Σενάρια για την επόμενη ημέρα της τραπεζικής αργίας και των capital controls


Οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, τα capital controls, είναι πιθανό να μείνουν σε ισχύ για μήνες και οι τράπεζες της χώρας ίσως χρειαστούν νέα κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ ή ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωπες και με την εθνικοποίηση στο πλαίσιο εκτενούς οικονομικής ανοικοδόμησης, προειδοποιεί σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές του κλάδου.

Η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες και να επιβληθούν capital controls από τη Δευτέρα ήταν δύσκολη. Ωστόσο, το να ξανανοίξουν και να βρεθεί τρόπος να αρθούν τα μέτρα αυτά, μπορεί να αποδειχθούν ακόμα δυσκολότερα, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Οι δανειστές είπαν πως η πόρτα των διαπραγματεύσεων παραμένει ανοιχτή παρά την απόφαση της κυβέρνησης να αποχωρήσει και να βάλει την τελευταία πρόταση ως ερώτημα στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, ψήφος στο «όχι» μπορεί να σηματοδοτήσει έξοδος από το ευρώ.

«Στο καλύτερο σενάριο διαχειρίζονται την τραπεζική αργία, βρίσκουν ένα τρόπο να ξανανοίξουν τις τράπεζες, σταθεροποιούν το σύστημα όπως έγινε στην Κύπρο και αντιμετωπίζουν την κατάσταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των προβλημάτων ρευστότητας. Βρείτε το δρόμο να γίνουν όλα αυτά…», τονίζει πηγή στο πρακτορείο. «Αλλά ο κίνδυνος είναι πως θα έχεις κρατική χρεοκοπία και χρεοκοπία του τραπεζικού συστήματος επίσης», πρόσθεσε.

«Με το κακό σενάριο είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, μπορεί να τελειώσει με καταστροφή, εθνικοποιημένες τράπεζες», τόνισε στέλεχος του ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη χώρα που επιβάλλει capital controls από το ξέσπασμα της κρίσης. Η Κύπρος έκλεισε τις τράπεζες της για δύο εβδομάδες το 2013 και έθεσε όριο στις αναλήψεις. Τα capital controls παρέμειναν σε ισχύ για δύο χρόνια αλλά η χώρα κατάφερε να σταθεροποιήσει το οικονομικό της σύστημα και να αποφύγει μια μακρά, βαθιά ύφεση.

Η Ισλανδία επέβαλε το ίδιο μέτρο το 2008 μετά την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος και μόλις αυτό το μήνα άρχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς.

«Όταν αρχίσεις να κλείνεις το τραπεζικό σύστημα, τα πράγματα προχωρούν γρήγορα επειδή κάθε μέρα που το κρατάς κλειστό, γνωρίζεις τις συνέπειες αυτής της ενέργειας», σύμφωνα με πηγή. «Είναι πιο εύκολο να κλείσεις τις τράπεζες παρά να τις ξανανοίξεις. Χρειάζεσαι ένα καθαρό σχέδιο για το τι θα γίνει μόλις τις ανοίξεις ξανά.

Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και η ισχύς των ισολογισμών τους είναι κρίσιμοι παράγοντες για την αυστηρότητα και τη διάρκεια του ελέγχου κεφαλαίων.

Οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται στα 89 δισεκατομμύρια του ELA, αλλά εκτιμάται πως είναι κοντά στην εξάντληση αυτού του «μαξιλαριού».

Οι ελληνικές αρχές καλούνται να περιορίσουν τις αναλήψεις αλλά και να αποφύγουν το πάγωμα της διακίνησης χρημάτων στην οικονομία ή την υπερβολική πίεση των πολιτών.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα και το άνοιγμα των τραπεζών γίνεται σχεδόν αδύνατος και από την αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα παρατείνει την παροχή ρευστότητας, την απειλή πως το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει σε Grexit ή το ενδεχόμενο νέας πολιτικής αναταραχής μετά τη διενέργεια του δημοψηφίσματος.

Μια εβδομάδα σκληρών ελέγχων μπορεί να είναι αρκετή για να πάρουν οι Έλληνες μια γεύση σχετικά με τους κινδύνους μη επίτευξης συμφωνίας, προειδοποιεί άλλη πηγή στο πρακτορείο.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανό να γνωρίζει πολύ καλά τους πολιτικούς κινδύνους της επιβολής ελέγχων κεφαλαίου. Όταν η Αργεντινή πάγωσε την πρόσβαση στις καταθέσεις το 2001, για παράδειγμα, οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν τόσο έντονες που ο πρόεδρος της χώρας και ο διάδοχός του παραιτήθηκαν μέσα σε ένα μήνα», καταλήγει το τηλεγράφημα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια