Sponsor

ATHENS WEATHER

Στόχος η αλλαγή ατζέντας

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

«Φυγή προς τα εμπρός», ήταν το σύνθημα που χρησιμοποιούσαν στην κυβέρνηση Σημίτη, όταν εντείνονταν οι πιέσεις της κοινωνίας αλλά και της αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθούσαν τότε.
 
Η τακτική ήταν απλή: Δημιουργούσαν θέματα ικανά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ κατ’ αρχάς και στη συνέχεια έδιναν «γραμμή» στα στελέχη τους να εγκλωβίζουν σε αυτήν τη θεματογραφία τον δημόσιο διάλογο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και τώρα, με δεδομένη την ανάγκη του πρωθυπουργού να «τρέξει μακριά από τα... μέτρα».
Ο κ. Τσίπρας λοιπόν με τη βοήθεια του επικοινωνιακού του επιτελείου έχει επιλέξει μια στρατηγική που ως μόνον στόχο έχει την αλλαγή της ατζέντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε λίγες ημέρες: Επένδυσε στο πρόγραμμά του για τη «δίκαιη ανάπτυξη», επανέφερε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών (οι επιθέσεις στα media δεν λείπουν ποτέ από μια τέτοια προσπάθεια), άνοιξε το θέμα του εκλογικού νόμου και προγραμμάτισε τον εθνικό διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ολα αυτά τα θέματα προφανώς και δεν αποτελούν βασικές προτεραιότητες των πολιτών, που ασφυκτιούν κάτω από τα πρόσθετα φορολογικά βάρη. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μια τέτοια ατζέντα θα της δώσει τις απαραίτητες «ανάσες» εν όψει και της (νέας) δύσκολης αξιολόγησης του φθινοπώρου.
Δεν θα βοηθήσει
Στο πλαίσιο αυτού του συγκρινόμενου σχεδιασμού εντάσσονται και οι προσκλήσεις που θα απευθύνει προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός. Θα ζητήσει να τους δει, προκειμένου να δώσει την εικόνα της συναίνεσης για τον εκλογικό νόμο και την αναθεώρηση. Πραγματικό αποτέλεσμα δύσκολα θα υπάρξει, με δεδομένες τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας! Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αντιληφθεί πλήρως ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια άλλη θεματογραφία προκειμένου να ξεφύγει από τα δημοσιονομικά, δεν προτίθεται να... βοηθήσει τους πρωθυπουργικούς σχεδιασμούς. Εφόσον κληθεί από τον κ. Τσίπρα, προφανώς και θα πάει στο ραντεβού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσει. Ως προς τον εκλογικό νόμο έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, άρα «γαλάζια ψήφο» δεν θα πάρει ο νέος εκλογικός νόμος.
Για το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα πάει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό με «σκληρές θέσεις», μία εκ των οποίων θα είναι και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κάτι το οποίο έχει ήδη απορρίψει η κυβέρνηση μέσω του κ. Φίλη. Οσον αφορά το θρυλούμενο δημοψήφισμα, ο κ. Μητσοτάκης θα δηλώσει απολύτως αρνητικός και θα καταγγείλει τον πρωθυπουργό για απόπειρα αποπροσανατολισμού και για «επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα».
Καλοκαιρινά ραντεβού
Πολιτικό ενδιαφέρον αναμένεται να αποκτήσουν τα καλοκαιρινά βράδια για τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ... Οπως πληροφορείται η στήλη, ο Κυρ. Μητσοτάκης σχεδιάζει σειρά επαφών με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκειμένου να κάνουν μια πρώτη ανασκόπηση των όσων έγιναν το τελευταίο διάστημα αλλά και για να συζητήσουν για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τον Σεπτέμβριο. Οι συναντήσεις αυτές είναι πιθανόν να γίνουν μακριά από τα κομματικά γραφεία, μέσα σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα που θα βοηθήσει τις εφ’ όλης της ύλης συζητήσεις.
Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών
Τον τίτλο του «λαγού» διεκδικεί επαξίως ο υπουργός Παιδείας καθώς, όταν η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την ατζέντα, χρησιμοποιεί αποκλειστικά αυτόν... Οπως συνέβη και στην πολεμική κατά των ΜΜΕ, έτσι και τώρα με το κίνημα των «Παραιτηθείτε», ο κ. Φίλης ανέλαβε να... φέρει εις πέρας την αποστολή! Απλώς, στο δεύτερο ζήτημα το έκανε με λάθος τρόπο και από πολέμιος έγινε «επικοινωνιακός χορηγός»!
«Στήριξη» από την κυβέρνηση
Οι διοργανωτές του κινήματος «παραιτηθείτε» πάντως δεν πρέπει να έχουν κανένα παράπονο από την κυβέρνηση. Eκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να ενισχύσει την πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε μέσα από το Διαδίκτυο. Στην αρχή ήταν ο κ. Φίλης, ακολούθησε ο κ. Νεφελούδης με τον κ. Κυρίτση και η κατάληξη ήταν η (πρωτοφανής) δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Καραβασίλη.
Ολα αυτά ήταν σαν η κυβέρνηση να «φώναζε» στους πολίτες να «σηκωθούν από τον καναπέ» και να πάνε στο Σύνταγμα. Το εντυπωσιακό, δε, ήταν ότι όλα αυτά τα λάθη έγιναν από μια κυβέρνηση της οποίας το επικοινωνιακό επιτελείο έχει σημαντικές δυνατότητες που αναγνωρίζονται ακόμη και από τους αντιπάλους. Τι συνέβη άραγε;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια