Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν το σύνθημα για ανασχηματισμό - Αυτοί που σίγουρα μένουν και αυτοί που φεύγουν

Αν και η φημολογία θέλει τον ανασχηματισμό να γίνεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ακόμη και σήμερα, (δύσκολη πιθανότητα), ο ίδιος δηλώνει με χιούμορ στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει μια δημοσκόπηση για να δει πότε θα προχωρήσει στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Φαίνεται πάντως πώς αυτοί θα είναι σύντομα καθώς ο πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα.

Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται πως πλέον η κλεψύδρα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει γυρίσει. "Τίποτα δεν δουλεύει στην κυβέρνηση, οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και αν δεν γίνουν οι αλλαγές γρήγορα από τον πρωθυπουργό τότε θα υπάρχει τεράστιο θέμα στην κυβέρνηση" λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Μαξίμου πολύ κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Το ίδιο στέλεχος, σημείωσε πως δυο τουλάχιστον υπουργοί, οι κύριοι Τσακαλώτος και Σταθάκης, από το οικονομικό επιτελείο κατά την εκτίμηση του, είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν στον ανασχηματισμό και άρα κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν στη θέση τους, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με το χαρτοφυλάκιο του υπουργού εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και αν τελικά θα παραμείνει ή θα μετακινηθεί από το υπουργείο της οδού Σταδίου.


Χωρισμός με Σκουρλέτη


Από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην αίθουσα της συνεδρίασης της κεντρικής πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης έδειχνε φανερά ενοχλημένος απο την εξέλιξη γύρω από το πρόσωπό του.

Όταν δε, έφτασε η στιγμή να μην τον προτείνει ο πρωθυπουργός για το Πολιτικό συμβούλιο, κατάλαβε πως δύσκολα θα παραμείνει και στην κυβέρνηση και γι αυτό το λόγο φρόντισε να προκαταλάβει τις αποφάσεις του Αλ. Τσίπρα και να διαρρεύσει πως δεν θα ήθελε να παραμείνει στην κυβέρνηση αν η απόφαση του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει σπάσιμο του υπουργείου, και ο τομέας της ενέργειας να πηγαίνει αλλού.

Λίγο μετά ο πρωθυπουργός απάντησε έμμεσα στον υπουργό Ενέργειας με τα όσα είπε κεκλεισμένων των θυρών προς τα μέλη της ΚΠΕ του κόμματος του: Τα βαριά πολιτικά στελέχη πρέπει να βάλουν πλάτη και στο κόμμα: Δεν θα είναι άλλωστε για πάντα υπουργοί!

Στην πρόταση που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας μετά την ομιλία του, ενώ δηλαδή οι πόρτες είχαν κλείσει για τα ΜΜΕ, βρήκε όμως την ευκαιρία να ξαναστείλει μήνυμα και σε όλους εκείνους που έχουν... παντρευτεί την υπουργική καρέκλα: Είναι πιο τιμητικό και σοβαρό να είναι κανείς στην ηγεσία του κόμματος από ό,τι στην κυβέρνηση, επανέλαβε προσθέτοντας ότι κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το αντίθετο. Ενώ φέρεται να είπε και μισο-αστεία μισο-σοβαρά, «ποιος ξέρει ποιοι θα είναι αύριο υπουργοί».


Οι σίγουροι υπουργοί που παραμένουν στην κυβέρνηση


Ο πρωθυπουργός πρότεινε έντεκα ονόματα για το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες σε κόμμα και κυβέρνηση. Είναι κάτι που είχε κάνει κάποτε και ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν είχε επιχειρήσει για καλύτερο συντονισμό να εμπλέξει στο ίδιο κομματικό όργανο το εκτελεστικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ υπουργούς και κομματικά στελέχη μαζί.

Έτσι , στην πρότασή του ο κ. Τσίπρας περιλαμβάνει και σημερινούς υπουργούς που θα είναι ξανά στο νέο υπουργικό συμβούλιο κάποιοι από άλλες θέσεις , σε κάθε περίπτωση όμως θα τους έχει στην κυβέρνηση.

Από τα έντεκα στελέχη αυτά τα επτά είναι ήδη υπουργοί.

Οι «έντεκα» που πρότεινε είναι οι εξής: Ν. Βούτσης, Ο. Γεροβασίλη, Ρ. Δούρου, Γ. Δραγασάκης, Γ. Μπαλάφας, Α. Μπαλτάς, Ν. Παππάς, Ρ. Σβίγκου, Δ. Τζανακόπουλος, Ε. Τσακαλώτος, Ν. Φίλης.

Στη συνέχεια άλλα μέλη της Κ.Ε. πρότειναν και τις Φ. Βάκη και Τ. Χριστοδουλοπούλου. Από την «κλειστή» λίστα απουσίαζε το όνομα του υπουργού Ενέργειας Π. Σκουρλέτη.

Ποιοί μένουν

Δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την παραμονή του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος παραμένει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας του και θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό για πιθανές αλλαγές ή την παραμονή των στελεχών του κόμματός του στην κυβέρνηση. Αναβαθμισμένο ρόλο ακούγεται ότι θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, αποχωρεί ο Δημήτρης Μάρδας (ακούγεται ορισμός της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου), ενώ παραμένει τη θέση του ο Γιάννης Αμανατίδης.


Αυτοί που φεύγουν και αυτοί που έρχονται


Εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εκτός του Πάνου Σκουρλέτη, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Βαγγέλης Αποστόλου, από το Περιβάλλοντος, το Ναυτιλίας, το Πολιτισμού και το Αγροτικής Ανάπτυξης αντίστοιχα.


Στο Δικαιοσύνης ενδέχεται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη.


Ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και νέα ονόματα στην κυβέρνηση με την αξιοποίηση μεταξύ άλλων της Ρένας Δούρου, του Δημήτρη Παπαδημούλη, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς και οι κύριοι , Μεϊκόπουλος, Μπάρκας, Σεβαστάκης, Γάκης, Συρμαλένιος, Φάμελλος, Μαντάς, Σαντορινιός, Κασιμάτη, και οι κυρίες Τελιγιορίδου και ,Φωτεινή Βάκη.

Ο χωρισμός των πολλών αρμοδιοτήτων του Υποδομών -υπουργός είναι ο Χρήστος Σπίρτζης- οδηγεί και εκεί σε ανατροπές και ριζικές αλλαγές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια