Sponsor

ATHENS WEATHER

Προκλητικός ο Ερντογάν: Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν δικά μας

Ανεβάζει ξανά τους τόνους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρώντας σε νέα αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης με αφορμή την 93η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας.

Σε  ομιλία του με αφορμή τους εορτασμούς  ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι νησιά στο ανατολικό Αιγαίο που ανήκουν στην Ελλάδα με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης ήταν τουρκικά και έχουν στοιχεία τουρκικού πολιτισμού.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας […] Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε ιστορία μας, μνημεία μας, τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;», είπε μεταξύ άλλων.
Η δήλωση Ερντογάν είχε μία ξεκάθαρη αντι-κεμαλιστική αιχμή, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει πως «όσοι τα υπέγραψαν αυτά είναι υπεύθυνοι».

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο σε ένα μπαράζ αμφισβητήσεων των συνόρων της Τουρκίας που δημιούργησε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ορίστηκαν στη Λωζάννη το 1923.

Λίγη ώρα αργότερα μιλώντας στην Άγκυρα στα εγκαίνια σιδηροδρομικού σταθμού, επανέφερε στο προσκήνιο την εκ νέου επιβολή της θανατικής ποινής. Όπως είπε η τουρκική εθνοσυνέλευση θα επανεξετάσει την επαναφορά της. Μάλιστα είπε ότι  «αυτό θα γίνει σύντομα, πολύ σύντομα, μην έχετε καμία αμφιβολία», ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι η χώρα είναι κυρίαρχη και δεν τον ενδιαφέρει το πώς θα αντιδράσουν οι χώρες της Δύσης.

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε αφήσει τις πρώτες υπόνοιες για επανεξέταση του θέματος.

Στην επαναφορά της θανατικής ποινής «εάν ο λαός το θέλει» είχε αναφερθεί ενώπιον της μεγάλης συγκέντρωσης «για τη Δημοκρατία και τους Μάρτυρες» που οργάνωσε το κόμμα του το AKP στην Κωνσταντινούπολη τον Αύγουστο. «Εάν ο λαός θέλει την θανατική ποινή, τα πολιτικά κόμματα θα ακολουθήσουν τη βούλησή του», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως «οι περισσότερες χώρες εφαρμόζουν την θανατική ποινή», και ενώ το πλήθος επευφημούσε φωνάζοντας «ποινή θανάτου».

Οι εκτελέσεις στην Τουρκία είχαν σταματήσει από το 1984, ενώ επίσημα η θανατική ποινή καταργήθηκε το 2004.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια