Δόθηκαν στη δημοσιότητα εκατοντάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας του δορυφόρου μας
H Κινεζική Ακαδημία Επιστημών σε συνεργασία με την διαστημική υπηρεσία της χώρας δύο χρόνια μετά την επιτυχή προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης του σκάφους Chang’3 έδωσε στη δημοσιότητα εκατοντάδες εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον φυσικό μας δορυφόρο.
Πρόκειται για εκπληκτικές εικόνες που κατέγραψαν οι κάμερες του σκάφους και του ρομποτικού εξερευνητή Yutu. Σε αυτές τις εικόνες απεικονίζεται με μεγάλη λεπτομέρεια τόσο το έδαφος της Σελήνης όσο και πετρώματα και άλλα χαρακτηριστικά της. Ο αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός διαστημικής μελέτης και έρευνας Planetary Society πήρε την σχετική άδεια να συγκεντρώσει τις εικόνες αυτές και να επιτρέπει σε όποιον επιθυμεί να τις αποθηκεύσει στον υπολογιστή του.
H αποστολή
Το Chang'e-3 δεν ήταν η πρώτη ρομποτική αποστολή που φτάνει στην επιφάνεια της Σελήνης, ήταν όμως η πρώτη φορά από το 1976 που επιχειρήθηκε μια «μαλακή», ή ελεγχόμενη προσεδάφιση. Το σκάφος έπρεπε να χρησιμοποιήσει προωθητήρες για να ρυθμίζει την ταχύτητα και τον προσανατολισμό του για την κάθοδο.
Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν στην σοβιετική αποστολή Luna 24, η οποία έφερε πίσω στη Γη δείγματα του σεληνιακού εδάφους. Η τελευταία μαλακή προσσελήνωση των ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε το 1972 με την επανδρωμένη αποστολή Apollo 17. Το Yutu («κουνέλι από ιαδεΐτη») παίρνει το όνομα ενός μυθικού κουνελιού που ζει στο φεγγάρι μαζί με τη θεά Τσανγκ-ε. Το Chang'e-3 ήταν η τρίτη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη -οι δύο πρώτες, Chang'e 1 και 2, είχαν τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι αναζητώντας κατάλληλη τοποθεσία για προσσελήνωση.
Μια εικόνα του εδάφους από το οποίο μόλις έχει περάσει το yutu
Κοντινή και λεπτομερής εικόνα ενός μεγάλου και πολλών μικρότερων σεληνιακών πετρωμάτων
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια