει περάσει από τη Siemens, την Orange, την HTC και τη Nokia. Chief Marketing Officer είναι ο Πέκα Ραντάλα, πρώην CEO της Rovio (Angry Birds) και επίσης «βετεράνος» της Nokia. Η HMD ανήκει στη Smart Connect LP, ένα private equity fund που διαχειρίζεται ο Ζαν Φρανσουά Μπαρί, ο οποίος κάποτε ήταν επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας.
H Nokia έχει παραχωρήσει – στο πλαίσιο της συμφωνίας- τη χρήση του brand της στα κινητά και τα tablets για την επόμενη δεκαετία. Η HMD θα πληρώνει ποσοστά στη Nokia για το brand και τις ευρεσιτεχνίες, αλλά η Nokia δεν έχει προβεί σε άμεση επένδυση στην HMD, η οποία φτιάχνει το δικό της λειτουργικό σε συνεργασία με τη Google. Τις συσκευές της θα κατασκευάζει η Foxconn.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια