Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος
Σε μια χώρα που έχει απεμπολήσει από πολύ καιρό το δικαίωμα να συγκαταλέγεται στα «κανονικά κράτη», στην οποία δεν λειτουργεί τίποτε «αυτονόητα» -από ...τα δρομολόγια των συγκοινωνιών μπροστά από το Πολυτεχνείο και τα πρωτόκολλα των υπουργείων, μέχρι την... κυβέρνηση, είναι περιττή πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου να εκπλήσσεται κανείς με τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Σε μια χώρα που έχει απεμπολήσει από πολύ καιρό το δικαίωμα να συγκαταλέγεται στα «κανονικά κράτη», στην οποία δεν λειτουργεί τίποτε «αυτονόητα» -από ...τα δρομολόγια των συγκοινωνιών μπροστά από το Πολυτεχνείο και τα πρωτόκολλα των υπουργείων, μέχρι την... κυβέρνηση, είναι περιττή πολυτέλεια και χάσιμο χρόνου να εκπλήσσεται κανείς με τις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Σε μια χώρα που πρωθυπουργός διανοήθηκε να πει κάποτε δημόσια ότι “δεν υπάρχουν θεσμοί, παρά μόνον ο λαός!”, σε μια χώρα που υπουργός της κυβέρνησης λέει ανερυθρίαστα μέσα στην Βουλή “ψηφίσαμε τον νόμο, αλλά... όσο είμαστε εμείς εξουσία δεν πρόκειται να τον εφαρμόσουμε!”, όλα τα...παρελκόμενα και οι “παράπλευρες απώλειες” αυτής της διάλυσης και της γενικής οπισθοχώρησης σε όλα τα επίπεδα, είναι απλώς οδοντόκρεμες!
Η Δικαιοσύνη, είναι θεσμός που υπηρετείται από ανθρώπους. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Λογικό να διαφωνούν μεταξύ τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, να έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις, ακόμη και να δημιουργούνται εντάσεις στις διασκέψεις τους. Αυτά, όμως, πρέπει να μένουν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και στο τέλος, αυτό που ενδιαφέρει την κοινωνία, είναι η “δίκαιη κρίση”, των λειτουργών της Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν. Με ομοφωνία αλλά συχνά και κατά πλειοψηφία, με τεκμηριωμένες αιτιολογήσεις τόσο της πλειοψηφίας όσο και την μειοψηφίας. Αυτά, στις “κανονικές Δημοκρατίες”...
Η απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε για την συνταγματικότητα ή μη της διαδικασίας η οποία ακολουθήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες, αναμενόταν με αυτονόητο μεγάλο ενδιαφέρον (ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα... βοσκοτόπια και τα διάτρητα “πόθεν έσχες”) και λογικά σε ένα... “κανονικό κράτος”, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της προκήρυξης και της διενέργειας του διαγωνισμού, ο οποίος τόσες εντάσεις και ενστάσεις προκάλεσε. Δεν συνέβη έτσι...
Η σημερινή Διάσκεψη των δικαστών του Σ.τ.Ε, είχε ορισθεί προ πολλού χρόνου. Έτσι γίνεται. Και, προφανώς, για να δημιουργήσει τετελεσμένα η κυβέρνηση, και μέσω αυτών να ασκήσει έμμεσες πιέσεις στους δικαστές, προέβη στην κατεπείγουσα διαδικασία του διαγωνισμού, πριν υπάρξει απόφαση. Ελλάδα είναι αυτή-είπαμε. Αυτό, όμως, που προκάλεσε τον χθεσινό σάλο στο πολιτικό σκηνικό, είναι η... απόφαση της ολομέλειας του Σ.τ.Ε να... αναβάλλει την λήψη απόφασης επειδή -όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ίδιος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας -έκρινε ότι “έπρεπε να ματαιωθεί η για σήμερα προγραμματισθείσα διάσκεψη, λόγω του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες από δημόσιες τοποθετήσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως για την υπόθεση...”!
Τούτο πάλι τι είναι; Ανώτατο δικαστήριο αναβάλλει την λήψη απόφασης για μια απολύτως σημαντική υπόθεση λόγω του... “κλίματος”. Το οποίο κλίμα θα... επιδράσει πως στην λειτουργία των ανώτατων δικαστών στην εκτέλεση του καθήκοντός τους;
Η διάσκεψη, κράτησε σκάρτη μιαν ώρα όλη κι' όλη. Και (κατά τις πληροφορίες) λίγο μετά την έναρξη υπήρξαν εντάσεις μεταξύ των μελών, που προκλήθηκαν από την εισήγηση του Προέδρου του Σ.τ.Ε, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην “κρισιμότητα” της υπόθεσης, γεγονός που από κάποιους δικαστές κρίθηκε ως “υπερβολή” και παρατήρησαν ότι κρίσιμες είναι και πολλές άλλες υποθέσεις που φθάνουν στην ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας.
Αλλά, είχαμε και... συνέχεια. Ο Πρόεδρος, ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη της ολομέλειας για την συγκεκριμένη υπόθεση, θα επαναληφθεί, αλλά όπως διευκρίνισε η ημερομηνία σύγκλισής της θα ανακοινωθεί μόλις 24 ώρες πριν την πραγματοποίησή της! Κάτι τέτοιο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν θυμούνται να έχει ξαναγίνει... Αλλά, ούτε έχει ξαναγίνει με το που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο πληροφορίες για “ένταση” στην ολομέλεια, να βγει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Σ.τ.Ε με δική της ανακοίνωση και να... διαψεύσει τα περί “εντάσεων”, επαναλαμβάνουσα σχεδόν αυτολεξεί την προηγούμενη ανακοίνωση του Προέδρου! Δουλειά των δικαστών, είναι να απονέμουν δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για το όποιο “κλίμα”, όχι να... κυνηγάνε την επικαιρότητα και να εκδίδουν ανακοινώσεις!
Έχει και άλλα, ακόμη πιο... “αστεία”, όμως: με το που προκλήθηκε ο κακός χαμός μετά την αναβολή της διάσκεψης της ολομέλειας του Σ.τ.Ε, η κυβέρνηση θεώρησε επιβεβλημένο να βγει και να σχολιάσει το μπάχαλο, αναφέροντας ότι «σε σχέση με τη σημερινή εξέλιξη στη συνεδρίαση του Σ.τ.Ε, τονίζεται ότι θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο».... Α, για να είμαστε τυπικά απολύτως εντάξει: η σχετική ανακοίνωση, δεν έγινε από την.... κυβέρνηση, αλλά με non paper “κυβερνητικών πηγών”! Από την... κυβέρνηση, δηλαδή, πλην όχι επισήμως, αλλά υπό τον βολικό μανδύα των “πηγών”!
Πάλι καλά. Γιατί, αν αυτό το περί “να αποφασίσει ανεπηρέαστο...”,επισήμως το έλεγε η κυβέρνηση, αναπόφευκτα θα έφερνε στην μνήμη του κόσμου ( κάτι μέρες πριν, στην ΔΕΘ έγινε εξ' άλλου) το καταπληκτικό και... ανεπηρέαστο που είπε ο κ. Τσίπρας, ότι “δεν πιστεύει ότι το Σ.τ.Ε θα βγάλει αντισυνταγματικό τον διαγωνισμό για τις άδειες, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται...”!
Γίνονται;
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια