Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο οικουμενικός Eλληνισμός απών από την Ελληνική κρίση


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος, χιλιάδες εθελοντών Ελληνοαμερικανών ήρθαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν.
Ήταν τόσοι πολλοί, ώστε συγκροτήθηκε ολόκληρη μεραρχία, που πολέμησε σκληρά σε όλους τους πολέμους που ακολούθησαν!

Και στις επόμενες δοκιμασίες της Ελλάδας, η Ομογένεια ήταν παρούσα. Στον πόλεμο της Αλβανίας, νέο κύμα εθελοντών παρουσιάστηκε, ενώ στην Κατοχή, και μετά από αυτήν, οι Ομογενείς έστελναν τρόφιμα, ρούχα και χρήματα. Το 1974 η Ομογένεια στις ΗΠΑ κινητοποιήθηκε υπέρ της Κύπρου και επέτυχε την επιβολή εμπάργκο στην πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία.
Σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση του Ελληνισμού των ΗΠΑ υπέρ της χώρας μας κατά την δεκαετία του ’70, έπαιξε ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, παρά τις διαρκείς απαξιωτικές κατηγορίες που εκτόξευαν εναντίον του διάφοροι συμπατριώτες μας. Ας προσθέσουμε σε αυτά ότι, σε όλη την διάρκεια του Εικοστού Αιώνα,  η ελληνική ύπαιθρος έζησε με τα εμβάσματα των μεταναστών, δηλαδή τα χρήματα που έστελναν στους συγγενείς τους που είχαν μείνει στα χωριά τους.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις Ελληνικών Κοινοτήτων, που συγκροτούν αυτό που αποκαλούμε «Ομογένεια», βρίσκονται στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ωκεανία (Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία). Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν επίσης κοινότητες, αλλά αριθμητικά μικρότερες. Οι ομογενείς είναι κατά κανόνα οργανωμένοι στις κοινότητες με άξονα τις ορθόδοξες ενορίες, συντηρούν ελληνικά σχολεία, γιορτάζουν τις εθνικές επετείους κλπ. Είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, διακεκριμένοι επιστήμονες, γιατροί, πανεπιστημιακοί κλπ. Συμμετέχουν στα πολιτικά συστήματα και στην διακυβέρνηση των χωρών που τους φιλοξενούν. Έχουν αναδείξει βουλευτές, γερουσιαστές, υπουργούς, ακόμα και αντιπροέδρους και υποψηφίους προέδρους.
Ταυτόχρονα, κατορθώνουν να ισορροπούν με επιτυχία μεταξύ της ελληνικής τους καταγωγής και της αμερικανικής, καναδικής, αυστραλιανής τους ή άλλης ταυτότητας. Σημείο αναφοράς τους η καταγωγή από την Ελλάδα, για την οποία αισθάνονται υπερήφανοι.
Δίπλα στις παλαιότερες γενιές ομογενών, δημιουργείται σήμερα ένα νέο στρώμα ομογενών, που είναι οι μετανάστες της κρίσης. Υπολογίζονται περίπου σε 300.000 έως 500.000, οι κατά κύριο λόγο νέοι Έλληνες που εγκατέλειψαν λόγω ανεργίας την χώρα την τελευταία πενταετία και πήγαν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.
Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Οι ομογενείς πρέπει να κινητοποιηθούν. Από την στήλη αυτή ρίχνουμε μία ιδέα: να ιδρύσουν ένα Ταμείο Αρωγής για την Ελλάδα, και να βάλουν όλοι τον οβολό τους. Οι ομογενείς σε όλον τον κόσμο είναι 6-7 εκατομμύρια. Αν όλοι ή σχεδόν όλοι βάλουν από μερικά σέντς για τον ξερό, άγονο, ηρωϊκό βράχο από τον οποίο ξεκίνησαν την Οδύσσειά τους, αν αποδυθούν σε ευγενή άμιλλα για το ποιός θα δώσει περισσότερα για τον δυστυχισμένο τόπο όπου είναι ακόμα θαμμένα τα κόκκαλα των παππούδων τους, τότε εύκολα θα μαζευτεί ένα τεράστιο ποσόν. Αυτό το ποσόν θα  διαχειρίζεται ένα διοικητικό συμβούλιο που θα ορίσουν οι ίδιοι οι ομογενείς. Και με τα χρήματα θα χρηματοδοτηθούν τουριστικές και αγροτικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ερευνητικά κέντρα και σχολές κατάρτισης στελεχών. Να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να ξαναπάρει μπρος η οικονομία. Ας αφήσουμε το επιτυχημένο τμήμα του Ελληνισμού να μας βοηθήσει με τον δικό του τρόπο.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια