Sponsor

ATHENS WEATHER

Το βρώμικο σχέδιο του UCC σε Ήπειρο και Μακεδονία


Οι κινήσεις του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς, που συνδέεται ακόμα με εγκληματικές οργανώσεις, εντάσσονται (σύμφωνα με τις ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες) στο πλαίσιο των βλέψεων των Τιράνων για τη «Μεγάλη Αλβανία».

Περίεργες κινήσεις υποτιθέμενων αυτονομιστών Τσάμηδων στην Ηπειρο και του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς (UCC/Ushtria Clirimtare e Camerise) έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας, οι οποίες εκτιμούν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των σχεδίων των Τιράνων.
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «κυριακάτικη δημοκρατία», έπειτα από μια σειρά συμβάντων στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου και όχι μόνο, οι αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι επιφορτισμένες με την εθνική ασφάλεια της χώρας, έχουν ξεκινήσει μια ήπιων τόνων έρευνα όσον αφορά την παρουσία και τις δραστηριότητες αυτοαποκαλούμενων Τσάμηδων. Τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διάθεση των υπηρεσιών πληροφοριών είναι σημαντικά και άκρως ανησυχητικά. Στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στην «κυριακάτικη δημοκρατία», αλλά για ευνόητους λόγους θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, σημειώνουν ότι η ΕΥΠ επιβεβαιώνει την ύπαρξη του αποκαλούμενου UCC.
Οι πυρήνες
Από το 1999 ως σήμερα έχουν οργανωθεί πυρήνες, που καθένας έχει πέντε και έξι μέλη, «αυτονομιστές», και συνολικά δεν αριθμούν περισσότερα από 150 άτομα. Κάποια από τα υποτιθέμενα ηγετικά στελέχη προέρχονται από σκληροπυρηνικούς αντάρτες του UCK, δηλαδή του υποτιθέμενου Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος ευθύνεται για την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία. Στελέχη του αποκαλούμενου UCC έχουν εντοπιστεί κυρίως στις περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας, ενώ συνδέονται ακόμα και με εγκληματικές οργανώσεις. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει κρύπτες οπλισμού, με υλικό που προέρχεται από τρεις πηγές.
Βασική πηγή ήταν τα τυφέκια και το υλικό που αποσπάστηκε από τις αποθήκες οπλισμού του αλβανικού στρατού κατά την εξέγερση του 1997. Σε δεύτερο επίπεδο, έχουν συλλεχθεί υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από τον UCK, ενώ υπάρχουν όπλα που, όπως εκτιμάται, προέρχονται από τη Βοσνία και την Κροατία. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από όπλα που έχουν βρεθεί σε κρύπτες οι οποίες εντοπίστηκαν τυχαία από τις Αρχές. Στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού άντρες του τμήματος Διώξεως Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καστοριάς ανακάλυψαν μια τέτοια κρύπτη, με σημαντικό υλικό, το οποίο ήταν συσκευασμένο και καλά κρυμμένο.
Ειδικότερα, βρέθηκαν τρία τυφέκια τύπου ΑΚ-74 καλάσνικοφ, ένα τυφέκιο τύπου Μάνλιχ, τρία υποπολυβόλα αγνώστου τύπου και προέλευσης, οκτώ γεμιστήρες πολεμικού όπλου, χειροβομβίδες αγνώστου προελεύσεως, κοινοί πυροκροτητές χειροβομβίδων, 18.415 φυσίγγια πολεμικών όπλων διάφορων διαμετρημάτων και δύο συσκευασίες εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, συνολικού βάρους μισού κιλού. Πριν από μερικά χρόνια, και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του φθινοπώρου του 2008, στα Δολιανά Ιωαννίνων είχε ανακαλυφθεί άλλη μία κρύπτη όπλων (με ανάλογο υλικό), ύστερα από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική περιοχή.
Μάλιστα, αξιόπιστες πηγές σημειώνουν ότι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Βουλγαράκης είχε ενημερωθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΥΠ και της Ελληνικής Αστυνομίας πως είχαν εντοπιστεί πρόσωπα αλβανικής υπηκοότητας τα οποία εμπλέκονταν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και εγκληματικές δραστηριότητες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τότε ζητήθηκε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για κάποια από τα πρόσωπα αυτά και, όλως τυχαίως, ακολούθησε ενεργοποίηση 100 καρτοκινητών στην περιοχή των Ιωαννίνων, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε, ανήκαν σε Αλβανούς!
Στο ίντερνετ
Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι σε γνώση των αστυνομικών και των στρατιωτικών Αρχών, μέρος του οπλισμού έχει μεταφερθεί στην Αττική, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις νέων που στρατολογούνται από «διάφορους» μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης έναντι κάποιου ποσού, το οποίο προέρχεται από τρίτες πηγές. Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, χρήματα διακινούνται από τη Σαουδική Αραβία, την Αλβανία, την αλβανική ομογένεια των ΗΠΑ και από «αόρατους χρηματοδότες», με έδρα την Ελβετία.
Ολα αυτά τα δεδομένα, με αφορμή και τα σχετικά πρόσφατα περιστατικά βίας και προσβολής του εθνικού συμβόλου μας από Αλβανούς, προκαλούν την έντονη ανησυχία τόσο στις αστυνομικές όσο -κυρίως- στις στρατιωτικές Αρχές. Δεν είναι τυχαίο το ότι στην παρούσα φάση δεν αποκλείεται και η πιθανότητα προβοκάτσιας από ξένα κέντρα αποσταθεροποίησης, ώστε η χώρα να βρεθεί σε ακόμα πιο δεινή διπλωματική και διαπραγματευτική θέση.
Τέλος, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι από το 1994 προωθείται από εθνικιστικούς κύκλους των Τιράνων το σχέδιο της «Μεγάλης Αλβανίας», στο οποίο εντάσσονται το φληνάφημα περί Τσαμουριάς και οι επεκτατικές ονειρώξεις της γειτονικής χώρας έως την Πρέβεζα.

Πρόκληση με Τσάμη αντιπρόεδρο στη Βουλή
«Αισθάνομαι προνομιούχος για το αξίωμα, είναι μια θετική εκτίμηση που γίνεται στο κόμμα PDIU, στους ψηφοφόρους μας αλλά και στην υπόθεση, την οποία το κόμμα μας εκπροσωπεί. Είμαι πεπεισμένος ότι, όταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στη Βουλή της Ελλάδας». Την προκλητική αυτή δήλωση έκανε ο πρόεδρος του κόμματος των Τσάμηδων PDIU Σπετίμ Ιντρίζι αμέσως μετά την εκλογή του στο αξίωμα του αντιπροέδρου της Βουλής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται. Η δήλωση αυτή αναδεικνύει ξεκάθαρα τη στόχευση συγκεκριμένων κύκλων στο εσωτερικό της Αλβανίας και εξηγεί με αυτόν τον τρόπο τους αλυτρωτικούς σχεδιασμούς κάποιων εξτρεμιστικών ομάδων, οι οποίες, όπως φαίνεται, δρουν πλέον και στην Αθήνα.
Αμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς διά του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Κώστα Κούτρα, ο οποίος επισήμανε: «Η επιλογή προσώπων, που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους δεν προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης ούτε, βεβαίως, συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια