Sponsor

ATHENS WEATHER

ΔΙΑΛΥΟΥΝ τον Στρατό τα...ζόμπι της τρόικας!


Ζητούν νέες περικοπές μισθών, λιγότερη θητεία και «ψαλίδι» 40% στα ανταλλακτικά


Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Τόσο πολύ φαίνεται ότι ενοχλεί τους δανειστές ο Ελληνικός Στρατός (που αντέχει παρά τις περικοπές και τις μειώσεις προσωπικού), που βάλθηκαν να τον διαλύσουν! Αυτός είναι λόγος που οι θεσμοί επανέφεραν στο τραπέζι, και μάλιστα την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο, τις απαιτήσεις τους (από το 2012) για μείωση θητείας, περικοπές του αριθμού των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και μειώσεις στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.).
Δεν αποκλείεται βέβαια να έχουν στο μυαλό τους και κάτι άλλο. Γνωρίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος θεωρεί αυτές τις σκέψεις κόκκινη γραμμή, ίσως επιθυμούν να δημιουργήσουν ένταση στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγήσουν τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. εκτός κυβέρνησης, έτσι ώστε να προχωρήσουν τα σχέδιά τους για «άλλου τύπου» σχήμα με τη συμμετοχή των... προθύμων!

Υπέρογκες δαπάνες
Έτσι οι εταίροι χαρακτηρίζουν υπέρογκες τις αμυντικές δαπάνες, ακόμα και στην περίοδο της κρίσης, θεωρώντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξορθολογισμού.
Το θέμα τέθηκε στις επαφές του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες, με φόντο τα 500.000.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών, που έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Σύμφωνα με τρισέλιδο κείμενο, που διέρρευσε στους «F.T.», οι Ευρωπαίοι εταίροι αντιδρούν στο γεγονός ότι οι στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν στο 2,3% του ΑΕΠ εν μέσω κρίσης, δηλαδή περίπου στα επίπεδα της Βρετανίας, διατηρώντας έτσι την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία!

Αυτό που έχει μπει στο... μάτι των Ευρωπαίων είναι καταρχάς η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, αν μειωθεί, θα εξασφαλιστούν σημαντικά κονδύλια που σήμερα δαπανώνται για τη διατροφή και τη στέγαση αξιωματικών και φαντάρων! Το δεύτερο που ζητούν να αλλάξει είναι η δομή του Ελληνικού Στρατού και προτείνουν την «αγορά» ρομποτικής τεχνολογία (drones), που επιτρέπει π.χ. τη φύλαξη των συνόρων χωρίς απασχόληση έμψυχου δυναμικού, αλλά είναι γνωστό ποιοι τα προμηθεύουν.

Παράλληλα, συνεχίζουν τις πιέσεις τους για τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου των στελεχών, έτσι ώστε αυτό να εναρμονιστεί με όσα ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι είναι θορυβημένοι από τις πληροφορίες περί προγραμματισμένων νέων προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατά την άποψή τους θα πρέπει να επανεξεταστούν και μάλιστα με εξαιρετικά επείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να μη δημιουργηθούν νέα βάρη στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ζητώντας μάλιστα περικοπές 40% στα ανταλλακτικά.

Το σχέδιο του εκτελεστή Τράα
Ήταν Σεπτέμβριος του 2012 όταν η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκάλυπτε το σχέδιο του Ολλανδού (πρώην) τοποτηρητή του ΔΝΤ στη χώρα μας Μπομπ Τράα. Γράφαμε τότε ότι, σύμφωνα με αυτό, «προχωρούσε σε ένα συντριπτικό πλήγμα σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας». Ο Λ. Παπαδήμος είχε εγκρίνει τις μειώσεις στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, που κληρονόμησε μετά η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά το νέο στοιχείο ήταν ότι ο κ. Τράα δεν αρκούνταν σε αυτές και επεδίωκε να επιβάλει την κατάργηση και των λεγόμενων μισθολογικών προαγωγών. Η πρακτική αυτή ενίσχυε, σε κάποιο βαθμό, την οικονομική κατάσταση των στρατιωτικών, καθώς παρακολουθούσε την ιεραρχική και ΤΗΝ οικογενειακή τους εξέλιξη.

Το πλήγμα που ήθελε από τότε να επιφέρει ο κ. Τράα (με τη σύμφωνη γνώμη του επιτελείου Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου - Στουρνάρα) θα ήταν διπλό, επειδή η βάση των μισθολογικών προαγωγών διαμορφώνει και το επίπεδο των συντάξεων χιλιάδων στρατιωτικών, οι οποίοι βρίσκονται επί μακρύ χρονικό διάστημα στο στόχαστρο του ιδιότυπου αντιπροσώπου του ΔΝΤ.

Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια