Ανατροπή στο παρά πέντε;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Ο Οκτώβριος μέχρι την περασμένη Παρασκευή φαινόταν να είναι ο μοιραίος μήνας για τον Τραμπ καθώς τα σεξιστικά προ ετών σχόλιά του τον καταβαράθρωσαν δημοσκοπικά.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων που είχε δηλώσει ότι θα απαγορεύσει την είσοδο Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, θα ορθώσει αδιαπέραστο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό χωρίς υπολογίσιμο κόστος, με το αντισυστημικό του προφίλ να αντέχει, φαινόταν να καταρρέει ως "αρσενικό σοβινιστικό γουρούνι" για να θυμηθούμε τη σκληρή αμερικανική φεμινιστική ρητορική της δεκαετίας του '60 και του '70.
Την Παρασκευή 28/10 ο διευθυντής του FBI ξανάνοιξε την ιστορία των emails της Κλίντον, μια υπόθεση που στην καλύτερη για τη Χίλαρι περίπτωση είναι αμέλεια στην τήρηση του απορρήτου της υπηρεσιακής αλληλογραφία της ως υπουργού Εξωτερικών και στη χειρότερη προσπάθεια για συγκάλυψη είτε οικονομικών σκανδάλων είτε πτυχών της προσωπικής της ζωής. Τι δείχνουν τα παραπάνω; Επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την έλλειψη προγραμματικής αντιπαράθεσης καθώς και οι δύο υποψήφιοι έχουν επιδοθεί σε μια διαδικασία απαξίωσης του αντιπάλου, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν σε όφελός τους την οργή και την απαξίωση της πολιτικής ελίτ από μια πλειοψηφική μερίδα του εκλογικού σώματος.
Η επανεμφάνιση του θρίλερ των emails της Κλίντον σκίασε την προειδοποίηση Τραμπ ότι η θέση της αντιπάλου του για Ζώνη Απαγόρευσης Πτήσεων στη Συρία μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τη Ρωσία και σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο!
Στο επιτελείο της Χίλαρι προφανώς γνωρίζουν ότι οι σκληρές θέσεις της απέναντι στη Μόσχα προκαλούν ανησυχία εντός και εκτός συνόρων και διέρρευσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι η πιο πιθανή επιλογή για τη διαδοχή του Κέρι είναι ο σημερινός αντιπρόεδρος Μπάιντεν. Με άλλα λόγια, μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξε ο Ομπάμα, αλλά τον επικοινωνιακό ελιγμό τον ακύρωσε ο ίδιος ο Μπάιντεν που έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται για δημόσια αξιώματα. Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της Τρίτης 8/11 με άγνωστη μεταβλητή το πόρισμα της έρευνας του FBI για τα emails της Κλίντον, το αμερικανικό πολιτικό τοπίο παραμένει θολό.
Η πίστη στο «αμερικανικό όνειρο», είτε στην εκδοχή του κρατικού παρεμβατισμού του Ρούζβελτ που πριν από οκτώ χρόνια ανέστησε ο Ομπάμα και επιχείρησε να συντηρήσει ο Σάντερς, είτε στην εκδοχή της αυτορυθμιζόμενης αγοράς του Ρήγκαν και του Μπους υιού, έχει αποσαθρωθεί. Με τα παραπάνω δεδομένα, κάθε πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επόμενης Τρίτης είναι παρακινδυνευμένη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια