«Πολεμοχαρείς» δηλώσεις και μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια ανεβάζουν ανησυχητικά το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης
Γράφει ο Ευσταθιάδης Στάθης
Αν δεχθούμε τις «πιθανότερες προοπτικές» των εξελίξεων
στις διεθνείς σχέσεις τις οποίες σημειώνει ο ανώνυμος αρθρογράφος του
αμερικανικού «National Review», η πολιτική αντιπαράθεση Ομπάμα - Πούτιν θα καταλήξει σε «κάποιας μορφής στρατιωτική» σύγκρουση Αμερικής - Ρωσίας.
Ο Στιβ Τζέριντ, καθηγητής του Ινστιτούτου Ρον Πολ, στο ίδιο πνεύμα προσδιορίζει και την ημερομηνία αυτής της σύγκρουσης και μάλιστα προβλέπει ότι θα είναι «πυρηνική». Θα συμβεί, λέει, «τον χειμώνα του 2018» και εξηγεί πού στηρίζει αυτή την κατάρρευση των σχέσεων των δύο χωρών.
Ο Στιβ Τζέριντ, καθηγητής του Ινστιτούτου Ρον Πολ, στο ίδιο πνεύμα προσδιορίζει και την ημερομηνία αυτής της σύγκρουσης και μάλιστα προβλέπει ότι θα είναι «πυρηνική». Θα συμβεί, λέει, «τον χειμώνα του 2018» και εξηγεί πού στηρίζει αυτή την κατάρρευση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η Ευρώπη ανησυχεί
Για να μην υστερήσει η Ευρώπη ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και είχε συνομιλίες με τη βοηθό υφυπουργό Βικτόρια Νιούλαντ και άλλους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προειδοποίησε το συμβούλιο του Εβραϊκού Συνδέσμου της Ουάσιγκτον ότι «η ιμπεριαλιστική και ακραία επιθετικότητα (της Ρωσίας) οδηγεί σε στρατηγική σύγκρουση» στην οποία «δεν θα μείνει αμέτοχη η Ευρώπη».
Λίγο πιο ήπιος, προφανώς λόγω του θεσμικού ρόλου του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε την περασμένη Κυριακή, παραμονή της συνάντησης της ομάδας G7 στο Ελμάου της Γερμανίας, ότι η «επιθετική στρατηγική» της Μόσχας στην Ουκρανία δημιουργεί όλο και μεγαλύτερη οξύτητα στην αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας η οποία «δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε καταστάσεις εκτός ελέγχου».
Υπάρχει αυτές τις ημέρες μια «πολεμοχαρής αρθρογραφία» των χειρότερων ημερών του Ψυχρού Πολέμου, διαπιστώνει με φανερή ανησυχία η ιστοσελίδα του «New Yorker» και αυτή απειλεί να διαμορφώσει «κλίμα (...) μη αναστρέψιμων καταστάσεων». Κάτι παρόμοιο αλλά σε τόνο ηρωικό βλέπει και η αγγλική έκδοση της ρωσικής «Πράβδα», η οποία αποδίδει ευθύνες αποκλειστικά στους ευρωπαίους ηγέτες και στον αμερικανό πρόεδρο. Καθησυχαστικά προβάλλει τη δήλωση του προέδρου Βλαντίμιρ Ποούιν σε ιταλική εφημερίδα ότι «κανένας στη Ρωσία δεν θα σκεφτόταν ποτέ να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ».
Δεν είναι πολύ πειστική η ρωσική εφημερίδα. «Ο Πούτιν δεν είναι ο πιο σκληρός από τους σκληρούς της Ρωσίας» γράφουν οι Γκρέιχαμ Αλισον και Ντμίτρι Σάιμς του «National Interest» της Ουάσιγκτον. Υπάρχουν στη Μόσχα «ξεροκέφαλοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα επικρατήσει σε έναν πόλεμο (για την Ουκρανία) και ότι η Αμερική θα έχει να επιλέξει είτε να δεχθεί την ήττα της είτε να προσφύγει στα τακτικά πυρηνικά όπλα της» γράφουν.
Το «American Conservative» δημοσίευσε τελευταία άρθρα και αποσπάσματα από άρθρα ρώσων σχολιαστών τα οποία με αφορμή τις αποφάσεις της ομάδας G7 να συνεχίσει και να εντείνει τα μέτρα κατά της Ρωσίας συγκλίνουν στο να πιθανολογούν: «Ο Πούτιν απαντώντας στα μέτρα της Δύσης δεν θα υποχωρήσει. Θα τερματίσει κάθε μορφής συνεργασία με τη Δύση, θα κινητοποιήσει τον λαό του εναντίον μιας νέας, τρομακτικών διαστάσεων απειλής κατά της Μητέρας Ρωσίας» και θα προχωρήσει σε σύγκρουση.
Προκλήσεις εκατέρωθεν
Την περασμένη Τρίτη οι αγγλόγλωσσες ιστοσελίδες ρωσικών εφημερίδων
διαλαλούσαν ότι στα γυμνάσια του ρωσικού Στόλου του Βορρά, τα οποία
τερματίστηκαν την Κυριακή, δοκιμάστηκαν «νέας τεχνολογίας εκρηκτικές συσκευές μεγάλου βάθους» και ότι έγιναν «ασκήσεις με τορπίλες και πυραύλους εναντίον υποβρυχίων σε κατάδυση (...) από υποβρύχια σε κατάδυση».
Δεν υστέρησαν σε επίδειξη ισχύος η Αμερική και το ΝΑΤΟ. Αρχίζοντας τον περασμένο Μάρτιο στη Μαύρη Θάλασσα σκάφη των ΗΠΑ, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας «συνεργάστηκαν με απόλυτη επιτυχία στα ανοιχτά της Κριμαίας». Τις παραμονές του Πάσχα μονάδες στρατού ξηράς της Εσθονίας, της Πολωνίας και «άλλων χωρών του ΝΑΤΟ» έκαναν γυμνάσια «στον ευρύτερο χώρο ανατολικά της Ουκρανίας».
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ
Υπερμεγέθη τανκς και πατριωτική ρητορεία
Δυστυχώς δεν είναι μόνο η διεθνής αρθρογραφία η οποία δημιουργεί αυτό που ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ονόμασε πρόσφατα «ανησυχητικό διεθνές περιβάλλον».
Οπως γράφει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν βίντεο από τις ασκήσεις των ρωσικών δυνάμεων με επίδειξη όπλων νέας πολεμικής τεχνολογίας, συνοδευόμενα από «ρητορεία πατριωτικού περιεχομένου». «Υπερμεγέθη τανκς, εφοδιασμένα με ραντάρ και πυραύλους, τρέχουν με ταχύτητες αδιανόητες για τα γερμανικά και τα σοβιετικά τανκς του 1944-1945. (...) Ελικόπτερα μεταφέρουν ως και 20 ενόπλους που αν τα είχε ο (αμερικανός) στρατηγός Γουεστμόρλαντ θα είχε κερδίσει τον πόλεμο στο Βιετνάμ».
ΤΟ ΒΗΜΑ
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια