Αποστολή εξετελέσθη: Το ταξίδι του διαστημοπλοίου Rosetta τελείωσε με πρόσκρουση στον κομήτη

Οριστικό τέλος έλαβε η ιστορικής σημασίας αποστολή Rosetta της ESA, με το διαστημόπλοιο να την ολοκληρώνει επιτυχώς, πραγματοποιώντας ελεγχόμενη πρόσκρουση πάνω στον κομήτη που μελετούσε εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Η επιβεβαίωση του τέλους της αποστολής έφτασε στο κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας στις 14.19 (ώρα Ελλάδας), με την απώλεια σήματος του διαστημοπλοίου κατά την πρόσκρουσή του.

Το διαστημόπλοιο Rosetta πραγματοποίησε τον τελικό του ελιγμό το περασμένο βράδυ, μπαίνοντας σε πορεία σύγκρουσης με τον κομήτη από ύψος 19 χλμ. Το σκάφος είχε στοχεύσει μία ζώνη στον κομήτη (67Ρ/ Churyumov- Gerasimenko), κοντά σε τμήμα της περιοχής που είχε λάβει την ονομασία «Μα'άτ».

Η κάθοδος έδωσε στο σκάφος την ευκαιρία να μελετήσει το περιβάλλον αερίων, σκόνης και πλάσματος του κομήτη πολύ κοντά στην επιφάνειά του, και να τραβήξει φωτογραφίες πολύ υψηλής ανάλυσης. Τα δεδομένα αυτά απεστάλησαν στη Γη πριν τη σύγκρουση. Πλέον, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε επικοινωνία με το διαστημόπλοιο.

Από την εκτόξευσή του το 2004 μέχρι σήμερα, το διαστημόπλοιο βρίσκεται τώρα στην έκτη περιστροφή του γύρω από τον Ήλιο. Το ταξίδι του, 8 δισ. χιλιομέτρων, περιλαμβάνει τρία περάσματα από τη Γη, ένα από τον Άρη και δύο περάσματα από αστεροειδείς. Το σκάφος βρισκόταν για 31 μήνες σε κατάσταση νάρκης, κατά τη διάρκεια το μεγαλύτερου σκέλους του ταξιδιού του στο Βαθύ Διάστημα, πριν αφυπνιστεί τον Ιανουάριο του 2014 και καταφθάσει στον κομήτη τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Αφού έγινε το πρώτο διαστημόπλοιο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από κομήτη και το πρώτο που απέστειλε σκάφος προσεδάφισης (Philae), συνέχισε να παρακολουθεί και να μελετά τον κομήτη.

Η απόφαση η αποστολή να λάβει τέλος στην επιφάνεια του κομήτη οφείλεται στο ότι το διαστημόπλοιο Rosetta και ο κομήτης απομακρύνονται πέρα από την τροχιά του Δία ξανά. Σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο, όπου δεν θα είχε ξαναφθάσει ποτέ, το σκάφος δεν θα είχε παρά ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργεί.

Αν και, όπως έδειξαν οι έρευνες, οι κομήτες δεν έπαιξαν τόσο μεγάλο ρόλο στην άφιξη του νερού στη Γη όσο πιστευόταν παλαιότερα, η Rosetta απέδωσε μια σειρά από πολύτιμα στοιχεία, μελετώντας έναν κομήτη ο οποίος φαίνεται πως δημιουργήθηκε σε μια πολύ ψυχρή περιοχή του πρωτοπλανητικού νεφελώματος, όταν το Ηλιακό Σύστημα σχηματιζόταν, πάνω από 4,5 δισ. χρόνια πριν. Επίσης, παραμένει το ερώτημα εάν οι κομήτες έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση της ζωής στη Γη, φέρνοντας απαραίτητα «συστατικά». Από αυτή την άποψη, το διαστημόπλοιο έδωσε πολύτιμα στοιχεία, εντοπίζοντας το αμινοξύ γλυκίνη και φώσφορο, καθώς και πολλά οργανικά στοιχεία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια