Τη στιγμή ακριβώς που φάνταζε εφικτός ένας προωθητικός συμβιβασμός, εγείρεται σκηνικό κρίσης. Με δυσδιάκριτες προς το παρόν στοχεύσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση υπονομευτικό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Η δεύτερη πράξη, μετά τις δημόσιες αντιπαραθέσεις ΔΝΤ και Κομισιόν, γράφεται με το πάγωμα από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ο ξαφνικός «πόλεμος» ξεκίνησε διά χειρός Σόιμπλε. Σε συνέχεια έσπευσε στο μέτωπο η γνωστή συμμαχία των ακραίων. Προφανώς για να προκαταλάβουν, ανάμεσα σε άλλα, μια πολιτική συμφωνία στις επικείμενες συναντήσεις κορυφής. Οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για τους συνταξιούχους και τον ΦΠΑ στα νησιά, όπως όλα δείχνουν, ήταν η αφορμή.
Εάν η κυβέρνηση έπρεπε να τα αποφύγει ή ορθώς έπραξε είναι συζητήσιμο. Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί ότι τα μέτρα της βρίσκονται στο πλαίσιο της συμφωνίας. Ετσι τα βλέπει και ο επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο του Eurogroup. Στον Ντάισεμπλουμ «φαίνεται» ότι δεν είναι «ευθυγραμμισμένα» με τη συμφωνία. Το ίδιο πιστεύει και ο ESM, που ζητά να αξιολογηθούν.
Τίθεται, όμως, έτσι ένα διπλό ερώτημα: Τόσοι ειδικοί των θεσμών είναι δύσκολο να αποφανθούν πάραυτα αν βρίσκονται εντός ή εκτός της συμφωνίας; Τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι πολύ συγκεκριμένα. Η απάντηση είναι εύκολη και στους μη ειδικούς...
Γιατί πριν από το συμπέρασμα, αν βρίσκονται εντός ή εκτός πλαισίου, λαμβάνονται «τιμωρητικές» αποφάσεις. Το λογικό θα ήταν ο ESM να περιμένει πρώτα την απάντηση. Αλλά όποιος ζητά αφορμές, τις βρίσκει...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια