Sponsor

ATHENS WEATHER

Ετοιμάζουν τον υπερ-στρατιώτη του μέλλοντος μέσω «ενισχυμένης πραγματικότητας»

Βιντεοπαιχνίδι ή πραγματικό πεδίο μάχης; 


Σε μερικά χρόνια οι Αμερικανοί στρατιώτες δύσκολα θα μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση, σε περίπτωση που η προσπάθεια ανάπτυξης νέων τεχνολογικών συστημάτων «ενισχυμένης πραγματικότητας» (augmented reality) για δυνάμεις πεζικού της Υπηρεσίας Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) στεφθεί με επιτυχία.

Η περιβόητη Darpa του Αμερικανικού Πενταγώνου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, προσφάτως υπέγραψε συμβόλαια για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων με γνωστές εταιρείες, όπως η Lockheed Martin, η Raytheon, η Helios Remote Sensing Systems και η SoarTech και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά σε αυτά γίνεται λόγος για «την πρώτη φάση ανάπτυξης του προγράμματος Squad X Core Technologies (SXCT)».
Το πρόγραμμα αυτό έχει σαν στόχο να δώσει τη δυνατότητα στους στρατιώτες των ΗΠΑ να αναπτύξουν μια διαφορετική σχέση με το επιχειρησιακό περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα να έχουν μια «πολυεπίπεδη εικόνα του πεδίου μάχης». Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο επικεφαλής του προγράμματος SXCT της Darpa, ταγματάρχης Κρίστοφερ Ορλόφσκι: «Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τεχνολογίες που υποστηρίζουν μια τρισδιάστατη κοινή επιχειρησιακή εικόνα που αξιοποιεί δεδομένα από ενσωματωμένους φορητούς αισθητήρες, ενώ παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν οργανικά και να ταυτοποιούν τις φίλιες δυνάμεις και τα σημεία κινδύνου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο».
Στους υπερστρατιώτες του μέλλοντος που θέλει να δημιουργήσει με τη βοήθεια της τεχνολογίας το Πεντάγωνο, τα συστήματα αυτά θα παρέχουν τη δυνατότητα της «ακριβούς εμπλοκής» δηλαδή θα τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν απειλές σε απόσταση ενός χιλιομέτρου.
Οι στρατιώτες βλέπουν τη θερμοκρασία σώματος και τους παλμούς της καρδιάς του στόχου αλλά και των ίδιων. Τα συστήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού απειλών, αλλά και καλύτερου συντονισμού της διμοιρίας παρέχοντας στοιχεία θέσης.
Οι στρατιώτες βλέπουν τη θερμοκρασία σώματος και τους παλμούς της καρδιάς του στόχου αλλά και των ίδιων. Τα συστήματα θα παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού απειλών, αλλά και καλύτερου συντονισμού της διμοιρίας παρέχοντας στοιχεία θέσης.
Επιπλέον θα τους επιτρέπουν «μη κινητική εμπλοκή» δηλαδή οι στρατιώτες που θα φέρουν τον εν λόγω εξοπλισμό θα μπορούν να ξεκινούν την εμπλοκή σε μάχη αποδιοργανώνοντας τις εχθρικές επιχειρήσεις από μακριά.
Τα δύο άλλα πλεονεκτήματα που θα έχουν θα είναι ο πρόωρος εντοπισμός ενδεχόμενων απειλών (επίσης από απόσταση 1 χιλιομέτρου) και η παροχή πληροφοριών για την κατάσταση και τη θέση των μελών της διμοιρίας σε απόσταση 6 μέτρων χωρίς να χρειάζεται χρήση εντοπισμού με GPS.
Σύμφωνα με τα ελάχιστα που έχουν γίνει γνωστά για τα συστήματα αυτά, οι εταιρείες προσανατολίζονται στο να τα κάνουν όσο πιο φιλικά στον χρήστη γίνεται και να ζυγίζουν όσο το δυνατόν λιγότερο, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο ο εξοπλισμός των οπλιτών στον αμερικανικό στρατό ζυγίζει περί τα 45 κιλά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια