Ο θάνατος βγήκε από το χώμα και απειλεί ανθρώπους και ζώα
Μεγάλη δύναμη στρατιωτών εκπαιδευμένων στον βιολογικό πόλεμο καταφθάνει στη βόρεια Σιβηρία για την αντιμετώπιση μιας επιδημίας άνθρακα που έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον έναν άνθρωπο αλλά και χιλιάδες ταράνδους.
Το πιθανότερο, εκτιμούν τοπικοί αξιωματούχοι, είναι ότι ο καύσωνας επέτρεψε στο φονικό βακτήριο του άνθρακα να βγει από το χώμα έπειτα από επτά δεκαετίες απουσίας από την περιοχή.
Περίπου 90 άτομα, τα περισσότερα από οικογένειες βοσκών, υποβάλλονται σε εξετάσεις στο νοσοκομείο μετά το ξέσπασμα της επιδημίας στη χερσόνησο Γιαμάλ της βόρειας Σιβηρίας. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα, τα τρία σε παιδιά, αναφέρουν οι Siberian Times.
Χιλιάδες τάρανδοι πέθαναν σε διάστημα λίγων ημερών
Τo αγόρι που έχασε τη ζωή του το Σάββατο προερχόταν από οικογένεια νομάδων βοσκών και πιστεύεται ότι προσβλήθηκε όταν κατανάλωσε μολυσμένο κρέας. Σύμφωνα με νεότερες αναφορές η γιαγιά του πέθανε στο νομαδικό καταυλισμό του την Παρασκευή, ωστόσο η αιτία θανάτου δεν έχει γίνει γνωστή.
Από άνθρακα έχουν πεθάνει επίσης περισσότεροι από 2.300 τάρανδοι.
H νόσος του άνθρακα προκαλείται από το βακτήριο Bacillus anthracis που παράγει ισχυρές τοξίνες. Σπόρια του βακτηρίου μπορεί να κρύβονται για χρόνια στο χώμα και να μολύνουν ζώα ή ανθρώπους με τους οποίους τύχει να έρθουν σε επαφή.
Όταν προσβάλλει το δέρμα, το βακτήριο προκαλεί μεγάλα έλκη. Αν όμως περάσει στους πνεύμονες ή στην κυκλοφορία του αίματος είναι πάντα θανατηφόρο, εκτός αν αρχίσει αμέσως αγωγή με αντιβιοτικά.
Στην περιοχή έχει φτάσει δύναμη του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών, από το οποίο δημοσιοποιήθηκε αυτή η φωτογραφία
Για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουν αποσταλεί στην περιοχή δυνάμεις του στρατού και των υπουργείων Υγείας και Εκτάκτων Αναγκών. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 4.500 τάρανδοι, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί στους 41.000.
Κανένα κρούσμα άνθρακα σε ανθρώπους ή ζώα δεν είχε αναφερθεί σε αυτήν την περιοχή της Σιβηρίας από το 1941.
Οι Αρχές εκτιμούν ότι ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 35 βαθμούς, μπορεί οδήγησε στην απόψυξη μολυσμένων κουφαριών ταράνδων που βρίσκονταν θαμμένα σε μικρό βάθος εδώ και 75 χρόνια.
Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής Γιάμαλο - Νένετς, οι υποψίες στρέφονται τώρα και σε ένα μικρό νεκροταφείο της περιοχής. «Οι φυλές των Νένετς και των Κάντι δεν θάβουν τους νεκρούς τους στο έδαφος» δήλωσε εκπρόσωπος του κυβερνήτη. «Τοποθετούν τις σορούς τους σε ξύλινα φέρετρα, τα οποία στηρίζουν σε μια βάση ή σε ένα λοφίσκο».
«Το παλιό νεκροταφείο δεν αποκλείεται να είναι πηγή της επιδημίας» είπε.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια