Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
|
Αλλά – ρωτάμε: Με τους φίλους τους; Τους δικηγόρους τους; Τους κουμπάρους τους; Τους κάθε λογής παρένθετους; Τους αχυρανθρώπους τους; Και φυσικά με τους επιχειρηματίες. Τι θα γίνει;
Μήπως κύριοι του καπιταλιστικού αριστεροδεξιού φαρισαϊσμού και της καπιταλιστικής δεξιοαριστερής υποκρισίας, θα απαγορευτεί και σ’ αυτούς η συμμετοχή σε υπεράκτιες και εξωχώριες εταιρείες; Αστεία πράγματα…
Πάμε παρακάτω:
Η κυβέρνηση εποίησε την ανάγκη φιλοτιμία. Μετά το διασυρμό της με την ρύθμιση για τις «off shore» τώρα φέρνει νέα ρύθμιση για να καταργήσει την προηγούμενη. Λαμπρά. Μόνο που μέχρι το μεσημέρι χτες, και πριν ανακοινωθεί η στροφή των 180 μοιρών, είχε παρελάσει από τα ΜΜΕ η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερασπιστεί αυτό που σήμερα θα… καταψηφίσει.
Λογικό. Άλλωστε αυτοί που «θρηνούν», που «πονούν», που «στεναχωριούνται» και «κοιλοπονούν» όταν ψηφίζουν Μνημόνια – αλλά τα ψηφίζουν – μπορούν να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τα πάντα. Με την ίδια ευκολία που πριν τα έχουν καταγγείλει ή υπερασπιστεί. Και τούμπαλιν.
Κατόπιν της τελευταίας εξέλιξης, λοιπόν, από αύριο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα του αγγελικά φτιαγμένου καπιταλιστικού μας κόσμου, αφού θα έχει αποσυρθεί η διάταξη για τις «off shore» στο σκέλος που αφορά υπουργούς, βουλευτές και κρατικούς αξιωματούχους, θα μπορούν να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο τους: Να υπηρετούν, δηλαδή, μια πολιτική και ένα σύστημα όπου τα «Panama Papers» πάνε κι έρχονται και όπου «άνω του 50% των παγκόσμιων εμπορικών συναλλαγών, σύμφωνα και με ομολογία του πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινικ Στρος – Καν, διενεργείται μέσω των φορολογικών καταφυγίων» (Καλλίνικος Νικολακόπουλος, «Έξοδος 133»).
Ενδιαφέρουσα, πάντως, παραμένει η επιχειρηματολογία που επιστρατεύει η κυβερνητική πλειοψηφία για να δικαιολογεί όσα κάνει. Έτσι, το ένα, πχ με τις «off shore», το κάνουν γιατί τους το είπε η GRECO… Το άλλο το κάνουν γιατί τους το είπε ο Σόιμπλε… Το τρίτο το κάνουν γιατί τους το είπε η τρόικα…
Αλλά - και συγγνώμη κιόλας - εκείνα που τους είπε ο λαός να κάνουν, παραμυθιασμένος από την «αριστερή» εξαπάτηση, πότε θα τα κάνουν; Ρητορικό το ερώτημα, φυσικά, καθώς επ’ αυτού υπάρχει καλύτερο ανέκδοτο: Εκείνο με τον Τοτό.
Ας μείνουμε, επομένως, σε αυτά που τους λένε να κάνουν - κι αυτοί τα κάνουν. Εντελώς δειγματοληπτικά:
α) Από σήμερα ξεκινούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - εξπρές σε ακίνητα, ακόμη και σε σπίτια που χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία, σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών «κόκκινων» δανείων αλλά και πολιτών που χρωστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία… (http://www.enikos.gr/economy/391280,Erxontai-katasxeseis-kai-pleisthriasmoi-expres.html).
β) Από σήμερα έρχεται νέα καταιγίδα ανατιμήσεων σε εκατοντάδες προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν από τρόφιμα και εισιτήρια ΜΜΕ μέχρι καύσιμα (http://www.enikonomia.gr/my-money/102288,akrivotera-ekatontades-proionta-agatha-kai-ypiresies-apo-tin-1i-i.html)
γ) Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τους και όπως ρητά ορίζεται, το λεγόμενο «Υπερταμείο» τους (σσ: το οποίο μας καλούν να αντέξουμε με την ίδια… καρτερικότητα που αντέξαμε τα 400 χρόνια τουρκοκρατίας) «δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται (…). Οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζονται ως προς την εταιρεία». Μάλιστα, το εκχωρητήριο θα λειτουργεί για… 99 χρόνια «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και πέραν της πώλησης περιουσιακών στοιχείων θα έχει και τη δυνατότητα – παρότι δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα - να «προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημοσίων επιχειρήσεων»!
δ) Σύμφωνα με τα όσα τίθενται σε εφαρμογή για αυτή την περίφημη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που καθίσταται αρμόδια για την είσπραξη όλων των κρατικών εσόδων, της παραχώρησαν την αρμοδιότητα για «τον προσδιορισμό, την βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπόν δημοσίων εσόδων» και μάλιστα με τι καθεστώς; Προσέξτε: Αυτός ο φοροκυνηγός κεφαλών θα απολαμβάνει «λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές»!
«Μπανανία», είπατε; «Προτεκτοράτο»; Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, αυτό που φτιάχνουν κι αυτό που κάνουν - ως γνήσιοι διάδοχοι των προηγούμενων - δεν είναι παρά να θωρακίζουν ένα πλαίσιο κεφαλαιοκρατικής αγριότητας κατά τις επιθυμίες εκείνων που τους λένε να το κάνουν.
Το ερώτημα, δε, ποιοι τους τα λένε να τα κάνουν αυτά - και ποιους εκείνοι σπεύδουν να ικανοποιήσουν – κάθε άλλο παρά αναπάντητο είναι: Οι εντολοδότες τους δεν είναι άλλοι από τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους εργολάβους, ντόπιους και ξένους.
Επομένως, αν υπάρχει κάτι αναπάντητο ακόμα - λόγω της φόρας που έχουν πάρει και δεδομένου ότι ο κατήφορος δεν έχει πάτο - είναι άλλο. Και θα μετρηθεί στο τέλος:
Είναι το βάθος του πολιτικού βάλτου που είναι ικανοί να φτάσουν ώστε να κάνουν όσα τους λένε για να κάνουν. Είναι ο πέραν πάσης πρόβλεψης «βαθμός» με τον οποίο θα τους αξιολογήσει, όχι η τρόικα, αλλά ο λαός και η ιστορία, σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου πολιτικό εκφυλισμό.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια