Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προετοιμάζονται για μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα εν μέσω φόβων πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Οι υπουργοί Εσωτερικών συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή λύση, ωστόσο το Συμβούλιο επισκιάστηκε από την άγρια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας, η οποία ηγείται μίας εκστρατείας ώστε να μπει σε καραντίνα η Ελλάδα και να σταματήσει η προσφυγική ροή προς τα Βαλκάνια με το σφράγισμα των συνόρων.

Σε περίπτωση που απομονωθεί από την υπόλοιπη Σένγκεν η Ελλάδα, το Βερολίνο προβλέπει μια ανθρωπιστική κρίση, ενώ θα τεθεί και θέμα ασφάλειας εντός των προσεχών ημερών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης δήλωσε πως ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για μία σημαντική ενίσχυση βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και θα οριστικοποιηθεί εντός των ημερών. «Η πιθανότητα μιας ανθρωπιστικής κρίσης μεγάλων διαστάσεων είναι προ των πυλών και είναι πραγματική», πρόσθεσε.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως «η ανθρωπιστική διάσταση στην Ευρώπη γίνεται πιο σημαντική από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα».

Η αλλαγή στην μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης που επικεντρώνεται πλέον στο πως θα κρατήσει η Ένωση τους προσφυγές εκτός της Γηραιάς ηπείρου δείχνει την ανικανότητά της να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην προσφυγική κρίση.

Η Ελλάδα αντέδρασε σφοδρά στις τελευταίες εξελίξεις, ανακαλώντας την Πρέσβη της χώρας από τη Βιέννη κατηγορώντας την Αυστρία πως ακολουθεί πρακτικές του 19ου αιώνα και την Ευρώπη για ανικανότητα σε μια κρίση που δημιούργησε η ίδια. Το να ανακαλεί μια Ευρωπαϊκή χώρα τον πρεσβευτή της από μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα είναι πρωτοφανές και υποδηλώνει τον βαθύ διχασμό που έχει προκαλέσει το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου πως «ένας μεγάλος αριθμός των παραβρισκόμενων προσπαθούν να διαχειριστούν μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα που δημιουργήσαν οι ίδιοι».

Οι υπουργοί Εσωτερικών έχουν θέσει ως ημερομηνία ορόσημο τις 7 Μάρτιου πριν εφαρμόσουν το plan B που είναι το κλείσιμο των συνόρων και η προσωρινή ακύρωση της Σένγκεν για μια διετία.

«Εντός των δέκα επόμενων ημερών χρειαζόμαστε έμπρακτα αποτελέσματα. Αλλιώς, ολόκληρο το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει τελείως», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Η Αυστρία προκάλεσε τη δυσαρέσκεια τόσο της Ελλάδας όσο και της Γερμανίας όταν ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα πως θα περιόριζε τον αριθμό προσφύγων που δέχεται σε 80 την ημέρα, ενώ συγκάλεσε μονομερώς Σύνοδο με 10 Βαλκανικές χώρες.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Angela Merkel, βρίσκεται πλέον απομονωμένη. Υπάρχει λίγη ελπίδα η Τουρκία να κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε, ενώ πολλές είναι οι χώρες που αντιτίθενται στην πολιτική της Γερμανίας αρνούμενες να δεχτούν πρόσφυγές από την Τουρκία.

«Η ώρα είναι κρίσιμη. Και ο χρόνος για μια τουρκική λύση τελειώνει» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών, Klaas Dijkhoff, «νέα μέτρα και νέα σχέδια εξετάζονται».

Οι μονομερής ενέργειες δημιουργούν ένα χάος και υπογραμμίζουν την ανικανότητα της ΕΕ να ανταπεξέλθει στην κρίση, ενώ μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απείλησε με βέτο σε περίπτωση που δεν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για το προσφυγικό, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε την ανάγκη για ευρωπαϊκή και διεθνή λύση. Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε είναι να δείξει την ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει μια τάξη.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες τονίζουν πως η ουσία είναι να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια