Χαστούκι Κομισιόν στην Άγκυρα! «Σεβαστείτε τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας»

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε η Κομισιόν μετά το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων, εγκαταλείποντας την πολιτική των ίσων αποστάσεων.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της Ε.Ε..

«Η Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους -μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών», δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, η οποία πρόσθεσε ότι αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν».

«Επιπλέον, η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατών-μελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», τόνισε η κα Κοτσιγιάντσις.

Στο μεταξύ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, σε υψηλούς τόνους, στην ειρωνική δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, την κυριαρχία των οποίων αμφισβήτησε  εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούβογλου.

«Η στάση μας όσον αφορά στην κυριαρχία της χώρας μας στα Καρντάκ είναι γνωστή από το 1996 και διεθνής κοινότητα είναι ενήμερη. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας» δήλωσε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου απαντώντας σε γραπτή ερώτηση για την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ μετά την πρόκληση Τσαβούσογλου. Αλλά οι ειρωνείες του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δεν σταμάτησαν εκεί. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η γειτονική χώρα κάνει σαν να μαθαίνει αυτή τη θέση μας για πρώτη φορά», είπε ο Μουφτούογλου.

Με αυστηρό τόνο απάντησε  ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Στράτος Ευθυμίου. «Η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.

Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων.

H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», αναφέρει η δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια