Sponsor

ATHENS WEATHER

Αποκάλυψη: Μετά το ΔΝΤ, μας πετάνε στην Παγκόσμια Τράπεζα

ΔΝΤ και Βερολίνο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εξακολουθούν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό έχουν αρχίσει να… βάζουν στο παιχνίδι, από την πίσω πόρτα και την Παγκόσμια Τράπεζα που επί της ουσίας πρόκειται για έναν ακόμα τοκογλυφικό οργανισμό ο οποίος επί σειρά ετών δραστηριοποιείται στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Το σενάριο δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Είναι μέρος του Δόγματος του Σοκ που εδώ και δεκαετίες η σχολή του Σικάγου εφαρμόζει παγκοσμίως σε χώρες που διαλύει.
Την εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας την ανακοίνωσε πρώτος ο αντιπρόεδρος του του International Finance Corporation (IFC), Δημήτρης Τσιτσιράγκος, που αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Τράπεζας με δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.
Αργότερα προχώρησε και σε δηλώσεις στην εφημερίδα Καθημερινή τονίζοντας ότι «ο χρηματοπιστωτικός κλάδος είναι κεντρικός για την ανάπτυξη της οικονομίας», τονίζοντας ότι «είναι κάτι που εξετάζουμε».
Παράλληλα, το IFC έχει στόχο την παροχή ρευστότητας για τη στήριξη και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, είτε μέσω ενός ειδικού ταμείου, είτε μέσω των τραπεζών.
Στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν ήδη επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά και με άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. To IFC σκοπεύει να συμμετάσχει, επίσης, σε έργα υποδομών και μεγάλα projects. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιράγκο, «η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει την επαναδραστηριοποίηση του IFC στην Ελλάδα, κάτι που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. H δραστηριοποίησή μας θα είναι επιλεκτική, καθώς έχει στόχο να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να συμβάλει στο να προσελκύσει ξένα και εγχώρια κεφάλαια σε επενδυτικά έργα που χρειάζεται η χώρα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας». Όπως εξηγεί, η απόφαση ελήφθη «με γνώμονα τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τη Μέση Ανατολή», όπου δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές εταιρείες, αρκετές σε συνεργασία με το IFC. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις του IFC στην Ελλάδα θα γίνουν κατ’ εξαίρεση, καθώς αποστολή του δεν είναι να επενδύει σε ανεπτυγμένες χώρες.

Σε συνδυασμό δε με την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Παγκόσμια Τράπεζα στη χώρα για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ελπίζεται να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Το επόμενο διάστημα, εξάλλου, σχεδιάζεται υψηλόβαθμη αποστολή της Παγκόσμιας Τράπεζας στη χώρα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία πιθανώς να συμπέσει με την ανακεφαλαιοποίηση.
Το IFC εξετάζει έργα σε παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας και όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτσιράγκος, «στόχος δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε τη δική μας απόδοση από τις επενδύσεις στην Ελλάδα», οι οποίες θα πρέπει, πάντως, να είναι βιώσιμες με βάση τα αυστηρά επενδυτικά κριτήρια του οργανισμού. Αντίθετα, βασικό ζητούμενο είναι να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης στη χώρα και στην προσέλκυση ξένων και εγχωρίων κεφαλαίων. Για τον σκοπό αυτό, εξάλλου, εστιάζει σε έργα υποδομών, καθώς και σε παραγωγικούς και ανταγωνιστικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).
Αν και δεν έχει ορίσει συγκεκριμένο ποσό για τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εχέφρονος επενδυτικού προφίλ του το IFC θέτει όρια στα ποσά που επενδύει αναλόγως του έργου, ενώ δεν αναλαμβάνει περισσότερο από το 25% κάθε επένδυσης. Με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη EBRD επίσης να ξεκινάει τη δράση της στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το IFC, είναι πλέον ορατό το ξεκλείδωμα μεγάλων έργων που δεν προχωρούσαν λόγω των ασφυκτικών πιστωτικών συνθηκών στη χώρα.
Όπως αντιλαμβάνεστε το παιχνίδι είναι στημένο αριστοτεχνικά από τους τοκογλύφους – δανειστές που δεν έχουν καμία διάθεση να αφήσουν τον «πελάτη» τους (την Ελλάδα), τον οποίο ξεζουμίζουν επιτυχώς τα τελευταία 6 χρόνια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια