Οι ειδικοί ζητούν επίσημη ανακήρυξη της νέας γεωλογικής περιόδου
Τα τελευταία 11 χιλιάδες έτη ο πλανήτης ζει στην εποχή του Ολόκαινου που σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Παγετώνων στη Γη και στην εμφάνιση του σύγχρονου πολιτισμού του ανθρώπου.
Όμως η παρουσία και δραστηριότητα του ανθρώπου πάνω στη Γη αφήνει ανεξίτηλα το στίγμα του στον πλανήτη και μάλιστα σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς η δράση του ανθρώπου έχει τέτοια έκταση αλλά κυρίως τέτοια καταλυτική αρνητική επίδραση που πρέπει να μιλάμε πλέον για μια νέα γεωλογική περίοδο. Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας έχουν ονομάσει αυτή τη νέα περίοδο «Ανθρωπόκαινο» και οριοθετούν την έναρξη της με την πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας που έγινε στο Νέο Μεξικό. Η ομάδα ειδικών που ασχολείται με αυτή την υπόθεση ζήτησε στο Διεθνές Γεωλογικό Συνέδριο που γίνεται στο Κέηπ Τάουν να ανακηρυχθεί πλέον και επίσημα το Ανθρώποκαινο ως η νέα γεωλογική περίοδος στην οποία έχει εισέλθει ο πλανήτης.
Το ορόσημο
Η Διεθνής Επιτροπή Στρωματογραφίας (ICS) έχει δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας που ονομάζεται «Ομάδα Εργασίας Ανθρωπόκαινου» με επικεφαλής τον Ζαν Ζαλάσιεβιτς γεωλόγο του Πανεπιστημίου του Λέστερ. Η ομάδα εργασίας ξεκίνησε τις έρευνες της και αρχικά εντόπισε τους παράγοντες και τα γεγονότα που οδήγησαν στο «Ανθρωπόκαινο». Στην συνέχεια οριοθέτησε και χρονικά την έναρξη της νέας γεωλογικής περιόδου. Οι επιστήμονες της ομάδας υποστηρίζουν ότι το «Ανθρωπόκαινο» ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου του 1945 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική δοκιμή στο Νέο Μεξικό. Η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας αποδέχεται το «Ανθρωπόκαινο» αλλά πολλοί ειδικοί διαφωνούν για το σημείο έναρξης του. Αλλοι υποστηρίζουν ότι το σημείο έναρξης είναι η ανακάλυψη της γεωργίας πριν από δέκα χιλιάδες έτη και ότι τότε ξεκινάει αυτή η νέα γεωλογική περίοδος και άλλοι την οριοθετούν στην έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης τον 18ο αιώνα.
H επίδραση του ανθρώπου
Η ομάδα εργασίας θεωρεί κομβικό σημείο της έναρξη των πυρηνικών δοκιμών που εκτός των άλλων απελευθερώνουν σε αέρα, υπέδαφος και θάλασσα μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας. Την ίδια περίοδο αρχίζουν παράλληλα να γίνονται ολοένα και πιο εμφανή τα σημάδια των μεταβολών από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι κλιματικές αλλαγές και η αύξηση της θερμοκρασίας αλλά και η μόλυνση της ατμόσφαιρας που σε πολλές περιοχές του πλανήτη έχει μετατρέψει τον αέρα σε μια τοξική σούπα.
Η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τους ωκεανούς τους κάνει πιο όξινους και σε συνδυασμό με τον ολοένα αυξανόμενο όγκο σκουπιδιών σε αυτούς δημιουργεί ένα κυριολεκτικά δηλητηριώδες και ασφυκτικό περιβάλλον στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Οι κλιματικές αλλαγές και η μόλυνση του περιβάλλοντος ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό των θανάτων στον πλανήτη. Στη στεριά ο άνθρωπος μετακινεί και καταστρέφει δέκα φορές μεγαλύτερο όγκο εδάφους από ότι όλα μαζί τα φυσικά φαινόμενα (τεκτονική δραστηριότητα, ηφαιστειακή δραστηριότητα, κατολισθήσεις κλπ).
«Η σπουδαιότητα του Ανθρωπόκαινου είναι ότι θέτει μια διαφορετική πορεία για τον πλανήτη και το παγκόσμιο οικοσύστημα μέρος του οποίου είμαστε φυσικά και εμείς οι άνθρωποι. Αν η εισήγηση μας γίνει δεκτή η έναρξη της νέας γεωλογικής περιόδου θα οριοθετηθεί στα μέσα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για μικρό χρονικό διάστημα για αυτό και τώρα αρχίζουμε να διαπιστώνουμε το μέγεθος, την διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της» αναφέρει ο Ζαλάσιεβιτς.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια