Βρετανός στρατηγός σοκάρει: Η χώρα είναι ανήμπορη απέναντι σε μια Ρωσική στρατιωτική εισβολή

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βρετανίας θα ήταν αδύναμες να υπερασπιστούν τη χώρα απέναντι σε μία σοβαρή στρατιωτική απειλή, προειδοποίησε πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής.

Σε ένα δεκασέλιδο σημείωμα που έστειλε στον υπουργό Αμυνας, Μάικλ Φάλον τον Απρίλιο- πριν αποστρατευθεί- ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μπάρονς που ήταν τότε επικεφαλής της διοίκησης Κοινών Δυνάμεων της Βρετανίας, εξήγησε ότι η αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας οφείλεται στις περικοπές.

Ο Μπάρονς στο σημείωμά του, σύμφωνα με τους Financial Times, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο υπεράσπισης τους έθνους σε μία συμβατική επίθεση, προειδοποιώντας ότι δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μία συντονισμένη ρωσική αεροπορική εκστρατεία.

«Η ικανότητα, που είναι θεμελιώδης σε όλες τις μεγάλες ένοπλες δυνάμεις, έχει μειωθεί εξαιτίας του σχεδιασμού», ανέφερε ο Μπάρονς. Πέρυσι, η Βρετανία δεσμεύθηκε να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, για το 2% του ΑΕΠ, μέχρι το τέλος της δεκαετίας και το πενταετές αμυντικό πλάνο της, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, υπόσχονταν αύξηση δαπανών κατά 15,6 δισ. δολάρια, σε συνολικά 178 δισ. την επόμενη δεκαετία.

Όμως, αναφέρει το Reuters, σε πραγματικούς όρους οι αμυντικές δαπάνες περικόπηκαν από το 2010, με συνέπεια τη συρρίκνωση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων κατά το 1/6, ενώ οι περσινές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μείωση του στρατιωτικού προσωπικού κατά 30%.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια