Sponsor

ATHENS WEATHER

Drones κατά παραγγελία μέσω 3D εκτύπωσης

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) «on demand», μέσω 3D εκτύπωσης, είναι ο στόχος προγράμματος του αμερικανικού στρατού που επελέγη από την AEWE (Army Expeditionary Warrior Experiments) για πειραματισμό.

Το όνομα του προγράμματος είναι On Demand Small Unmanned Aircraft Systems (UAS), και συνδυάζει δύο τεχνολογίες οι οποίες θεωρούνται ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνολογικής εξέλιξης. Όπως διευκρινίζει ο Έρικ Σπέρο, στέλεχος του ARL (Army Research Laboratory) Vehicle Technology Directorate, η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν έχει να κάνει τόσο με τα ίδια τα μη επανδρωμένα, όσο με τη δυνατότητα να κατασκευάζονται on-demand – κατά παραγγελία, ανοίγοντας τον δρόμο για περαιτέρω εξελίξεις στις κατασκευαστικές τεχνολογίες.
Σε σχετικό «λευκό paper» ο Σπέρο εξηγεί τους στόχους του προγράμματος: την ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου «μέλους ομάδας», υπό τη μορφή UAS εξοπλισμένων με αισθητήρες για έγκαιρο εντοπισμό απειλών, αλλά και την αποστολή προμηθειών. «Μικρά UAS μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση όπλων μαζικής καταστροφής σε απόσταση ασφαλείας, έρευνα πέρα από κενά, συλλογή δεδομένων σήμανσης και υπέρβαση δύσκολων εμποδίων, όπως αυτά που απαιτούν δυνατότητα πτήσης/ αιώρηση» έγραψε σχετικά.

Πριν από μια αποστολή, ή όταν προκύπτει μια απρόσμενη ανάγκη, απαιτούνται πληροφορίες από στρατιώτες για τον σχεδιασμό μιας ιπτάμενης «λύσης», προσαρμοσμένης στα δεδομένα της αποστολής. To ειδικό λογισμικό παράγει ένα σχέδιο – μοντέλο του σκάφους, που στη συνέχεια προωθείται σε ειδικό εξοπλισμό κατασκευής. Η δομή κατασκευάζεται, ενώ άλλα τμήματα είναι ήδη έτοιμα. Τα κομμάτια συνδυάζονται και προκύπτει το αεροσκάφος, το οποίο ο στρατιώτης έχει «παραγγείλει» μερικές ώρες πριν.

Η συγκεκριμένη λύση προορίζεται για χρήση σε επίπεδο τάγματος και κάτω- φτάνοντας μέχρι και στον μεμονωμένο στρατιώτη. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι σαν επιλογή αποτελεί αντίμετρο στην παλαίωση των ηλεκτρονικών τμημάτων, καθώς νεότερα θα μπορούν να χρησιμοποιούνται στη θέση τους σχετικά εύκολα.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ορίζοντα στο μέλλον, καθώς η πειραματική φάση αναμένεται να αρχίσει έναν χρόνο από σήμερα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια