Με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο «κλείνει» τραύματα σε εσωτερικά όργανα του οργανισμού χωρίς την ανάγκη ανοιχτών επεμβάσεων
Αμερικανοί ερευνητές παρουσίασαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που επιτρέπει στους χειρουργούς να «κλείνουν» τραύματα σε εσωτερικά όργανα του οργανισμού, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε ανοιχτές επεμβατικές διαδικασίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine».
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την δρ Έλεν Ρος, δημιούργησαν ένα επίθεμα που προσκολλάται στο όργανο-στόχο χάρη σε ειδική κόλλα, με τη βοήθεια δύο μικρών μπαλονιών και ενός καλωδίου οπτικής ίνας υπεριώδους φωτός. Η τοποθέτηση του επιθέματος γίνεται μέσω μιας μικροσκοπικής τομής. Στη συνέχεια, η ειδική μικροσυσκευή τοποθετεί το επίθεμα στο σημείο του τραύματος και μετά το σταθεροποιεί με την πίεση των δύο μπαλονιών. Τελικά, το εκπεμπόμενο υπεριώδες φως στερεοποιεί την κόλλα του επιθέματος.
Τόσο το επίθεμα, όσο και η κόλλα είναι βιοδιασπώμενα και απορροφώνται σταδιακά από το σώμα, καθώς το τραύμα επουλώνεται.
Επιτυχής εφαρμογή
Οι ερευνητές εφάρμοσαν με επιτυχία τη νέα αυτή μέθοδο σε πειραματόζωα (τρωκτικά και χοίρους), αποκαθιστώντας τραύματα στην καρδιά, στο στομάχι και στην κοιλιά των ζώων. Στην περίπτωση ενός ζωντανού χοίρου οι ειδικοί κατάφεραν να κλείσουν τρύπα την καρδιά του, ενόσω εκείνη λειτουργούσε κανονικά.
Η νέα μέθοδος θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην καρδιοχειρουργική, όπου σήμερα τέτοια τραύματα απαιτούν, είτε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, είτε την εισαγωγή μεταλλικών συσκευών που παραμένουν στο σώμα.
«Τα βιοδιασπώμενα επιθέματα - εκτός από την τοποθέτησή τους με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο - συνοδεύονται από σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε μέγεθος, είναι ελαστικά, κινούνται μαζί με τον τραυματισμένο ιστό και τελικά απορροφόνται πλήρως από αυτόν» εξηγεί η δρ Ρος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια