Επιστρέφουν πολλά είδη ζώων στην περιοχή της καταστροφής
Φαίνεται πως οι άνθρωποι είναι χειρότεροι και από πυρηνική καταστροφή, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στη φύση. Η απομάκρυνση των ανθρώπων γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, επέτρεψε στα άγρια ζώα να επιστρέψουν στην περιοχή, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.
Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τελικά οι πληθυσμοί των ζώων θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι ήσαν πριν το πυρηνικό ατύχημα του 1986, γεγονός που τείνει να μετατρέψει την περιοχή από τόπο καταστροφής, σε φυσικό καταφύγιο ζώων!
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ Σμιθ του βρετανικού πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Current Biology», επεσήμαναν πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η ραδιενέργεια κάνει καλό στα ζώα. Απλώς δείχνει ότι οι συνέπειες των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως της γεωργίας, του κυνηγιού και της δασοκομίας, είναι πολύ χειρότερες».
Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από την ξηρά και τον αέρα σχετικά με την παρουσία ζώων γύρω από τον αντιδραστήρα, όπως ελαφιών, αγριόχοιρων, λύκων κ.α. Όπως είπε ο Σμιθ, «ο αριθμός άγριων ζώων που βλέπουμε στο Τσέρνομπιλ, είναι παρόμοιος με εκείνους σε καταφύγια θηραμάτων που δεν έχουν μολυνθεί». «Όπου απομακρύνονται οι άνθρωποι, η φύση ακμάζει - ακόμη και μετά από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο» πρόσθεσε.
Αξιοσημείωτος είναι ιδίως ο αριθμός των λύκων, οι οποίοι είναι επταπλάσιοι σε σχέση με ένα κοντινό ίδιου μεγέθους καταφύγιο. Οι επιστήμονες το απέδωσαν αυτό στο ότι πλέον κανείς δεν κυνηγά τους λύκους γύρω από το Τσέρνομπιλ. Γενικότερα, η επανάκαμψη των πληθυσμών των άγριων ζώων άρχισε ήδη λίγα χρόνια μετά το ατύχημα.
Μια ζώνη αποκλεισμού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων περιβάλλει σήμερα μια έκταση 4.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Τσέρνομπιλ, από την οποία εκτοπίστηκαν όλοι οι 116.000 κάτοικοι. Η νέα μελέτη εστιάσθηκε στα μεγάλα θηλαστικά και δεν εξέτασε τους πληθυσμούς άλλων μικρότερων ζώων, πουλιών και εντόμων. Επίσης δεν μελέτησε την υγεία ή την αναπαραγωγική ικανότητα των μεγάλων ζώων. Οι επιστήμονες θεωρούν πάντως πιθανό ότι μια ανάλογη «ολική επαναφορά» των ζώων θα λάβει χώρα γύρω από τις επίσης κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια