Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
|
«Τελικά καθοριστικός ήταν ο υπουργός μας των Οικονομικών, ο οποίος πίεζε συνεχώς προκειμένου να αποφασιστεί ένα πρόγραμμα μόνο με βάση το κριτήριο που για μας ήταν και παραμένει σημαντικό: καμία χειρονομία χωρίς ανταπόδοση!» διακήρυξε η γερμανίδα καγκελάριος και πνίγηκε στο χειροκρότημα.
«Καμία χειρονομία» υποτιθέμενης βοήθειας προς την Ελλάδα «χωρίς ανταπόδοση» υποταγής των Ελλήνων στις εντολές του Δ’ Ράιχ. Η Μέρκελ, δηλαδή, αναφανδόν στο πλευρό του Σόιμπλε για τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς που άσκησε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μέχρι να τον «σπάσει».
Άναυδοι έμειναν οι υπουργοί και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία ανέπτυσσαν την κατά φαντασία, μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα θεωρία, την οποία μάλιστα, είχαν αρχίσει να πιστεύουν και οι ίδιοι, ότι, δηλαδή , η Μέρκελ δήθεν διαφωνούσε με τον Σόιμπλε στη στάση που τηρούσε ο δεύτερος μέχρι να υποτάξει τον Τσίπρα.
«Άνευ προηγουμένου πέρα δώθε»
«Μέχρι το τέλος Ιουνίου –αρχές Ιουλίου είχαμε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση», είχε πει η Μέρκελ. «Πρώτα για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος και μετά, ως βαθιά μέσα στο καλοκαίρι, έπειτα από ένα άνευ προηγουμένου πέρα δώθε την αριστερής ελληνικής κυβέρνησης με δημοψήφισμα και νέες εκλογές, για ένα νέο, τρίτο πρόγραμμα. Αυτή τη φορά υπό τον ESM», τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση.
«Ήταν μία κρίσιμη διαδικασία για εμάς, αλλά και για το σύνολο της Ευρωζώνης», διακήρυξε η καγκελάριος της Γερμανίας πριν βγάλει το γερμανικό ηθικό δίδαγμα: «Ευθύνη και αλληλεγγύη πάνε χέρι χέρι κι αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι». Με άλλα λόγια, μόνο στο βαθμό που η χώρα μας υποτάσσεται στις διαταγές του Βερολίνου και κάνει ό,τι λένε οι Γερμανοί, επιδεικνύοντας «ευθύνη», θα αποφασίζει η γερμανική κυβέρνηση τι είδους «αλληλεγγύη» θα επιδεικνύει προς την Ελλάδα.
Πολιτική άγνοια
Πρέπει να είναι κανείς εντελώς άσχετος με τη γερμανική πολιτική πραγματικότητα, να την αγνοεί παντελώς, για να φτάνει στο σημείο να εκπονεί θεωρίες περί δήθεν «απομόνωσης» του Δυτικογερμανού Σόιμπλε από την ανατολικογερμανίδα Μέρκελ.
Υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας: αυτοί που χαράσσουν κα επιβάλλουν τη γερμανική πολιτική είναι πάντα οι δυτικογερμανοί! Εννοείται ότι η πολιτική αυτή είναι προσαρμοσμένη στα συμφέροντα της δυτικογερμανικής ολιγαρχίας. Άλλωστε, οι Δυτικογερμανοί, όταν έγινε η ενοποίηση της Γερμανίας το 1990, φρόντισαν και εξάλειψαν εκ βάθρων τη βιομηχανία της Ανατολικής Γερμανίας!
Μπορεί η Άγκελα Μέρκελ να είναι καγκελάριος γιατί επελέγει από τον δυτικογερμανό Χέλμουτ Κολ να τον διαδεχθεί στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και κάποτε στην καγκελαρία ακριβώς για να συμβολίσει την επανένωση της Γερμανίας στο ανώτατο αξίωμα. Η Μέρκελ όμως έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι αλίμονό της αν τολμούσε να διαφωνήσει ποτέ με στρατηγικές επιλογές του Σόιμπλε, δηλαδή του δυτικογερμανικού κεφαλαίου. Απλούστατα, θα έπαυε να είναι καγκελάριος! Είναι τόσο τραγικά απλό το τίμημα που θα έπρεπε να καταβάλει, και θα ήταν, φυσικά, πολιτικά ηλίθια, αν αποτολμούσε να συγκρουστεί με τον Σόιμπλε και τους δυτικογερμανούς.
Γερμανοί – φρουροί της ΕΕ
Στο μεταξύ σοκ προκάλεσε η πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, τα οποίο θα αποφασίζει μόνο του που θα δρα και το οποίο θα μπορεί να δρα με τον τρόπο που αυτό νομίζει στα σύνορα της οποιασδήποτε χώρας της Ε.Ε., ακόμη κι αν η χώρα αυτή δεν θέλει να το δει να δρα στο έδαφός της!
Στην περίπτωση αυτή, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η συνεργασία του εν λόγω κράτους – μέλους της Ε.Ε. είναι… υποχρεωτική! Άρνησή του, μάλιστα, να συνεργαστεί ε την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα παρεμβαίνει ακόμη και ένοπλα στα σύνορα του συγκεκριμένου κράτους – μέλους, θα συνιστά… παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας! Η χώρα θα τιμωρείται με κυρώσεις!
Η ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή της Ε.Ε. θα δρα ακόμη και αν η χώρα διαφωνεί ριζικά κα αρνείται να συναινέσει να ληφθούν τέτοια μέτρα στα σύνορά της. Την απόφαση θα την παίρνει το Σώμα μόνο του. Κάθε επιχείρηση θα αποφασίζεται με «ενισχυμένη πλειοψηφία» από τη διοικούσα επιτροπή του Σώματος αυτού, στην οποία τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα εκπροσωπούνται από εντεταλμένους εμπειρογνώμονες. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήταν ακόμη γνωστό αν η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από 28 μέλη ή λιγότερα ή περισσότερα.
Ευνόητο, φυσικά, είναι ότι οι μεγάλες χώρες με τους υποτακτικούς συμμάχους τους θα είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τις στρατιωτικές επεμβάσεις της συνοριοφυλακής. Προφανώς και η Γερμανία δεν θα προκαλέσει τη Γαλλία, αποφασίζοντας επεμβάσεις στις οποίες διαφωνούν οι Γάλλοι. Καθόλου βέβαιο όμως δεν είναι ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις της νέας ευρω-ακτοφυλακής δεν θα είναι η διεξαγωγή κοινών περιπολιών της με τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο. Τι θα γίνει τότε;
Καθόλου, μα καθόλου βέβαιοι δεν είμαστε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα προτάξει τα στήθη της και θα αρνηθεί κατηγορηματικά να υποταχθεί σε αυτή τη μοιραία για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα γερμανική απόφαση. Το Βερολίνο δεν έχει, προφανώς, κανέναν δισταγμό να κάνει την Ελλάδα «πεσκέσι» στην Τουρκία, οπότε η προοπτική αυτή προκαλεί απολύτως δικαιολογημένες ανησυχίες στη χώρα μας.
«Συλλογική ευθύνη» η φύλαξη των συνόρων
Οι ανησυχίες αυτές επιτάθηκαν στον μέγιστο βαθμό από τις δηλώσεις του Έλληνα Επιτρόπου της Κομισιόν για θέματα Μετανάστευσης, του δεξιού Δημήτρη Αβραμόπουλου. «Τολμηρό βήμα προς τα εμπρός στην πορεία της ΕΕ προς την πολιτική ολοκλήρωση» χαρακτήρισε ο Δ. Αβραμόπουλος την πρόταση της Κομισιόν. Μάλιστα, ο νεοδημοκράτης επίτροπος προσπάθησε να τρομοκρατήσει τον ελληνικό πληθυσμό, επαναφέροντας την απειλή αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Στόχος της πρότασης της Κομισιόν, είπε, είναι «να αποτρέψει να τεθεί σε κίνδυνο η ελεύθερη κυκλοφορία στη Ζώνη Σένγκεν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πολύ πιο αποκαλυπτικός όμως για τη νοοτροπία που επικρατεί σήμερα στην Κομισιόν ήταν ο αντιπρόεδρός της, Βέλγος Φρανς Τίμερμανς. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην Ευρωβουλή, αφού δεν υπάρχουν εσωτερικά σύνορα μεταξύ των κρατών – μελών της Ζώνης Σένγκεν, τα εξωτερικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά και άρα η φύλαξή τους συνιστά «κοινή ευθύνη» όλων των κρατών – μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στη Ζώνη Σένγκεν!
Λαλίστατος ο Τίμερμανς. Σε συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant αναφέρθηκε, μάλιστα, ευθέως στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν σύνορα της Ευρώπης», διακήρυξε. Επομένως, ισχυρίστηκε ότι «είναι κάτι περισσότερο από λογικό πως η φύλαξή τους αποτελεί συλλογική ευθύνη».
Η λειτουργία της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, είπε επίσης, αφενός θα οδηγήσει στην «εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία μα κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες» και αφετέρου θα καλύψει το κενό της έλλειψης επαρκούς αριθμού Ελλήνων λιμενοφυλάκων», πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα «οι δουλέμποροι να αλωνίζουν σχεδόν στη θάλασσα».
Άτεγκτος, ήταν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ως προς το ποιος έχει το πάνω χέρι, ποιος αποφασίζει δηλαδή, για τη δράση της ευρω-συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. «Το πάνω χέρι τα έχει ο φορέας. Αυτή είναι η συμφωνία», δήλωσε χωρίς περιστροφές.
Όπως όλα δείχνουν, για την Ελλάδα η ίδρυση αυτής της δύναμης θα προκαλέσει προβλήματα και μάλιστα, πολλά. Τίποτα δεν θα λύσει. Το εντελώς αντίθετο…
Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 319
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια