Τα συστήματα πλοήγησης και χαρτών χρησιμοποιούνται πλέον από τους πάντες, και η εικόνα ενός πεζού που βγάζει το κινητό του για να τσεκάρει το GPS προκειμένου να βρει πώς πρέπει να κινηθεί για να φτάσει στον προορισμό είναι πλέον πολύ συνηθισμένη, ακόμη και στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές των μεγαλουπόλεων.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ΜΙΤ Technology Review, ίσως κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να μην χρειάζεται καν να βγάλει κάποιος το κινητό του, εάν είναι κριτήριο η δουλειά ερευνητών από τρία γερμανικά πανεπιστήμια.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο μελέτης τους, οι ερευνητές ερέθιζαν ηλεκτρικά μύες των ποδιών για να καθοδηγήσουν τα «υποκείμενα» ώστε να στρίψουν αριστερά ή δεξιά στα μονοπάτια ενός πάρκου. Οι ερευνητές κατονομάζουν τη δουλειά τους ως ανθρώπινο «cruise control» και πρόκειται να την παρουσιάσουν σύντομα στη συνδιάσκεψη CHI 2015 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.
Ο Μαξ Πφάιφερ, ένας εκ των συντακτών του paper (Πανεπιστήμιο του Αννόβερου) υποστηρίζει ότι η ιδέα είναι να εξαλειφθεί ο αντιπερισπασμός που συνιστά η ανάγκη να κοιτάει κάποιος συνεχώς το κινητό του ενώ προσανατολίζεται. Εάν η τεχνολογία καταστεί αρκετά αξιόπιστη και γίνει αποδεκτή από το κοινό, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για σωματική άσκηση ή και από μέλη σωστικών συνεργείων, κατά την πλοήγησή τους σε «δύσκολες» περιοχές.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια σε μύες των συμμετεχόντων στους μηρούς, που συνδέονταν με ειδική συσκευή και έναν πίνακα ελέγχου με Bluetooth. Οι ερευνητές έδεσαν τα μάτια των συμμετεχόντων και χρησιμοποίησαν το σύστημα για να τους βοηθήσουν στην πλοήγηση σε εσωτερικούς χώρους, μέσω ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες δεν ένιωσαν τίποτα, αλλά 11 ήταν σε θέση να «ελεγχθούν» αρκετά καλά προκειμένου να πλοηγηθούν.
Στη συνέχεια το πείραμα πήγε σε εξωτερικούς χώρους, με τους συμμετέχοντες να τρέχουν σε μονοπάτια σε πάρκα και σε κήπους, μέσω της χρήσης εφαρμογής για smartphone για να αποστέλλεται ηλεκτρικό ρεύμα στα πόδια των ατόμων. Το ελαφρύ αυτό ηλεκτροσόκ είναι ένα μικρή εκκένωση που στρίβει το πόδι προς τα έξω, αρκετά ισχυρό για να επηρεάζει το άτομο μόνο εάν περπατάει.
Οι ερευνητές πλέον δουλεύουν πάνω στη βελτίωση της ακρίβειας του συστήματος και την αυτοματοποίησή του, έτσι ώστε να μην χρειάζεται και άνθρωπος- «χειριστής» ο οποίος θα κατευθύνει τα άτομα αυτά.
naftemporiki.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια