Το σχέδιο του Ερντογάν να «ακυρώσει την συνθήκη του Μοντρέ στα Στενά ενώ στην Συρία την συνθήκη «Σάικς-Πικό»

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 
(Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Ερντογάν είτε για ιδίον όφελος είτε ενεργώντας ως «Δούρειος ίππος» των ΗΠΑ,  με τις κινήσεις του στην περιοχή «ακυρώνει» στην πράξη την συνθήκη του Μοντρέ αλλά και την συνθήκη «Σάικς-Πικό».

Πρόκειται για δύο θεμελιώδεις συνθήκες πάνω στις οποίες έχει κτισθεί» η ειρήνη  σε Μέση Ανατολή και στα Στενά. Με την έμμεση «παράκαμψη τους» η Ουάσιγκτον ελπίζει να επιβάλει στην περιοχή μας τα δικά της γεωπολιτικά και ενεργειακά  σχέδια της .

Η αντίθεση όμως της Ρωσίας και της Κίνας σε αυτήν την προοπτική θα προκαλέσει κοσμογονικές αντιδράσεις,  κάτι που γίνεται σαφές με την προοπτική της παρουσίας και της κινεζικής  αεροπορίας σε αγαστή συνεργασία με την ρωσική πάνω από την Συρία.

Κινέζοι και Ρώσοι αντιδρούν στα σχέδια των ΗΠΑ και θέλουν να διασφαλίσουν τα δικά τους σχέδια στην Α.Μεσόγειο.

Πραγματικά πολλά πράγματα δεν διαφαίνονται με την πρώτη ματιά στο πολύ κόσμο , μιας και οι πολεμικές δράσεις στην συριακή επικράτεια μονοπωλούν αποκλειστικά  το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Τον προηγούμενο μήνα τέθηκε σε ισχύ το έργο της διάνοιξης της νέας διώρυγας στα Στενά, που αποτελεί  ένα έργο όνειρο για την Τουρκία εδώ και 80 χρόνια , αλλά το γεγονός αυτό «πέρασε στα ψιλά» των διεθνών ΜΜΕ.

Με την κατασκευή του έργου αυτού  «ακυρώνεται» η περιβόητη συνθήκη του Μοντρέ η οποία υπογράφθηκε το 1936 και με ελληνική έγκριση .

Το έργο του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης πρόκειται να κατασκευαστεί στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, που συνδέει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, και  οδηγεί στο Αιγαίο και την Μεσόγειο θάλασσα.

Το έργο σχεδιάζει να διχοτομήσει την ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, σχηματίζοντας ένα νησί μεταξύ των ηπείρων της Ασίας και της Ευρώπης. Το νησί θα έχει μια ακτογραμμή στην Μαύρη Θάλασσα, την Θάλασσα του Μαρμαρά, και το Βόσπορο. Το νέο κανάλι  ναυσιπλοΐας θα παρακάμπτει εντελώς  τον Βόσπορο.

Η νέα διώρυγα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του διάπλου  των πλοίων στο Βόσπορο. Προορίζεται να είναι έτοιμο για την 100ή επέτειο από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 2023.

Η κατασκευή αυτού του Καναλιού αυτού όμως  δύναται να προκαλέσει ακόμα και πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, και εξηγούμεθα .

Ο εκνευρισμός της Μόσχας σχετικά με το έργο αυτό είναι μεγάλος, ειδικά  από τότε που ανακοινώθηκε , καθώς σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει, πράγμα που ήδη υλοποιείται, στην κατασκευή της διώρυγας τότε ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ρωσίας θα δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα.

Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφέρεται μέσω δεξαμενόπλοιων, που διέρχονται τα Στενά των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου.

Αν λοιπόν κατασκευαστεί η εν λόγω διώρυγα, η Μόσχα φοβάται πως θα εκτιναχθούν τα τέλη διέλευσης, προκειμένου να αποσβεστούν τα έξοδα από αυτό το μεγάλο έργο.

Ο δεύτερος και μεγαλύτερος φόβος του Κρεμλίνου αφορά την «μέγγενη» στην οποία αναγκαστικά θα μπει ο ρωσικός στόλος, που βρίσκεται στον ναύσταθμο της Σεβαστούπολης, καθώς με την κατασκευή της διώρυγας αφενός ο χρόνος αντίδρασις του, και εξόδου του από τα Στενά, θα μειωθεί αισθητά, ενώ αφετέρου το ΝΑΤΟ μέσω της Τουρκίας, θα «ελέγχει» όλες  τις κινήσεις όλων των ρωσικών πολεμικών πλοίων, ακόμα και των υποβρυχίων.

Από την άλλη πλευρά η τουρκική εισβολή στην Συρία και η προσπάθεια κατάληψης του ΒΔ μέρους της χώρας , «ακυρώνει» στην πράξη της συμφωνία  «Σάικς-Πικό», η οποία  διατήρησε την καθεστηκυία τάξη στην περιοχή για 96 χρόνια .

Ενώ στην ουσία θα εισαγάγει νέα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα σύνορα σε Συρία, Ιράκ και ενδεχομένως και στον Λίβανο θα οριοθετηθούν εκ νέου .

Αυτές είναι οι κύριες επιδιώξεις του Σουλτάνου Ερντογάν , οι οποίες έχουν σχεδόν σίγουρα τις «ευλογίες» της δύσης , του ΝΑΤΟ και φυσικά των ΗΠΑ.

Το πλέον επικίνδυνο για την σκληρά δοκιμαζόμενη Ελλάδα όμως είναι η «ακύρωση»  από την Άγκυρα της «Συνθήκης της Λωζάνης» με την διεκδίκηση δεκάδων νησίδων και μικρονήσων .

Πρόσφατα μάλιστα οι Τούρκοι κυκλοφόρησαν χάρτες με τις διεκδικήσεις τους ζητώντας να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς δεκάδων νησίδων , οι οποίες τις έχουν κατατάξει σε περιοχή «τουρκικού ενδιαφέροντος».

Ζητούν επίσης την αναγνώριση «μεσογειακής ΑΟΖ» την «εξαφάνιση» του Καστελόριζου για να λάβουν μερίδιο από τα τεράστια ελληνικά κοιτάσματα στην Κρήτη , όπως και την Κύπρο.

Με λίγα λόγια οι ισλαμιστές Τούρκοι  που έχουν την εξουσία σήμερα έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να αλλάξουν ολόκληρο το διεθνές και τοπικό παρακαλώ πολύ,  νομικό πλέγμα που διέπει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο εδώ και τόσα χρόνια  για δικό τους όφελος.

Για αυτές  και μόνο τις αιτίες θα γίνει «ότι είναι να γίνει» ανάμεσα στην Τουρκία , την Ελλάδα, την Ρωσία και φυσικά τις ΗΠΑ. Τα υπόλοιπα θα είναι μόνο «αφορμές», και τίποτα άλλο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια