Η Ευρώπη δεν «τελείωσε» μετά το Brexit

Συμβολική επίσκεψη Ρέντσι, Μέρκελ, Ολάντ στον τάφο του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης»


«H Eυρώπη δεν τελείωσε μετά το Brexit. Δεν είναι έτσι, θέλουμε να γράψουμε το μέλλον», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι από το αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

«Οι λαϊκιστές πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι η αιτία όλων των κακών. Δεν είναι έτσι. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι η λύση στα σοβαρά προβλήματα της εποχής μας», πρόσθεσε ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός. Ζήτησε, παράλληλα, «ισχυρά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη και για την καταπολέμηση της ανεργίας, επενδύσεις ποιότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις».
Ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε ότι στο νησί του Βεντοτένε και στο διπλανό νησί του Σάντο Στέφανο θα δημιουργηθεί ένα πανεπιστήμιο ανοικτό σε όλους τους ευρωπαίους νέους. Πρόκειται να μετατραπεί, δηλαδή, σε πανεπιστήμιο η φυλακή στην οποία εξέτισαν ποινές εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Ιταλός, σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Σάντρο Περτίνι.

Ο Ματέο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «από την αρχή του χρόνου, έφτασαν στην Ιταλία 102.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ την ίδια χρονική περίοδο, το 2015, ήταν 105.000». «Πρέπει να σώζουμε όλους τους ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν, αλλά πρέπει και να πάμε στην Αφρική και να παρέμβουμε, με συνεργασίες με τις χώρες διέλευσης των μεταναστών. Απαιτείται να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Θέλησε να τονίσει, δε, ότι μετά το Βεντοτένε, πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές συναντήσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Σύνοδος της Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο και, τον ερχόμενο Μάρτιο, στην Αιώνια Πόλη, ο εορτασμός των εξήντα χρόνων από τις Συνθήκες της Ρώμης, με τις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος συμφώνησε, τέλος, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ότι χρειάζεται στενότερη συνεργασία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών, για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Η συνάντηση των τριών ηγετών σήμερα στη Μεσόγειο πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την 16η Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα κι η οποία συγκλήθηκε στον απόηχο του Brexit.

Μέρκελ: Σωστή απόφαση η συνεργασία με την Τουρκία
Η Άγκελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών αυτού του δείπνου εργασίας.
«Η συνεργασία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τους διακινητές», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συνέντευξη Τύπου στο ιταλικό αεροπλανοφόρο Γκαριμπάλντι.
Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη προέλευσης και διέλευσης μεταναστών «ώστε να μπορέσουν να βοηθηθούν στις χώρες στις οποίες διαμένουν».
Σχετικά με την οικονομία δήλωσε, δε, ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Γιούνκερ» και πως «όλοι επιθυμούν την γενικότερη οικονομική ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η 'Αγκελα Μέρκελ, τέλος, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «ο Ματέο Ρέντσι πραγματοποίησε στην Ιταλία μεταρρυθμίσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν ακρογωνιαίοι λίθοι για ένα βιώσιμο μέλλον».

Ολάντ: Θα είναι όνειδος για την παγκόσμια κοινότητα εάν δεν κάνει τίποτα για το Χαλέπι
O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να νιώσει ντροπή στην περίπτωση που δεν γίνει τίποτα ώστε τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την πόλη Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.
«Γνωρίζουμε ότι μαίνονται συρράξεις που παραμένουν άλυτες και σκέφτομαι τι συμβαίνει στην Συρία, την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χαλέπι, αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή η οποία κάποια στιγμή θα αποτελέσει όνειδος στην διεθνή κοινότητα στην περίπτωση που δεν κάνουμε τίποτα» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Επίσκεψη στον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι
Η Γερμανίδα καγκελάριος μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Ιταλό πρωθυπουργό επισκέφθηκαν τον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, του «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης», που βρίσκεται στη νήσο Βεντοτένε. Ο Ματέο Ρέντσι αναφέρεται συχνά στο έργο του άνδρα που θεωρείται ως ένας εκ των μεγάλων εμπνευστών του ευρωπαϊκού σχεδίου, τον οποίο ο Μπενίτο Μουσολίνι φυλάκισε το 1941 σε αυτή τη νήσο, μεταξύ της Ρώμης και της Νάπολης.
Ο Σπινέλι, μαζί με τους Ερνέστο Ρόσι και Εουτζένιο Κολόρνι, το 1941, εξόριστος στο Βεντοτένε, συνέγραψε το «Μανιφέστο για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη», το οποίο θεωρείται η κύρια βάση πάνω στην οποία οικοδομήθηκε στην συνέχεια η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κίνηση των τριών ηγετών, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζει την ανάγκη επιστροφής στα πραγματικά ιδεώδη της Ευρώπης, με ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη και την κοινωνική παράμετρο.
Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο Rainews υπογραμμίζει ότι κατά τη σημερινή τριμερή σύνοδο πρόκειται να συζητηθούν αναλυτικά η δυνατότητα μετατροπής της Frontex σε συνοριοφυλακή με αυξημένες αρμοδιότητες, η ενίσχυση του Erasmus, αλλά και ανταλλαγές εργαζομένων με στόχο την επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η ανανέωση του «προγράμματος Γιούνκερ» για τις επενδύσεις, το οποίο και πρόκειται να λήξει το 2017.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια