Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη κατασκεύασαν ένα ρομπότ- επιθεωρητή κτηρίων που, όπως υποστηρίζουν είναι πιο αντικειμενικό και εξονυχιστικό στους ελέγχους του σε σχέση με τους ανθρώπους «συναδέλφους» του- ενώ παράλληλα κάνει την ίδια δουλειά μέσα στον μισό χρόνο.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Το QuicaBot εντοπίζει προβλήματα σε κτήρια όπως ρωγμές και άλλες ζημιές σε τοίχους, οροφές και πατώματα. Για τον εντοπισμό τους χειροκίνητα, ο επιθεωρητής χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία μετρήσεων. Ωστόσο, το QuicaBot χρησιμοποιεί μια θερμική υπέρυθρη κάμερα και ανεβάζει τρισδιάστατα δεδομένα σε ένα σύστημα αποθήκευσης cloud.
Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να λειτουργεί ασταμάτητα για 36 ώρες και χρειάζονται μόλις δύο ώρες για τη φόρτισή του, ενώ είναι πιο αντικειμενικό και αδύνατον να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες στη διάρκεια ελέγχων. Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο Ερντάλ Καγιακάν, του Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης.
«Δεν είναι μόνο το θέμα των δωροδοκιών. Είναι και η ψυχολογία των ανθρώπων. Μπορεί να κουραστείς ή να βαρεθείς ενώ κάνεις τους ελέγχους, επειδή κάνεις συνέχεια το ίδιο. Σκοπός μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε όλους τους επιθεωρητές με αυτό το ρομπότ. Σκοπός μας είναι να βρίσκουμε κάποιες από τις ατέλειες με αυτόνομο τρόπο, έτσι ώστε ο επιθεωρητής να μπορεί να επικεντρώνεται σε πιο περίπλοκα προβλήματα».
Σύμφωνα με τον Καγιακάν, το κόστος του ρομπότ είναι αντίστοιχο αυτού του ετήσιου μισθού ενός επιθεωρητή, ενώ θα υπάρχει πιθανότατα η δυνατότητα να νοικιάζεται αντί να αγοράζεται. Το QuicaBot αναπτύχθηκε μέσα σε ένα έτος και θα είναι έτοιμο για διάθεση μέσα σε μερικούς μήνες.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια