ΥPG και ΡΚΚ κατέλαβαν την μισή τουρκική πόλη Νίσιβη και δημιουργούν "Κουρδιστάν" σε ΝΑ Τουρκία και Β.Συρία

Tου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Mεικτές δυνάμεις του συριακού κουρδικού YPG (People’s Protection Units) και του PKK (Kurdistan Workers’ Party) κατέλαβαν την μισή πόλη Νίσιβη μιας συνορεύουσας τουρκικής πόλης με την Συρία.


Οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών πέρασαν απο την πόλη Qamishli και με αιφνιδιαστική γενικευμένη επίθεση σε όλες τις νότιες γειτονιές της Νίσιβης κατάφεραν να καταλάβουν την μισή πόλη προκαλώντας ένα σοκ στην κυβέρνηση της Άγκυρας που ποτέ δεν θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό από τους Κούρδους.

Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον τουρκικό Στρατό και λαμβάνει χώρα τις ημέρες του Newroz της κουρδικής Πρωτοχρονιάς και έρχεται ως αποτέλεσμα της στρατηγικής ήττας της Άγκυρας στην Συρία όπου ISIS,Al-Nusra και Jays Al Sigour που υποστηρίχθηκαν από την Άγκυρα κυριολεκτικά διαλύονται ενώ ο τουρκικός σχεδιασμός περί δημιουργίας τουρκομανικού κράτους στην Β.Συρία είναι πλέον ανεδαφικός και ανέφικτος.

Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις των Κούρδων δρουν συνδυαστικά σε Συρία και Τουρκία δίνοντας την εντύπωση ότι ένα ενιαίο Κουρδιστάν τείνει να δημιουργηθεί από την Β.Συρία μέχρι την ΝΑ Τουρκία με προοπτική απορρόφησης και του ιρακινού Κουρδιστάν του Κιρκούκ.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται γύρω από την Νομαρχία, την αστυνομική Διεύθυνση, το Δημαρχείο και το τοπικό νοσοκομείο όπου εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε μια προσπάθεια να αντιπαρατεθούν στην συντονισμένη κουρδική επίθεση.

Την ίδια στιγμή στις τουρκικές πόλεις του  Diyarbakır, Şırnak,και της Yüksekova  το PKK έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, και οι δυνάμεις του βρίσκονται σε αναμονή εντολής απο τους διοικητές τους για να πειτεθούν στον τουρκικό Στρατό.

Η κοινή επιχείρηση των Κούρδων Συρίας και Τουρκίας αλλά και τα προγεφυρώματα που έχουν κερδιθεί εντός μεγάλων τουρκικών πόλεων καταδεικνύουν ότι οι Κούρδοι πέρασαν στην επόμενη φάση που είναι η δημιουργία μεγάλου κουρδικού κράτους με εδάφη από την Συρία και την Τουρκία.

Στις συνοριακές πόλεις ο κουρδικός πληθυσμός επικρατεί σχεδον συντριπτικά.

Οι Ιρακινοί Peshmerga έχουν παραχωρήσει διαδρόμους εφοδιαμσού τόσο σε οπλισμό όσο και σε πυρομαχικά. Φαίνεται πως η Τουρκία θα ζήσει ιστορικές αλλαγές, που μπορεί να της κοστίσουν εδάφη. Ποτέ μέχρι τώρα ο τουρκικός Στρατός δεν είχε έρθει σε τέτοια δύσκολη κατάσταση.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου είχαν ξεκινήσει επιθέσεις του PKK κατά τουρκικών στόχων όταν καταστράφηκαν 7 τεθωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας καθώς Κούρδοι μαχητές στο κτίριο της Τροχαίας στη Νίσιβη.




Στα μέσα Νοεμβρίου του 2015 ο τουρκικός Στρατός κατέστρεψε μια αρχαία ασσυριακή εκκλησία και μεγάλο μέρος της πόλης της Νίσιβης όπου έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε δημοσιογράφους.

Η Νισίβι αποτελεί μέρος της περιοχής την οποία η Ρωσία θεωρεί ότι ανήκει στην Συρία βάσει της συνθήκης του 1938.

Η περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη συνοδεύει με τη Συρία και είναι πολύ σημαντική για μια σειρά από λόγους. Η περιοχή Hatay κατοικείται από Άραβες Αλαουίτες από την ίδια φυλή με τον Μπασάρ Αλ Ασάντ και τους υποστηρικτές του. Επιπλέον, έχει μια μεγάλη ιστορία αφού είναι γνωστή ως Αλεξανδρέττα μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα με πληθυσμό Αλαουιτών, Χριστιανών και Κούρδων κτλ. Την περιοχή διοικούσε η Γαλλία μαζί με τη Συρία και το Λίβανο.

Η περιοχή αυτή λοιπόν απολάμβανε ένα ειδικό καθεστώς από τη γαλλική διοίκηση και το συριακό κράτος με την τουρκική κοινότητα να έχει πολιτισμικά και γλωσσικά δικαιώματα.

Την περιοχή αργότερα διεκδίκησε ο πρώτος τούρκος πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ και τελικά έγινε "δημοκρατία" το 1938 κάτω από κοινή Γαλλική και τουρκική κηδεμονία.. Αργότερα, η αγγλο-γαλλο-τουρκική συνθήκη του 1939 εγκαθίδρυσε μια αμοιβαία συμφωνία ασφαλείας μεταξύ των τριών χωρών και η εκχώρηση της περιοχής στην Τουρκία έγινε για την προσχώρηση της Τουρκίας στην συμφωνία.

Αν και η Τουρκία δεν βοήθησε την Γαλλία και Βρετανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (αυτό οφείλεται σε μία ρήτρα που την εξαιρεί από οποιαδήποτε αφορμή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με την ΕΣΣΔ), διατήρησε την περιοχή Hatay. Μια αναγνώριση που δεν έγινε ποτέ δεκτή από την τότε ΕΣΣΔ και  μετέπειτα από την Ρωσική Ομοσπονδία.

Η Συρία επίσης ποτέ επίσημα δεν αναγνώρισε την απώλεια της περιοχής Hatay και της υπολογίσιμης κοινότητας Αλαουιτών ενώ ενδεικτικό είναι ότι οι χάρτες της Συρίας δεν δείχνουν την περιοχή αυτή ως τμήμα της Τουρκίας!

Η Νίσιβις, όπως γραφόταν στα αρχαία ελληνικά, ιδρύθηκε το 901 π.Χ. ως αραμαϊκή πόλη. Στη συνέχεια την κατέλαβαν οι Ασσύριοι το 896 π.Χ. και από τότε ήταν μια πόλη Αραμαίων και Ασσυρίων.

Στα ελληνιστικά χρόνια αποικίστηκε και από Έλληνες, Σπαρτιάτες, ενώ στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν συνοριακή πόλη – ισχυρό κάστρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στα σύνορα με την Περσική Αυτοκρατορία.

Σήμερα ο πληθυσμός της είναι κυρίως κουρδικός αλλά στην πόλη συνεχίζει να υφίσταται ασσυριακή μειονότητα.

Η Νίσιβη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και οι τουρκικές Αρχές συχνά επεμβαίνουν με στρατιωτικά μέσα για να καταστείλουν την κουρδική αντίσταση.

Η Νίσιβη είχε μια τις πρώτες και πιο αρχαίες χριστιανικές κοινότητες. Τοπικός Άγιος της πόλης είναι ο Ασσύριος Άγιος Ιάκωβος, που το 309 μ.Χ. χρίστηκε επίσκοπος της πόλης και συμμετείχε και στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια.

Ο Άγιος Ιάκωβος από τη Νίσιβη ήταν και ο πρώτος χριστιανός που οργάνωσε αποστολή για να βρει την Κιβωτό του Νώε και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα μέρος της στο όρος Τζουντί, που βρίσκεται στη σημερινή επαρχία Σιρνάκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο Άγιος Ιάκωβος, που η μνήμη του εορτάζεται από όλες τις Εκκλησίες, Ανατολική (Ελληνο)Ορθόδοξη, Ρωμαιοκαθολική και Μονοφυσιτική (Ασσύριοι – Αραμαίοι), λέγεται ότι λειτουργούσε σε μια σήμερα αρχαία εκκλησία που υφίσταται στη Νίσιβη. Στην κρύπτη της εκκλησίας υπάρχει και ο τάφος του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια