Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Ρωσία καθελκύει το μεγαλύτερο και ισχυρότερο παγοθραυστικό

Αποφασισμένη να πατήσει πόδι στον απέραντο ορυκτό πλούτο της Αρκτικής, η Ρωσία καθέλκυσε το μεγαλύτερο και ισχυρότερο παγοθραυστικό του κόσμου, ένα πυρηνοκίνητο πλοίο ικανό να περνά μέσα από πάγους πάχους τριών μέτρων.

Το παγοθραυστικό Arktika καθελκύστηκε την Πέμπτη σε λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης στη Βαλτική παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης, αναφέρει το Sputnik News.

To Arktika, με μήκος 173 μέτρα και εκτόπισμα 33.540 τόνων, προγραμματίζεται να αναχωρήσει για το πρώτο ταξίδι του το 2017, αφού πρώτα εφοδιαστεί με καύσιμα για τους δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες του.

Τα ναυπηγεία της ρωσικής United Shipbuilding Corp. έχουν εξασφαλίσει συμβόλαιο 84,4 δισ. ρουβλιών (1,2 δισ. δολάρια) για την κατασκευή του Arktika και ενός ακόμα παγοθραυστικού της ίδιας κλάσης.

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό NPR, η Ρωσία διαθέτει σήμερα περίπου 27 παγοθραυστικά, συγκριτικά με μόλις δύο για την αμερικανική ακτοφυλακή.

Ένα από τα δύο αμερικανικά παγοθραυστικά έγινε το 2015 το πρώτο αμερικανικό σκάφος επιφανείας που φτάνει ασυνόδευτο στον Βόρειο Πόλο.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Μόσχα είχε υποβάλει αίτημα στον ΟΗΕ για αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μια αχανή περιοχή της Αρκτικής που περιλαμβάνει και τον πόλο.

Η ραγδαία ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πολικοί πάγοι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ζεσταίνουν το ενδιαφέρον των γύρω χωρών για τον ορυκτό πλούτο της Αρκτικής, ο οποίος εκτιμάται ότι αντιστοιχεί έως και στο ένα τέταρτο των ανεξερεύνητων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ανοίγει επίσης την όρεξη των ναυτιλιακών εταιρειών για την αξιοποίηση των νέων θαλάσσιων δρόμων όπως το λεγόμενο Βορειοδυτικό Πέρασμα και το Βορειοανατολικό Πέρασμα.

Οι κλιματολόγοι προβλέπουν εξάλλου ότι σε λίγα χρόνια η Αρκτική θα μετατρέπεται σε απέραντη θάλασσα τα καλοκαίρια.

Για να γίνει δεκτό το ρωσικό αίτημα από την Επιτροπή για τα Όρια της Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας του ΟΗΕ, η Ρωσία θα πρέπει να αποδείξει ότι η επίμαχη περιοχή του Βόρειου Πόλου είναι φυσική γεωλογική επέκταση της ηπειρωτική υφαλοκρηπίδας της, όπως προβλέπει η Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας του ΟΗΕ -την οποία πάντως δεν έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ.

Το ίδιο όμως υποστηρίζουν ο Καναδάς και η Δανία, στην οποία ανήκει το νησί της Γροιλανδίας.

Σε μια προκλητική κίνηση που εξόργισε τον Καναδά και τις ΗΠΑ, δύο ρωσικά υποβρύχια ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο βυθό του Βόρειου Πόλου το 2007.

Έκτοτε η Ρωσία έχει ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρκτική.

Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια