Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα ρομπότ γνωρίζουν τον πόνο

Με τη βοήθεια τεχνητού νευρικού συστήματος, γερμανοί ερευνητές θα κάνουν μαθήματα πόνου στις μηχανές


Με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης των ρομπότ, γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Leibniz στο Ανόβερο αναπτύσσουν ένα τεχνητό νευρικό σύστημα ώστε να μπορέσουν στην συνέχεια να διδάξουν σε ρομπότ τι είναι ο πόνος.
 
Κάτι τέτοιο, εκτιμούν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να επιτρέψει στα ρομπότ μελλοντικά να ανταποκρίνονται γρήγορα στο ενδεχόμενο βλάβης τους αλλά και στον κίνδυνο τραυματισμού ανθρώπων που εργάζονται στενά με μηχανές.
Τεχνητό νευρικό σύστημα για ρομπότ

Με σκοπό να δοκιμάσουν το σύστημα που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, οι ειδικοί τοποθέτησαν σε έναν ρομποτικό βραχίονα ένα δάχτυλο εξοπλισμένο με έναν υπερευαίσθητο αισθητήρα, ικανό να ανιχνεύει πίεση και θερμοκρασία.«Το σύστημα το οποίο αναπτύσσουμε αναμένεται να επιτρέψει στα ρομπότ να ανιχνεύουν και να αξιολογούν την κατάστασή τους και τεχνικά προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βλάβες, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται εγκαίρως σε αυτά» εξηγούν οι γερμανοί ειδικοί. Όπως οι ανθρώπινοι νευρώνες μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου, έτσι και οι τεχνητοί θα μεταδίδουν πληροφορίες τις οποίες τα ρομπότ θα μπορούν να επεξεργαστούν και να αξιολογήσουν ως ελαφρύ, ήπιο ή ισχυρό πόνο.

«Ο πόνος αποτελεί ένα σύστημα προστασίας του οργανισμού μας, καθώς μας προστατεύει από τραυματισμούς» αναφέρει ο ερευνητής Γιοχάνες Κίν που συμμετέχει στη μελέτη. Από την πλευρά του ο καθηγητής ρομποτικής Φουμίγια Ιίντα από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έσπευσε να σχολιάσει ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να χαρίσει στα ρομπότ ακόμα μεγαλύτερη ευφυία. «Πρόκειται για μια διαδικασία που βασίζεται στην δοκιμή και στο λάθος. Όταν ένα παιδί μαθαίνει ότι όταν πέφτει πονάει, μαθαίνει να αναπτύσσει τις ικανότητές του ώστε να αποφύγει τον τραυματισμό του».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια