Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι δύο εισηγήσεις στον Α.Τσίπρα για ανασχηματισμό, το σενάριο των εκλογών και ο ρόλος Μέρκελ-Ολάντ

Βαλβίδα εκτόνωσης στους κυβερνητικούς τριγμούς αναζητά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος θέλει να "ξεφουσκώσει" η ένταση που έχει προκληθεί στη κυβέρνηση με αφορμή τα δικαστικά θέματα με το ΣτΕ και τις τηλεοπτικές άδειες και ψάχνει τρόπους για να υπάρξει αποκλιμάκωση και ο ανασχηματισμός είναι μια λύση που προσφέρεται στο πλαίσιο μάλιστα των θεσμικών του υποχρεώσεων και ευθυνών που απορρέουν εκ της θέσεώς του.

Σύμφωνα με τις δύο εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο πρωθυπουργός: Η πρώτη έχει να κάνει με την περίπτωση ανασχηματισμού μόλις εκλεγούν τα νέα πολιτικά όργανα της πολιτικής γραμματείας. Αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας σε συνεργασία και με τα κομματικά του στελέχη και συνεργάτες του να προχωρήσει σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχουν υπουργοί που έχουν πει στον κ. Τσίπρα οι αλλαγές να είναι ριζικές, με μεκτακίνηση ακόμη και του υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά ώστε να αποφορτιστεί η ένταση με τα κανάλια.

Η δεύτερη εισήγηση που φέρεται να έχει δεχτεί είναι, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να γίνουν αμέσως μετά την αξιολόγηση του προγράμματος προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες με τους δανειστές. Αυτό διευκολύνει περισσότερο τους χειρισμούς του, διότι αν θα θέλει να αλλάξει και υπουργούς που εμπλέκονται με τους δανειστές και τις διαπραγματεύσεις, να έχουν λυθεί οι εκκρεμότητες και να μπορεί έτσι ανεμπόδιστα να προχωρήσει στις αλλαγές αυτές.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που η αξιολόγηση του προγράμματος καθυστερήσει από τους θεσμούς και ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου. Θα μπορεί μέχρι τότε η παρούσα κυβέρνηση να λειτουργήσει χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος που θα αμβλύνει τις εντάσεις;

Ο κ. Τσίπρας λένε, όσοι είναι σε θέσει να γνωρίζουν, θα καταλάβει περίπου πότε θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και αυτό θα κριθεί από τις συναντήσεις που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Απο τις επαφές του με τους δύο Ευρωπαίους ηγέτες ο κ. Τσίπρας θα είναι σε θέση να γνωρίζει περίπου πότε θα κλείσει το κεφάλαιο των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές και έτσι θα μπορεί χρονικά να προσδιορίσει τις αλλαγές που θέλει στο κυβερνητικό σχήμα.

Στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου, ερωτηθείς για το πόσο θα μπορούσε ενδεχομένως να κρατήσει όλη η παραπάνω διαδικασία, απάντησε όχι πέραν των είκοσι ημερών, επομένως έλεγε, πως ότι είναι να γίνει θα γίνει μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Πρώτα εκλογή των νέων κομματικών οργάνων ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο , στη συνέχεια ανασχηματισμός με ή χωρίς αξιολόγηση. Ανάλογα το χρόνο που θα ολοκληρωθεί από τους θεσμούς. Γεγονός πάντως ο ίδιος θα το γνωρίζει από σήμερα κιόλας μετά τις συναντήσεις του με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο δέχεται ειδηγήσεις και για εκλογές. Αυτή η εισήγηση συνδέεται με το χρέος και βεβαίως τις εξελίξεις τόσο στην δεύτερη αξιολόγηση όσο και στην πορεία της οικονομίας. Στη συνάντηση με τους Μέρκελ και Ολάντ σήμερα ο κ Τσίπρας θα θέσει το θέμα του χρέους και από τις απαντήσεις θα αντιληφθεί επίσης αν υπάρχει περιθώριο άμεσης συζήτησης για διευθέτηση του.

Αν όχι τότε τα τράγματα ξεφεύγουν από τον ανασχηματισμό και περιπλέκονται ακόμη περισσότερο με το σενάριο της προσφυγής στις κάλπες να παίζει ακόμη πιο δυνατά. Κι αυτό γιατί υπάρχουν ορισμένοι συνεργάτες του πρωθυπουργού που εκτιμούν ότι όσο ο χρόνος περνάει χωρίς ρύθμιση του χρέους είναι υπερ της ΝΔ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια