Βουλευτές και εντολοδόχοι

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής, συγγραφέας

Τι μας δείχνει η σύγκρουση κυβέρνησης δικαστών και οι πρόσφατες συγκρούσεις ενόψει μνημονίων; Πως έχουμε μια εθνοσυνέλευση, ένα σώμα αντιπροσώπων, να άγεται και να φέρεται, σύμφωνα με τις ορέξεις της εκάστοτε κυβέρνησης.

Καταψηφίζει ο Πολύδωρας τον ΕΝΦΙΑ; Τον διαγράφει ο Σαμαράς. Κάνει το ίδιο η Κατριβάνου; Την διαγράφει ο Τσίπρας. Και τους ζητάνε επίσης να παραδώσουν και την έδρα τους! Λες και η έδρα είναι ιδιοκτησία των αρχηγών των κομμάτων και δεν ανήκει σε εκείνους που ψήφισαν τον βουλευτή.

Ο αντίλογος εδώ είναι πως ο βουλευτής εκλέχθηκε με τη σημαία ενός κόμματος; Σοβαρά; Και ο σταυρός που εγώ του έβαλα; Τυπικός είναι; Δεν έχει νόημα; Και τί σημαίνει πως εκλέχθηκε με τη σημαία κόμματος; Σημαίνει πως ο βουλευτής διάβασε το πρόγραμμα του κόμματος, συμφώνησε και ζήτησε την ψήφο των κατοίκων της περιφέρειάς του, οι οποίοι επίσης γνώριζαν το πρόγραμμα του κόμματος και επέλεξαν τον Πολύδωρα ή την Κατριβάνου επειδή αυτούς διάλεξαν. Τους είπαν οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών, προ των εκλογών, ότι θα βάλουν ΕΝΦΙΑ; Ότι θα κλείσουν 4 ιδιωτικά κανάλια; Όχι. Άρα; Γιατί ο βουλευτής να μην καταψηφίσει το νόμο;

Σύμφωνα με το σύνταγμα, ο βουλευτής έχει απεριόριστη ελευθερία, αποφασίζει χωρίς να ρωτάει κανέναν. Δίνει λόγο μόνον σ' αυτούς που τον εξέλεξαν. Εάν το κόμμα του δεν τον θέλει δεν μπορεί να του πάρει την έδρα. Μόνον να τον διαγράψει. Αλλά η μόδα αυτή ισχύει μόνον στην Ελλάδα. Στις δυτικές δημοκρατίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι βουλευτές να πράττουν κατά συνείδηση.

Η μεταπολιτευτική βουλή μας όμως, δεν αποτελείται συνήθως από αντιπροσώπους του έθνους, αλλά από εντολοδόχους του αρχηγού. Ψηφίζουν ό,τι τους δίνουν, διότι διαφορετικά θα πρέπει να παραιτηθούν. Έχουμε ουσιαστική και τυπική κατάργηση του κοινοβουλευτισμού, εφόσον η νομοθετική εξουσία έχει υποκατασταθεί από την εκτελεστική, εσχάτως δε και από την δικαστική.

Και έρχεται τώρα ο βουλευτής Καραγιαννίδης του ΣΥΡΙΖΑ και λέει ότι μας εξευτελίζετε. Φυσικά. Έτσι είναι. Έχει μετατραπεί η Βουλή σε ένα σώμα δημοσίων λειτουργών, οι οποίοι εγκρίνουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού. Μα αυτό δεν λέγεται Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, δεν λέγεται καν Βασιλευομένη Δημοκρατία. Ούτε καν Συνταγματική Μοναρχία δεν λέγεται, διότι σ’ αυτήν οι βουλευτές επιβάλουν τη θέλησή τους στο Παλάτι. Λέγεται Μοναρχία νέτα σκέτα, έστω Πεφωτισμένη.

Γυρίσαμε δηλαδή αισίως στον 17ο αιώνα- και αν. Και τότε υπήρχε κοινοβούλιο. Δεν το ανακάλυψε η μεταπολίτευση. Πάντα υπήρχε κοινοβούλιο. Απλώς σε εκείνο το κοινοβούλιο, όπως και στο σημερινό το δικό μας, αποφάσιζε το Συμβούλιο του Στέμματος και οι βουλευτές ενέκριναν - αν και όχι πάντα, εάν δούμε την περίπτωση του Λουδοβίκου ΙΣΤ’.

Η κυβέρνηση θα φέρει τη Δευτέρα ένα νόμο, εντελώς αντίθετο από αυτόν που ψήφισε ο Καραγιαννίδης και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πριν μερικούς μήνες. Και θα τους υποχρεώσουν να τον ψηφίσουν! Μια ακόμη απόδειξη της μετάλλαξης του πολιτεύματος. Δεν φτάνει που έχει ουσιαστικά καταλυθεί η κρατική κυριαρχία λόγω ΕΕ, αλλά τώρα ακυρώνεται και ο ίδιος ο κοινοβουλευτισμός.

Περί Πολύδωρα

Το γενικευμένο μένος, το εντελώς άκομψο, εναντίον του Βύρωνα Πολύδωρα, ενός έντιμου, καλλιεργημένου και σθεναρού πολιτικού, με οικογενειακή παράδοση που φτάνει στο 21, δείχνει την κατάντια του πολιτεύματος και των ηθών. Η ΝΔ μπορεί να μην τον επιλέγει ως πρόεδρο του ΕΣΡ, αυτό είναι δικαίωμα κάθε κόμματος. Αλλά θα μπορούσε απλώς να πει πως η θέση αυτή, κατά τη γνώμη της, απαιτεί ένα πρόσωπο από το χώρο των ΜΜΕ. Και να κλείσει εκεί το ζήτημα. Τα υπόλοιπα δεν χρειάζονταν.

Όσο για το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και δημοσιογράφους που σιτίστηκαν από το μεταπολιτευτικό μας κράτος επί δεκαετίες και τώρα βρίζουν τον Πολύδωρα ως βασικό εκπρόσωπο του διαπλεκόμενου συστήματος, τί να πει κανείς; Ο Πολύδωρας είναι ο εκπρόσωπος του παλιού, που χρεοκόπησε τη χώρα; Αυτός είναι ο εκπρόσωπος του ρουσφετιού; Η Φώφη, αρχηγός ενός κατεξοχήν διεφθαρμένου κόμματος, δεν έπρεπε να βγάλει λέξη για τον Πολύδωρα, που είχε το σθένος εξάλλου να καταψηφίσει τα μνημονιακά νομοσχέδια στη Βουλή.

Κλείνω με την κα Κατριβάνου. Αποκάλεσε τον Πολύδωρα γελοίο και δεξιό! Εδώ έχουμε να κάνουμε με κανονική κατάπτωση του πολιτικού λόγου.

Βουλευτές, πρώην βουλευτές και πολιτικά στελέχη, θα πρέπει να κατέβουν κάπως από το ύψος τους και να δουν από το δικό μας, χαμηλότερο ύψος, τα πράγματα.

Είναι αυτό που λέει ο λαός: κόψε κάτι.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια