Ωστόσο, οι εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά για τις δικές τους εκδόσεις, όπως και οι κατασκευαστές PC για την προεγκατάστασή τους.
Μιλώντας στο BBC News, ο επικεφαλής της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, έκανε λόγο για ένα σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία και τη βιομηχανία υπολογιστών εν γένει. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η πρακτική της Microsoft ήταν η κυκλοφορία νέας έκδοσης κάθε λίγα χρόνια.
Τα Windows 10 αποτελούν την πρώτη κυκλοφορία τέτοιου είδους, σύμφωνα με την εταιρεία- από εδώ και πέρα θα υπάρχει σταδιακή και τακτική αναβάθμιση του λογισμικού ανά μήνες και χρόνια.
Ο Ναντέλα δήλωσε ότι ελπίζει πως καινοτόμα χαρακτηριστικά όπως η ψηφιακή βοηθός Cortana (συγκρίσιμη με το Siri και το Google Now της Apple και της Google αντίστοιχα) θα βοηθήσει το λειτουργικό να ξεχωρίσει. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα που υπάρχει για τη διαφύλαξη των δεδομένων των χρηστών.
Τα reviews μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα θετικά- ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν την πορεία των Windows 8, τα οποία δεν αποδείχτηκαν ιδιαίτερα επιτυχή. Οι reviewers επαινούν τον «universal» χαρακτήρα του νέου λειτουργικού, που του επιτρέπει να τρέχει...στα πάντα, από smartphones μέχρι desktops, servers κ.α., εξαφανίζοντας την ανάγκη για εκμάθηση νέων interface. Επίσης, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην «επίσημη» επιστροφή του μενού έναρξης (start menu) το οποίο είχε εξαφανιστεί στα Windows 8, για να επανέλθει μετά την έντονη αντίδραση των χρηστών. Το μενού έναρξης περιλαμβάνει την κλασική λίστα προγραμμάτων, αλλά κάποια panels με «πλακίδια» όπως στα Windows 8.
Στα νέα χαρακτηριστικά, πέρα από την πανταχού παρούσα Cortana, η οποία είναι ενσωματωμένη στο σύστημα και παρέχει τεράστιες δυνατότητες μέσω ενός search box στην task bar, υπάρχει το Windows Hello («έξυπνο» σύστημα sign-on, που περιλαμβάνει αναγνώριση προσώπου), το Action Center, το Task View, λειτουργία πολλαπλών virtual desktops ως στάνταρ, μία νέα μουσική εφαρμογή/ υπηρεσία που αντικαθιστά το Xbox Music, το Groove, το Continuum για γρήγορη εναλλαγή μεταξύ desktop και tablet mode, DirectX 12 και τον νέο browser, Edge, που θεωρείται σημαντική βελτίωση από τον Internet Explorer. Μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα με παλαιότερα λογισμικά, που ήταν συμβατά με παλαιότερες εκδόσεις των Windows.
Γενικότερα, η εντύπωση φαίνεται να είναι ότι η Microsoft έλαβε υπόψιν πολλά από τα λάθη που είχαν γίνει στα Windows 8 και έσπευσε να τα διορθώσει. Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερα θετικά είναι τα σχόλια για τον Edge, καθώς το κεφάλαιο των browsers αποτελούσε παραδοσιακά «πονοκέφαλο» για την Microsoft: είναι γνωστό ότι ο Explorer εδώ και χρόνια είχε γίνει αντικείμενο έντονων κριτικών, αλλά και σάτιρας, λόγω των επιδόσεών του. Επίσης, πάρα πολύ καλή εντύπωση προκαλεί η Cortana, καθώς «πιάνει» τα πάντα, από «trivial» ερωτήματα (αξιοποιώντας το Bing) μέχρι αναζητήσεις σε email, κρατήσεις εισιτηρίων, διάφορες σχετικές ενημερώσεις κ.α. Η Cortana γίνεται «εξυπνότερη» με το πέρασμα του χρόνου, καθώς «μαθαίνει» τις συνήθειες του χρήστη.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια