Περιπλέκεται επικίνδυνα η κατάσταση μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σενάρια
Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
(Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Ο επικεφαλής της Δούμας Επιτροπής Άμυνας της Δούμας , Ρώσος Ναύαρχος Vladimir Komoedov δήλωσε ότι ανησυχεί για την απειλή που υπάρχει από από την έλλειψη ελέγχου των τουρκικών αρχών στα 14 πολεμικά πλοία στην Μαύρη θάλασσα, αναφέρει σήμερα ο ρωσικός τύπος.
‘‘ Η συμπεριφορά των 14 τουρκικών πολεμικών πλοίων είναι εντελώς απρόβλεπτη και δεν είναι σαφής ο σκοπός τους , αυτό είναι ένα πρόβλημα για την ασφάλεια όχι μόνο της ίδιας της Τουρκίας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή‘‘, είπε στο «Interfax» ο Komoedov. Ο ίδιος θεωρεί την παρουσία τους στην περιοχή αυτή κοντά στην Ρωσία ως ωρολογιακή βόμβα .
‘‘Σε γενικές γραμμές, όλα όσα σχετίζονται με αυτό το πραξικόπημα, εγώ τα έχω εκτιμήσει προσωπικά ως μια μεγάλη ‘‘σύγχυση‘‘, δηλώνει και ο διευθυντής του κέντρου στρατηγικών μελετών Ivan Konovalov.
“ O τουρκικός στρατός ήταν πάντα σε θέση να κάνει πραξικοπήματα και να επιβάλει το ‘‘λογικό‘‘ συμπέρασμα τους στην κοινωνία και το κράτος‘’ , τονίζει ο ίδιος .
‘‘Όσον αφορά τα 14 πλοία του τουρκικού ναυτικού, δεν γνωρίζουμε πολλά. Τα μέλη των τουρκικών πολεμικών πλοίων φοβούνται για τη ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ερντογάν μίλησε για την ανάγκη να επανέλθει η θανατική ποινή, επειδή, αυτό απαιτεί ο τουρκικός λαός . Είναι σαφές ότι ο Ερντογάν σκοπεύει να τιμωρήσει πολύ πιο σοβαρά το στρατό, από οποιαδήποτε άλλο προηγούμενο πραξικόπημα στο παρελθόν‘’, συνεχίζει ο Ivan Konovalov.
‘‘Δεν είναι καθόλου απαραίτητο να αναμένουμε άμεσα κάποια προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση. Τα πλοία αυτά είναι κατακερματισμένα και διάσπαρτα σε δύο θάλασσες, μια πιθανή ένωση των δυνάμεων τους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση . Πιθανότατα όμως κάποια χειρονομία απελπισίας είναι πολύ πιθανή, με κάποιο χτύπημα σε παράκτιες περιοχές. Σε γενικές γραμμές, «η σιωπή των πλοίων» μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των πληρωμάτων. Το πιο πιθανό σενάριο είναι τα πληρώματα να καταφύγουν σε πλησιέστερες χώρες, με την ελπίδα ότι θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο . Ο πιο πιθανός προορισμός τους είναι οι χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ όπως : Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία.
Ο ίδιος αποκλείει την Ουκρανία και την Γεωργία λόγω καλών σχέσεων με τον Ερντογάν.
Εκτιμήσεις διεθνών αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι τίποτα δεν έχει ‘‘τελειώσει ‘ στην Τουρκία ειδικά όταν οι ‘‘μη συμμετέχοντες‘’ Τούρκοι ανώτατοι αξιωματικοί βλέπουν καθημερινά συνεδέλφους τους να βασανίζονται ,να δέρνονται και να διαπομπεύονται απο τους‘’Φρουρούς της ισλαμικής επανάστασης‘‘ του Σουλτάνου Ερντογάν.
Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά ακόμη και ένα επεισόδιο με την Ελλάδα για να ‘‘εκτονωθεί‘‘ η οργή του τουρκικού λαού . Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή και θα πράξουν το καθήκον τους όπως πάντα. Πρέπει όμως η ελληνική πολιτική ηγεσία να εκμεταλλευθεί την κατάσταση και να ζητήσει σύγχρονες φρεγάτες κλάσεως Arleigh Burke με σύστημα πυραύλων AEGIS , σύμφωνα με παλαιότερο αίτημα του πολεμικού ναυτικού, καθώς και άρματα μάχης Abrams .
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια