Νέα Δεξιά στροφή και στο βάθος εκλογές

Γράφει η Ελευθερία Καρνάβου

Από την σύνθεση της νέας κυβέρνησης εξάγονται αρκετά ασφαλή έως βέβαια συμπεράσματα για τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού: Συνέχιση της πόλωσης με την αντιπολίτευση, Απεύθυνση στους δανειστές και κολακεία τους.

Σκλήρυνση των μνημονικών μέτρων, Επιτάχυνση της δεύτερης αξιολόγησης. Φραγή στις απώλειες ψήφων προς τα δεξιά, Προετοιμασία εκλογών, Κομματικές ισορροπίες.

Καθένα από τα παραπάνω  βρίσκεται σε σχέση αιτιακή ή άλλη με τα υπόλοιπα.

Όπου υπήρχε δυστοκία για ιδιωτικοποιήσεις και συναφείς πολιτικές έπρεπε να αρθεί το γρηγορότερο , να υπάρξει επιτάχυνση  και να σταλεί το σχετικό μήνυμα στους δανειστές. Εξ ου και η απομάκρυνση του κ. Σκουρλέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας όπου υπήρχαν ανοιχτές πληγές  και φρένα στο μνημονιακό κατήφορο.

Σε πολλά υπουργεία, με τις νέες τοποθετήσεις, φαίνεται προσπάθεια απεμπλοκής και επιτάχυνσης με κορυφαία εξαίρεση το νέο  Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,  Τηλεπικοινωνιών  και ενημέρωσης  όπου παραμένει  ο υπουργός που ευθύνεται (εν μέρει *) για την πόλωση με την αντιπολίτευση . Αυτό δεν αποτελεί μια τυχούσα εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα. Συνιστά, αντίθετα, τον δεύτερο πόλο της συνολικής πολιτικής που συμποσούται στην συντήρηση της πόλωσης και της οξείας αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση και ιδιαίτερα την Νέα Δημοκρατία.

Διατηρώντας αυτό το μέτωπο ανοιχτό – με τις 4 τηλεοπτικές άδειες και  άλλα επίμαχα θέματα να αποτελούν θέσφατο για την κυβερνηση και κόκκινο πανί για την αντιπολιτευση – η κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκλογές. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ή ο κ. Παπάς ή ο αριθμός 4 και τα συναφή θα είχαν αλλάξει. Με το υπάρχον πολωτικό κλίμα και τον υπουργό αναβαθμισμένο και στη θέση του, η αντιπολίτευση δεν θα υποχωρήσει. Δεν θα υπάρξει ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο . Δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο και η κυβέρνηση θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι εμποδίζεται στο έργο της και μάλιστα στον τομέα  της κάθαρσης και του πολέμου κατά του «παλιού»  που αποτελεί σημαία της.

Η δραματική μείωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου με προέλευση το ΠΑΣΟΚ και η απουσία νέων εισόδων (Χριστοδουλάκης, Ξενογιαννακοπούλου κ.α.) συνδέεται επίσης με τις εκλογές και την σχετική πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με απώλεια ψήφων προς δεξιά κι όχι  προς το ΠΑΣΟΚ. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα και τις εσωκομματικές ισορροπίες δεδομένου ότι η λεγομένη διεύρυνση με πασοκικά στελέχη δεν ήταν ποτέ ευπρόσδεκτη στο κόμμα.

Αναφορικά με τις εσωκομματικές ισορροπίες       υπάρχουν δυο σημεία άξια μνείας.  Ο   κ. Σκουρλέτης έφυγε μεν από το Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά υπουργοποιήθηκε σε υψηλής ιεραρχικής θέσης υπουργείο. Δεν γυρίζει επομένως σε ενεργότερη δράση στο κόμμα γεγονος που θα ελλόχευε κινδύνους αρχηγικού ρόλου και επηρεασμού των εσωκομματικών ισορροπιών.  Θα είναι επομένως μόνος ο κύριος Φίλης  -εκ των πολύ προβεβλημένων, σχετικά δυσαρεστημένων στελεχών - που αναλαμβάνουν μεγαλύτερη κομματική δραστηριότητα. Δυο στελέχη, τέτοιας προβολής και τέτοιου προφίλ, θα ήταν πολλά για τον πρόεδρο του κόμματος και τις επιθυμητές ισορροπίες.

Η τοποθέτηση του κ. Σταθάκη στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας είναι εύγλωττη αντανακλώντας το κεντρώο προφίλ του και τις καλές σχέσεις με τους δανειστές. Η απομάκρυνση του  κ. Φίλη  είναι εκτονωτική, είναι θυσία στον κ. Ιερώνυμο και περισώζει τις ψήφους των πιστών. Τυπική αντιμεταρρυθμιστική στάση  με προεκλογική οσμή.

Η απομάκρυνση του κ. Κατρούγκαλου από το υπουργείο εργασίας  δεν αντανακλά αλλαγή πολιτικής η οποία και θα παραμείνει ως έχει όσον αφορά  στα σκέλη της πρώτης αξιολόγησης με χειροτέρευση -  λόγο επί πλέον μνημονιακων δεσμεύσεων και δεύτερης αξιολόγησης. Αποτελεί επικοινωνιακή μεθόδευση που θα άρει προς στιγμή την δυσφορία από το φθαρμένο πρόσωπο του τέως υπουργού εργασίας . Ένα φρέσκο πρόσωπο θα φέρει  για λίγο επίφαση αέρα αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός λειτούργησε με μνημονιακό ορθολογισμό και το βλέμμα στραμμένο  τόσο στους δανειστές όσο και  στην πτωτική και μη αναστρέψιμη πορεία της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και του ιδίου  και στις εκλογές που σχεδιάζει εξ αυτού του λόγου. Όντας πισθάγκωνα δεσμευμένος από περσι το καλοκαίρι και αδυνατώντας να συντηρήσει κάποιες κορώνες περιφρούρησης δημοσίων αγαθών και εργασιακών σχέσεων προτίμησε να κάνει τις δέουσες αλλαγές  ικανοποίησης των δανειστών. Έχοντας κάνει τη μεγάλη στροφή το καλοκαίρι του 2015, στρίβει σήμερα ακόμη δεξιότερα αφού είναι ερμητικά κλεισμένη η εξ αριστερών οδός διαφυγής  του με δική του ευθύνη. Οι εκλογές θα γίνουν με μια φανταστική  «ιστορία επιτυχίας» και την σημαία του αγώνα κατά τις διαφθοράς που όμως  «από την αντιπολίτευση εμποδίζεται έλθει σε πέρας»

Το σκεπτικό των προώρων εκλογών με τις συγκεκριμένες προκείμενες που παρουσιάζονται εδώ μπορεί να μην ισχύσει στην περίπτωση που η κυβέρνηση και ο κ. Παπάς έχουν  ήδη κατά νου να αλλάξουν την σύνθεση της συνόδου των πρόεδρων της βουλής ώστε να είναι εφικτή  ή εφικτότερη η  θετική για την κυβέρνηση πλειοψηφία των τεσσάρων πέμπτων. Αφού δεν μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα θα μπορούσε να επιχειρήσει την αλλαγή του κανονισμού της Βουλής. Η σχετική θύελλα θα φέρει νέες πολωτικές συνέπειες και νέα αδιέξοδα … Εν τω μεταξύ η διαφορά με τη ΝΔ θα μεγαλώνει αφού τίποτα δεν μπορεί, μεσοπρόθεσμα κατ αρχήν, να διορθωθεί.

* Τεράστιο μέρος ευθυνών έχει η ΝΔ.



** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια