Η απαθανάτιση μιας στιγμής μας «βυθίζει» σε αυτήν

Νέα μελέτη έδειξε ότι οι επίδοξοι φωτογράφοι όχι μόνο δεν χάνουν τη στιγμή αλλά βιώνουν μια ακόμα πιο έντονη εμπειρία


Την εποχή των selfies και των smartphones σε ρόλο κάμερας δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε βρεθεί σε μια συναυλία ή κάποιο άλλο γεγονός να προσπαθούμε να ξεκλέψουμε ματιές μέσα από ένα «δάσος» από σηκωμένα χέρια. Τελικά όλοι αυτοί που πασχίζουν να απαθανατίσουν τη στιγμή χάνουν τη μαγεία;

«Οχι» απαντούν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη των ειδικών, τελικά εκτός από διασκεδαστική, η διαδικασία της απαθανάτισης μιας στιγμής είναι πολύ πιο παραστατική από την απλή παρακολούθησή τους με αποτέλεσμα να «βυθίζει» τους επίδοξους φωτογράφους σε αυτήν.

Φωτογραφίζοντας  την ευχαρίστηση
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές πραγματοποίησαν εννέα πειράματα προκειμένου να διαπιστώσουν την ψυχολογική επίδραση που είχε η λήψη φωτογραφιών στους εθελοντές. Αυτά περιελάμβαναν περιηγήσεις τους στον πραγματικό κόσμο, π.χ. βόλτες με τουριστικά λεωφορεία, επισκέψεις σε μουσεία, εστιατόρια ή ακόμη και αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί ζητούσαν από τους μισούς εθελοντές να βγάζουν φωτογραφίες και από τους άλλους μισούς απλά να απολαύσουν τη στιγμή. Φάνηκε ωστόσο ότι όσοι έβγαζαν φωτογραφίες κατά τη διάρκεια των περιηγήσεών τους σε διάφορα μέρη τελικά διασκέδαζαν περισσότερο ό,τι έκαναν συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Κατά την επίσκεψη στο μουσείο, προκειμένου οι ειδικοί να κατανοήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά των εθελοντών, τους φόρεσαν μια ειδική συσκευή η οποία ακολουθούσε το βλέμμα τους. Φάνηκε λοιπόν ότι οι φωτογράφοι του πειράματος έτειναν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας προσεκτικά τα εκθέματα σε σχέση με τους υπόλοιπους εθελοντές.
Εργαστηριακά πειράματα στη συνέχεια έδειξαν ότι πίσω από την ευχαρίστηση που ένιωθαν οι εθισμένοι με τη φωτογραφία δεν κρυβόταν κάποιος ιδιαίτερος μηχανισμός, αλλά και μόνο η σκέψη της απαθανάτισης μιας στιγμής.

Με τα μάτια στο θέμα
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, παρά την πεποίθηση ότι η φωτογράφιση ενός γεγονότος ή μιας στιγμής μάς αποσπά την προσοχή από την πραγματικότητα, η διαδικασία της λήψης μιας φωτογραφίας συνοδεύεται από μεγάλη προσοχή και προσήλωση, αντίστοιχη με εκείνη που έχει ένας οδηγός στην άσφαλτο συγκριτικά με τον συνοδηγό του. Αυτό, κατά τους ίδιους, είναι εκείνο που μας κάνει να νιώθουμε απασχολημένοι, με αποτέλεσμα να μας κατακλύζει ένα αίσθημα απόλαυσης και ολοκλήρωσης.
Οπως αναφέρουν με σχετική τους δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Personality and Social Psychology» οι αμερικανοί ερευνητές, τα smartphones έχουν συμβάλει σημαντικά στο φαινόμενο αυτό, μετατρέποντας τη φωτογραφία σε μια καθημερινή και συνηθισμένη ασχολία για εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμάται μάλιστα ότι οι σύγχρονες συσκευές αναμένεται να εκτοξεύσουν τον αριθμό των φωτογραφικών λήψεων σε παγκόσμιο επίπεδο από 0,3 τρισ. που ήταν το 2010 σε 1,3 τρισ. το 2017.
«Με την έκρηξη του αριθμού των φωτογραφικών λήψεων, έχει κατά κάποιον τρόπο διευρυνθεί και ο τρόπος με τον οποίο καταγράφουμε και βιώνουμε μια εμπειρία» εξηγεί από την πλευρά της η ερευνήτρια Κριστίν Ντιλ, η οποία έλαβε μέρος στη μελέτη. «Τα γνωστά τουριστικά αξιοθέατα ακόμη φωτογραφίζονται σε υπερβολικό βαθμό, όμως ο κόσμος απαθανατίζει πλέον κάθε τύπου εμπειρίες - ακόμη και τις πιο κοινότοπες καθημερινές δραστηριότητες, όπως π.χ. το φαγητό του. Κάτι τέτοιο έχει κάνει τη διαδικασία της φωτογράφισης μια καθημερινή απασχόληση η οποία "βυθίζει" τον κόσμο στην κάθε του εμπειρία».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια