Sponsor

ATHENS WEATHER

Αυξημένη η σοδειά ηρωίνης, προειδοποίηση για αύξηση θανάτων


Οι καλλιέργειες της οπιούχου παπαρούνας στο Αφγανιστάν επεκτείνονται και η φετινή σοδειά οπίου και ηρωίνης έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Λόγω της άφθονης, φθηνής ηρωίνης που καταφθάνει στη Δύση, η υπηρεσία ναρκωτικών του ΟΗΕ ήδη καταγράφει αύξηση των θανάτων.

Το 2014, τα χωράφια με οπιούχο παπαρούνα, από την οποία παράγονται το όπιο, η μορφίνη και η ηρωίνη, επεκτάθηκαν κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταλαμβάνοντας έκταση 2,24 εκατομμυρίων στρεμμάτων, ανακοίνωσε το Γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ (UNODC)

Δεδομένου ότι το Αφγανιστάν αντιστοιχεί στο 85% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, η επέκταση επηρεάζει σημαντικά τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία: σε όλο τον κόσμο οι καλλιέργειες παπαρούνας επεκτάθηκαν στα 3,1 εκατομμύρια στρέμματα, η μεγαλύτερη έκταση από τα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του UNODC, οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή οπιοειδών διπλασιάστηκαν σε δύο χρόνια από τους 3.700 τόμους το 2012 στους 7.554 τόνους το 2014.

«Στις ΗΠΑ και τη Βρετανία βλέπουμε ενδείξεις μιας μεγάλης αύξησης στην προσφορά» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Άγκελα Με, μια από τους συντάκτες της έκθεσης.

«Στις ΗΠΑ καταγράφεται αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με την ηρωίνη καθώς και ενδείξεις για τη διαθεσιμότητα περισσότερης και φθηνότερης ηρωίνης. Το ίδιο ισχύει και στη Βρετανία, όπου οι θάνατοι πρόσφατα αυξήθηκαν» ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι θάνατοι στις ΗΠΑ σχετίζονταν με συνταγογραφούμενα οπιοειδή φάρμακα. Σήμερα, η ηρωίνη «σχεδόν αντικαθιστά» αυτά τα φάρμακα.

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το 2013 περισσότεροι από 8.250 θάνατοι, ο μεγαλύτερος αριθμός την τελευταία δεκαετία.

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 32,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ή το 0,7% των ενηλίκων, είναι χρήστες οπιοειδών ουσιών όπως η μορφίνη, η ηρωίνη και η κωδεΐνη.

Η Ασία παραμένει ο μεγαλύτερος καταναλωτής, καθώς αντιστοιχεί γύρω στο δύο τρίτα των χρηστών.

Το UNODC επισημαίνει ακόμα ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την Αφρική ως ενδιάμεσο σταθμό για τη μεταφορά οπιοειδών στην Ευρώπη.

Στο Αφγανιστάν, εξηγεί ο οργανισμός, τα κίνητρα για την καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας είναι μεγάλα. Για παράδειγμα, οι καλλιεργητές οπίου νιώθουν πιο ασφαλείς, καθώς στις περιοχές όπου συνεχίζονται οι ένοπλες συγκρούσεις οι διακινητές παραλαμβάνουν τη σοδειά κατευθείαν από το χωράφι.

Ακόμα κι αν η διεθνής κοινότητα καταφέρει να περιορίσει την καλλιέργεια και τη διακίνηση, τα οπιοειδή σίγουρα θα συνεχίσουν να προκαλούν θανάτους: Η οπιούχος παπαρούνα παραμένει η μόνη πηγή οπιοειδών ουσιών, αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον, καθώς πρόσφατες μελέτες άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή συνθετικών μορφών.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια