HΠΑ για Deutsche Bank: «Είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα του κόσμου»!

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

«Η Deutsche Bank είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο» σύμφωνα με έκθεση την αρχή ασφάλισης καταθέσεων των ΗΠΑ (US Federal Deposit Insurance Corporation -FDIC).

Στο businessinsider το άρθρο έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Meet the riskiest bank in the world» που τα λέει όλα. Eπί της ουσίας οι Αμερικανοί βγάζουν την Deutsche Bank στην «σέντρα». καθώς εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει ένας ολοκληρωτικός οικονομικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας.

Σημειώνεται ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε πρόστιμο ύψους 14 δισ.δολαρίων στην γερμανική τράπεζα κυρίως ως αντίποινα για τα εξοντωτικά πρόστιμα στις αμερικανικές Google και Apple που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής αρχής, ο δείκτης μόχλευσης της γερμανικής τράπεζας, που αποτελεί μέτρο βιωσιμότητας και μετράει το κεφάλαιο που διαθέτει έναντι των στοιχείων που δανείζει, είναι στο 2,68%.

Πρόκειται για την πιο απλή παράμετρο και είναι πολύ δύσκολο να χειραγωγηθεί.

Υπολογίζει ακόμα και την έκθεση σε παράγωγα και ένα υψηλό ποσοστό δείχνει ότι μια τράπεζα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει απώλειες και χρεοκοπίες.

Για να γίνει κατανοητό οι συστημικές σημαντικές τράπεζες έχουν ένα δέικτη της τάξεως του 5.6% ή και περισσότερο από το διπλό απ'οτι έχει η Deutsche Bank.

Η Wells Fargo θεωρείται η δυνατότερη όλων με έναν πολύ ανεβασμένο δείκτη στο 8.01%.

Η Deutsche Bank βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σχετικά με το δείκτη μόχλευσης, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τράπεζας διαμορφώνεται στο 14%, υψηλότερος από τον μέσο όρο των αμερικάνικων τραπεζών που είναι στο 13,55% (η Wells Fargo βρίσκεται στο 12.50%).

Σύμφωνα όμως, με τον αντιπρόεδρο της FDIC, Thomas M. Hoenig, η Deutsche Bank είναι σε χειρότερη θέση από τις αμερικανικές τράπεζες λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως επισημαίνει, «το 2008, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είχαν δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς ενεργητικό στο 3,1%. Όταν ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, τα ιδρύματα αυτά αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες και απαιτήθηκε μια υπερβολική στήριξη της κυβέρνησης».

Το Tier 1 Capital είναι μια διαφορετική μέτρηση της ισχύς μιας τράπεζας και αναθέτει διαφορετικά βάρη σε λιγότερο επικίνδυνα χρηματπιστωτικά προϊόντα.

Περιλαμβάνει επίσης άλλα χρηματοπιστωτικά εργαλεία τα οποία απορροφούν τις απώλειες και δεν επικεντρώνονται στις τιμές των μετοχομεριδίων μιας τράπεζας.

Για τους Αμερικανούς η μόχλευση είναι πολύ πιο σημαντική ενώ για τους Ευρωπαίους είναι το Tier 1 Capital.

Η Deutsche Bank χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο της νομικής της συμμόρφωσης και να πατάξει τις περιπτώσεις παράνομων ενεργειών που της έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, δήλωσε η επικεφαλής του σχετικού τμήματος της τράπεζας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι έως το τέλος του έτους η τράπεζα θα απασχολεί πλέον 2.200 υπαλλήλους για θέματα συμμόρφωσης και αντι-οικονομικού εγκλήματος, 60% περισσότερoυς από ό, τι το 2014.

Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας από σήμερα απουσιάζει από τη λίστα των πέντε κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών της Wall Street.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κατάταξη του think tank «Coalition», η Deutsche Bank, για πρώτη φορά από το 2008, βρίσκεται στην έκτη θέση, μένοντας εκτός των πρώτων πέντε θέσεων.

Η αξιολόγηση του «Coalition» βασίζεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως τα έσοδα, τα κέρδη, η επενδυτική δραστηριότητα, τα deals κ.α.

Στην προηγούμενη αξιολόγηση, η γερμανική τράπεζα βρισκόταν στην πρώτη τριάδα, θέση την οποία ξεκίνησε να «χάνει» από τη στιγμή έναρξης του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.

Aξίζει να σημειωθεί ότι και οι πέντε κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες εδρεύουν στις ΗΠΑ, με κορυφαία όλων να αναδεικνύεται η JP Morgan. Ακολουθούν η Goldman Sachs,, η Citigroup, η Bank of America Merrill Lynch και η Morgan Stanley.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν Deutsche Bank, Barclays, Cred


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια