Η αποτίμηση της διαπραγμάτευσης έτσι όπως αυτή έχει εξελιχθεί έως τώρα ήταν το αντικείμενο της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης της ομάδας διαπραγμάτευσης στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα - η οποία διήρκησε πάνω από οκτώμισι ώρες.
Κατά πληροφορίες υπάρχει σύγκλιση σε θέματα που παρέμεναν έως χθες ανοιχτά, όπως π.χ. στον ΦΠΑ και σε δύο μοντέλα που έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές, αλλά και στα «κόκκινα» δάνεια, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εκκρεμμή ζητήματα.
Την ώρα της συνεδρίασης η διαπραγματευτική ομάδα ήταν σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες όπου ήταν σε εξέλιξη το Brussels Group. Σύμφωνα με πληροφορίες της ελληνικής πλευράς έχουν αρχίσει και ετοιμάζονται κείμενα και από τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα εξάλλου με εγκυρότατες πληροφορίες του «Εθνους», μετά την προχθεσινή, έχει ήδη προγραμματιστεί νέα κυριακάτικη τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ προκειμένου να «σκανάρουν» από κοινού την πρόοδο του Brussels Group, τα στελέχη του οποίου θα αναχωρήσουν την «ίδια στιγμή» για τη βάση τους, έχοντας προηγουμένως παραδώσει τους «καυτούς» φακέλους στις ηγεσίες των θεσμών.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Mega, είναι πολύ πιθανό μετά την τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ να προγραμματιστεί και κατ' ιδίαν συνάντησή τους καθώς έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο να γίνει στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατών.
Εντατικοί ρυθμοί διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Χθες το πρωί, συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα συνεδρίασαν τα στελέχη του Brussels Group.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α.
Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σήμερα και κατά πάσα πιθανότητα και την ερχόμενη εβδομάδα.
Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο της συμφωνίας
Στην παραδοχή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, θα είναι στο 0,7- 0,8% ΑΕΠ, αντί 3% βασίζεται το σχέδιο συμφωνίας που γράφεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, στο μέγαρο Μαξίμου από το βράδυ του Σαββάτου.
Μεγάλο «αγκάθι» είναι ο ΦΠΑ, καθώς οι δανειστές επιμένουν σε ριζική ανατροπή συντελεστών, εξαιρέσεων και απαλλαγών, που φέρνουν επιβαρύνσεις.
Σε συνέντευξη του στην Αυγή της Κυριακής ο Γ. Βαρουφάκης απέρριψε το σκεπτικό του Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο οποίος ζήτησε 1,8 δισ ευρώ, μόνο από το ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα διαλύσει την οικονομία.
«Σε μια οικονομία που βρίσκεται στη δίνη του αποπληθωρισμού και των χρεών ιδιωτικών και δημοσίων με φορολόγηση που βαραίνει τους μη έχοντες, πως θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τα δημόσια έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ μέσα από την έμμεση φορολογία (που πλήττει εξ ορισμού και άλλο τους μη έχοντες) χωρίς να προκαλέσουμε ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στον κινητήρα της οικονομίας - στην παραγωγή και στις αγορές;», είπε.
Η Αθήνα επιμένει σε χαμηλό συντελεστή 6%, όπου θα υπάγονται φάρμακα, βιβλία, Τύπος, θέατρα. Μεσαίο συντελεστή 11- 12%, όπου θα υπάγονται τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ξενοδοχεία, εστίαση.
Βασικό συντελεστή 23%, δηλαδή στα σημερινά επίπεδα, όπου θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα άρα και οι μεταφορές, που σήμερα επιβαρύνονται με 13%. Το φθινόπωρο θα καταργηθούν και οι ειδικοί συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου.
Το «πακέτο» του ασφαλιστικού περιλαμβάνει την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ενοποιήσεις Ταμείων, το "πάγωμα" και όχι την κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, την αναβολή καταβολής της 13ης σύνταξης ή "ψαλίδισμα" του ποσού και των δικαιούχων και νέες αναλογιστικές μελέτες πριν από το δεύτερο κύκλο παρεμβάσεων.
Βέβαιη θεωρείται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για έναν ακόμα χρόνο, με μόνη διόρθωση αυτή που μπορεί να προέλθει από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.
Μέρος του δημοσιονομικού «κενού» θα καλυφθεί από την επαναφορά των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς στα πρότερα επίπεδα, για εισοδήματα πάνω από 30.000 ή 50.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο εργασιακό, η Αθήνα προτείνει νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις, ενώ σε 2η φάση θα ξεκινήσει η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Ευελιξία από όλες τις πλευρές, έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία και να αποφευχθούν οι αναταράξεις στις αγορές, ζήτησε χθες με νέα παρέμβασή του ο Λευκός Οίκος.
Με φόντο τις πληρωμές προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους 1,6 δισ ευρώ, οι οποίες ξεκινούν την επόμενη Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι δεν αναμένει στάση πληρωμών από την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν οι επιπτώσεις στις τράπεζες από μια τέτοια κίνηση.
«Το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ευρώπη και πως θα οργανωθούμε ως Ευρωπαίοι. Αυτό είναι το ερώτημα. Αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα και για την Ιταλία», είπε ο Γ. Βαρουφάκης έξω από το υπουργείο σε ερώτηση της ιταλικής τηλεόρασης.
Ε.Σ. (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, MEGA)
Έθνος
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια