Το σχέδιο της κυβέρνησης για όσους επιλέξουν να φύγουν με 15ετία
Εθνική σύνταξη «πείνας» στα 288 ευρώ, για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15ετία, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, ώστε να υποχωρήσουν οι θεσμοί και να μην επιμείνουν να ζητούν επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων.
Επίσης, προτείνεται να υπάρξει κλιμακωτή αύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κυμαίνεται από το 45% έως το 65%, ανάλογα με τον χρόνο προϋπηρεσίας για τη συνταξιοδότηση.
Πρόκειται για παρεμβάσεις και υπαναχωρήσεις, για να επέλθει η τελική συμφωνία με τους θεσμούς, που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό, η οποία είναι ήδη από την περασμένη Τετάρτη στη διάθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Για να αποφευχθεί δηλαδή η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη αλλά και η θεσμοθέτηση ενός ποσοστού αναπλήρωσης στα επίπεδα του 50% για όλους, που θα προκαλούσε σημαντικές μειώσεις ακόμα και στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.
• Εθνική σύνταξη: Οσοι επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με 15ετία, δεν θα λάβουν το σύνολο της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ), αλλά τα 15/20 αυτής, δηλαδή 288 ευρώ. Σε αυτό το ενδεχόμενο θα προκύψει ένα επιπλέον αντικίνητρο για να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι την πρόωρη συνταξιοδότηση, αφού θα τους κοστίσει 96 ευρώ τον μήνα στο σύνολο της σύνταξής τους.
• Το υπουργείο Εργασίας αποδέχεται την έξοδο στη σύνταξη το λιγότερο με 20 έτη ασφάλισης (6.000 ένσημα) και όχι με 15ετία (4.500 ένσημα), όπως είναι σήμερα. Το ποσοστό αναπλήρωσης για έξοδο στη σύνταξη με 20ετία δεν θα υπερβαίνει το 45% και θα ανεβαίνει στο 65% για όσους συνταξιοδοτηθούν με 40 έτη προϋπηρεσίας, δηλαδή με πλήρη εργασιακό βίο. Ουσιαστικά, τίθεται ακόμη ένα ανάχωμα για την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης όσο αυξάνονται τα έτη ασφάλισης αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για συνταξιοδότηση, με βάση τα γενικά όρια ηλικίας, είτε στα 62 είτε στα 67 έτη.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πρόταση εστιάζεται στο δεδομένο της μη περικοπής κύριων συντάξεων, αλλά και των στοχευμένων παρεμβάσεων για τις επικουρικές συντάξεις.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια