Sponsor

ATHENS WEATHER

Γιατί η Ρωσία παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, τι μήνυμα θέλει να στείλει

Η Τουρκία καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες συνέπειες της ρωσικής επέμβασης στην Συρία. Αυτό που οργίζει την Άγκυρα δεν είναι μόνο η αποτυχία της πολιτικής στην Συρία, αλλά και η κατάρρευση των σχεδίων της για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα βόρεια της χώρας αυτής.

Τώρα η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό των ενόπλων μαχητών που για να ξεφύγουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, καταφεύγουν στο έδαφός της. Τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει περιστατικά όπου ένοπλοι μαχητές εισήλθαν στο τουρκικό έδαφος λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών.

Καθώς η Ρωσία εντείνει την πίεσή της στις περιοχές του Χαλεπιού, του Ιντλίμπ και της Ράκα, η εξέλιξη αυτή είναι δεδομένη. Το Χατάι ήταν πάντα μια πόλη που αντιτίθετο στην πολιτική υποστήριξης των τζιχαντιστών που ακολούθησε η Άγκυρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι των ενόπλων συριακών ομάδων συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της ρωσικής επέμβασης. Η συνάντηση έληξε με τους εκπροσώπους να καλούν και τις 41 οργανώσεις που μάχονται κατά του Άσαντ, να απευθύνουν κοινή έκκληση στις περιφερειακές χώρες να αντιμετωπίσουν από κοινού την συμμαχία Ρωσίας-Ιράν, Άσαντ.

Καθώς οι Ρώσοι παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι ότι οι τουρκικοί κανόνες εμπλοκής ακυρώθηκαν από τις παραβιάσεις των ρωσικών αεροσκαφών. Αλλάζει, δηλαδή, η Ρωσία τους κανόνες του παιχνιδιού, ακόμα και δηλώνοντας ότι οι παραβιάσεις έγιναν κατά λάθος; Και αν ναι πως;

Κατ’ αρχήν η Ρωσία στέλνει ένα μήνυμα πως οι επιχειρήσεις της στην Συρία θα επεκταθούν έως και τα τουρκικά σύνορα. Η Ρωσία επίσης αποδεικνύει την αποφασιστικότητά της να πλήξει όχι μόνο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και οργανώσεις που υποστηρίζονται από χώρες του Περσικού Κόλπου και τη Δύση. Η Τουρκία αντιδρά στο ενδεχόμενο αυτό.

Η Ρωσία αλλάζει στην πράξη τους τουρκικούς κανόνες εμπλοκής. Μετά την κατάρριψη τουρκικού F-4 από την συριακή αεράμυνα, το 2012, η Τουρκία σκλήρυνε την στάση της καταρρίπτοντας συριακό Mig-23, το 2013, συριακό ελικόπτερο Mi-17, το 2014 και ένα ακόμα συριακό αεροσκάφος το 2015.

Όμως τώρα που τα αεροσκάφη είναι ρωσικά οι Τούρκοι αρκέστηκαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση, καταπατώντας τους δικούς τους κανόνες.

Αν και όπως είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως «ακόμα και πουλί να εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο πρέπει να αντιμετωπισθεί», στην πραγματικότητα δεν πείθει κανέναν.

Ουσιαστικά η Ρωσία δοκιμάζει τα όρια της Τουρκίας και των κανόνων εμπλοκής της, που είναι και κανόνες του ΝΑΤΟ. Η προσπάθεια επίσης της Τουρκίας να καταστήσει το ζήτημα των παραβιάσεων θέμα του ΝΑΤΟ, έπεσε στο κενό, καθώς η συμμαχία δεν δείχνει πρόθυμη να εμπλακεί.

Το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 5, που προβλέπει την υποστήριξη κράτους μέλους που δέχεται επίθεση, μόνο αν τουρκικό αεροσκάφος καταρριφθεί. Για την ώρα η συμμαχία αρκείται σε προειδοποιήσεις. Παρά αυτές όμως η Ρωσία προχώρησε σε τρίτη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, με συριακό αεροσκάφος αυτή τη φορά – καθώς η Ρωσική Αεροπορία δεν έχει αναπτύξει μαχητικά Mig-29 στην Συρία.

Έτσι η Ρωσία δημιούργησε αυτό που επιθυμούσε, χρόνια τώρα, η Τουρκία, την de facto δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη βόρεια Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.

Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις, ότι και αν αυτό σημαίνει.

ΠΗΓΗ: Fehim Tastekin, Al Monitor

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια