Μέχρι να φύγει ο Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο θα βοηθά να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Οι αμερικανικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπή της «παγκόσμιας τάξης» σε σημείο και βαθμό που δεν μπορεί να διανοηθεί κανένας αναλυτής των πολιτικών πραγμάτων της υπερδύναμης.
 
Οι αλλαγές, εφόσον συντελεστούν, θα επηρεάσουν σαφέστατα την Ευρώπη, η οποία, παρά την τεράστια πρόοδο που σημείωσε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζει να καθοδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πολιτικό επίπεδο και να παραμένει δεμένη στο αμερικανικό άρμα, εκτελώντας τις εντολές της Ουάσιγκτον.
Ενα ισχυρό παράδειγμα είναι η ευρωπαϊκή στάση έναντι της Ρωσίας. Εάν δεν υπήρχε η τόσο δυνατή εξάρτηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, και εάν η Ευρώπη ενδιαφερόταν μόνο για το συμφέρον των λαών της, ως όφειλε, δεν θα είχε συμφωνήσει ποτέ στα μέτρα εναντίον της Μόσχας.
Χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και η μεγάλη Γερμανία, έχουν πληγεί από τα μέτρα αυτά και εάν οι ηγέτες τους αντιμετώπιζαν όλες τις καταστάσεις με καθαρά συμφεροντολογικά κριτήρια, θα έπρεπε να λάβουν τις αντίθετες -από τις ΗΠΑ- αποφάσεις. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει σαφέστατα την Ελλάδα και εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βιαστεί θα βρεθεί προ της δυσάρεστης θέσης να απολέσει το παιχνίδι της ελάφρυνσης του χρέους με αποτέλεσμα να ανατραπεί κάθε προσπάθεια για ανόρθωση της οικονομίας. Ως γνωστόν, οι Αμερικανοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύουν ότι χωρίς γενναία ελάφρυνση του χρέους, η χώρα μας και ο λαός της δεν έχουν καμία τύχη. Αλλωστε, τα μαθηματικά είναι πολύ απλά...

«Σας περιμένει το Νόμπελ Ειρήνης»
Στους τελευταίους μήνες της προεδρικής του θητείας ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από κοινού με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, έχουν μισογεμάτο το πιάτο των θεμάτων, που επιδιώκουν να τα επιλύσουν μέχρι τον Ιανουάριο. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι ένα εξ αυτών των ζητημάτων. Επίσης, αναλώνουν τις δυνάμεις τους -ειδικά ο κ. Μπάιντεν- για να «κλείσει» το πρόβλημα της Κύπρου. Μάλιστα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος φέρεται να είπε στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί ότι θα τους περιμένει το Νόμπελ Ειρήνης...
Η λύση του Κυπριακού μπορεί, βεβαίως, να περιμένει, αλλά η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα για επτά χρόνια, πρέπει επειγόντως να τερματιστεί. Φαίνεται περίεργη στους μη γνωρίζοντες τον τρόπο σκέψης των Αμερικανών γραφειοκρατών, η επιμονή αυτής της αμερικανικής κυβέρνησης -για μερικούς είναι ψύχωση- αναφορικά με το ελληνικό χρέος.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν έχουν καμία σχέση με τις φαντασιώσεις αυτών που σε κάθε αμερικανική κίνηση βάζουν ουρά τη συνωμοσία. Από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος Ομπάμα και το οικονομικό του επιτελείο πίστευαν πως η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά την Αμερική. Μπορεί κανείς να συναντήσει στην Ουάσιγκτον σοβαρούς ανθρώπους οι οποίοι θα ισχυριστούν ότι στην οκταετία του κ. Ομπάμα η αμερικανική οικονομία δεν «πέταξε» λόγω της Ελλάδας. Σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς. Προσωπικά άκουσα σοβαρό Αμερικανό αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι τον πρώτο χρόνο της κρίσης θα μπορούσε να «βήξει» η Ελλάδα και να πιάσει ένα (μικρό) κρυολόγημα η Αμερική.
Ο σημερινός πρόεδρος θα συνεχίσει μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του την προσπάθεια για την ελληνική οικονομία. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Η απάντηση είναι πολύ απλή: Τίποτα...
Οποιος και εάν εκλεγεί, θα αφιερωθεί και θα αφοσιωθεί σε προβλήματα που θεωρεί άμεσα και επείγοντα για την Αμερική. Σε διεθνές επίπεδο θα κυνηγήσουν τους τζιχαντιστές και δεν θα αποτελέσει έκπληξη μια χερσαία αμερικανική επιχείρηση, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να επιστρέψουν ξανά στους πολέμους. Στο εσωτερικό τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δυστυχώς θα φαντάζει πολύ μικρό...

Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Το Κυπριακό και οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- δεν δίνουν την παραμικρή σημασία στα τεκταινόμενα στην Κύπρο. Τα νέα δεν είναι καλά. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί πήραν το παιχνίδι στα χέρια τους και πιέζουν τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να προχωρήσει σε «κλείσιμο» του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η «όποια λύση» θα είναι στα μέτρα του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, που υποστήριξαν τότε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγετική του ομάδα. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα μέρος της Αριστεράς, που σήμερα κυβερνά την Ελλάδα, έβαλε πλάτη σε ένα σχέδιο που «κατασκεύασε» ο τότε αντιιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, με την «Ομάδα Κυπριακού». Ναι, ο γνωστός Ντικ Τσέινι, τον οποίο οι τότε Συριζαίοι έβριζαν για τη στάση του σε όλα τα διεθνή θέματα, αλλά στήριζαν τις απαράδεκτες απόψεις του στο θέμα της Κύπρου.
Οπως και να είχαν τα πράγματα τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση και δεν είχε καμία δυνατότητα να επιβάλει το φιλοτουρκικό σχέδιο στους Ελληνοκυπρίους. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά, και ο τότε ΣΥΡΙΖΑ του σχεδίου Ανάν, ηγείται της Ελλάδας και θα κληθεί να υποστηρίξει ή να απορρίψει το νέο κείμενο της όποιας λύσης. Λογικό είναι να μας έχουν ζώσει τα? φίδια, διότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν απόψεις για το Κυπριακό, που -κατά τη γνώμη μου- δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.
Οι Ελληνοκύπριοι έχουν πάντα τα βλέμματά τους στραμμένα στην Ελλάδα και με αγωνία αναμένουν την υποστήριξη και της σημερινής κυβέρνησης. Σε ανύποπτο χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην παρουσία μου ότι η θέση που κράτησε το 2004 ο Κώστας Καραμανλής ήταν η καλύτερη. Ο τότε πρωθυπουργός βασικά πουλούσε «τρέλα».
Οίδιος παρουσίασε ένα μεσοβέζικο μείγμα του «ναι/όχι» και την ίδια στιγμή ο υπουργός του των Εξωτερικών υποστήριζε ανοικτά την απόρριψη του σχεδίου.
Πολλοί στην Αθήνα θεωρούν το Κυπριακό «αγκάθι» και πρόβλημα για τη «μητέρα πατρίδα». Εχουν τυφλωθεί μήπως; Δεν βλέπουν πως η Κύπρος δεν πρέπει να χαθεί, αφού αποτελεί την ασπίδα που διασώζει και την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία;
• Ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να συναντηθεί με τον Τζον Κέρι στο διάστημα 14-16 Σεπτεμβρίου. Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι αρνητική...
• Το συμπέρασμά μου από τα λεγόμενα του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στην ενημέρωση της Πέμπτης, για την υπόθεση Γεωργίου, είναι ότι η κ. Λαγκάρντ δεν θα δεχθεί τα παιχνίδια της κυβέρνησης και των «καραμανλικών».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια