Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), που έχει και την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, αποφάσισε πως μέχρι να αναλυθεί το δημοσιονομικό αποτύπωμα που θα έχουν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους θα παγώσει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας μια έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους από την υπεραπόδοση των εσόδων και τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης.
Το θέμα προέκυψε μετά από παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί αν οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα είναι συμβατές με τη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα. «Ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Λίγο αργότερα, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπος του ESM ανακοίνωσε πως «μετά από τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον δημοσιονομικά οφέλη σε συντάξεις και ΦΠΑ το διοικητικό συμβούλιο του ΕFSF και ESM αποφάσισε να παγώσει τις αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων».
«Οι θεσμοί αξιολογούν αυτή την στιγμή τις επιπτώσεις της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά το πρόγραμμα του ESM και τους στόχους και τις δεσμεύσεις. Το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει πως θα συνεχίσει».
Σε μήνυμά του ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ράινς, ανέφερε: «Οι Θεσμοί κατέληξαν ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης μοιάζουν να βρίσκονται εκτός των συμφωνηθέντων. Ορισμένα κράτη-μέλη έχουν την ίδια αντίληψη, οπότε δεν υπάρχει ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Αναμένουμε πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια