Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
|
Ο Ντάισελμπλουμ θα πρέπει να λογοδοτήσει στην Ολλανδική βουλή, μετά από καταγγελίες βουλευτών της αντιπολίτευσης για αυξήσεις στις αποδοχές υπαλλήλων της ABN Amro.
Οι Ολλανδοί βουλευτές θεωρούν ότι το ολλανδικό κράτος θα χάσει μέρος των 22 δις ευρώ που έδωσε για να διασώσει την συγκεκριμένη τράπεζα από την χρηματοπιστωτική κρίση. Στην ετήσια έκθεση της ABN Amro, δημοσιεύθηκε ότι έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έλαβαν επιπλέον 100.000 ευρώ αμοιβή το 2014. Οι βουλευτές οργίσθηκαν από την πληροφορία ότι, ταυτόχρονα, η τράπεζα μεθόδευσε την αποχώρηση εργαζομένων και «πάγωσε» τις αμοιβές των άλλων υπαλλήλων της. «Ο Ντάισελμπλουμ θα αντιμετωπίσει μία δύσκολη συζήτηση στο Κοινοβούλιο», δήλωσε βουλευτής του σοσιαλιστικού κόμματος.
Υπενθυμίζουμε ότι ο πολύς Ντάισελμπλουμ έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει και κατηγορίες για ψευδή δήλωση σπουδών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ιρλανδικού Indepentent, στο βιογραφικό του ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει ότι διαθέτει πτυχίο από το University College Cork. Ωστόσο, αυτό το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε το 2013, ότι ουδέποτε έδωσε πτυχίο στον συγκεκριμένο αξιωματούχο. Έτσι, ο Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα πάντα με αυτό το έντυπο, αναγκάστηκε να αλλάξει το βιογραφικό του, και τώρα στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης αναγράφεται ότι το 1991 «απλώς παρακολούθησε Business economics research σε επίπεδο μεταπτυχιακού», χωρίς να διευκρινίζει αν έλαβε κάποιον τυπικό τίτλο σπουδών (πτυχίο ή master).
Σε αυτό το πρόσωπο η Ενωμένη Ευρώπη ανέθεσε τον συντονισμό του Eurogroup, του μεγαλύτερου, πολυπλοκώτερου και πιο παρακινδυνευμένου πολιτικού εγχειρήματος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι γνωστό ότι ακεραιότητα είναι βασικός όρος ομαλής λειτουργίας των πολιτικών συστημάτων, διότι η ιδιοτέλεια οδηγεί σε λήψη λανθασμένων αποφάσεων. Και η εξάρτηση από συμφέροντα αλλοιώνει την δημοκρατία και δημιουργεί ολιγαρχικές και φαυλοκρατικές δομές. Η ανάδειξη πολιτικών που διατηρούν στενές σχέσεις με το χρηματοπιστωτικό σύστημα απλώς μεταφέρει την λογική των μεγάλων κερδοσκοπικών funds στο εσωτερικό των δημοκρατικών θεσμών και του αλλοιώνει, εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και της γνήσιας εκπροσώπησης της κοινωνίας.
Η Ευρώπη του 2015 πάσχει από την νόσο της φαυλότητας και της αναξιοκρατίας, σύνηθες δείγμα πολιτισμών σε παρακμή. Ανέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέσεις κλειδιά, πρόσωπα αναξιόπιστα και ανυπόληπτα, εκεί που κάποτε ηγείτο ένας Ζακ Ντελόρ και γύρω του μία ολόκληρη ομάδα προσωπικοτήτων που συνέθεταν τις ικανότητες του τεχνοκράτη, το ήθος του οραματιστή και την ακεραιότητα του ευπατρίδη. Αυτά όλα παρασύρθηκαν από την αβάσταχτη ελαφρότητα των σημερινών Ευρωπαίων ηγετίσκων, που συνδυάζουν την μίζερη ψυχοσύνθεση του λογιστή με την ιδιοτέλεια του μεταπράτη.
Όσον αφορά τον κ. Ντάισελμπλουμ, με τι κύρος και τι αξιοπιστία μπορεί ο άνθρωπος αυτός να κουνήσει το δάχτυλο στην ελληνική κυβέρνηση και να την επιπλήξει ή να την μεμφθεί για οποιοδήποτε ζήτημα, όταν είναι τόσο βαρειά εκτεθειμένος ο ίδιος; Ας αναλογισθούν οι «εταίροι» μας τις δικιές τους ευθύνες και ας διερωτηθούν μήπως, ακόμη κι αν εμείς αρμενίζουμε στραβά, είναι στραβός κι ο δικός τους ευρωπαϊκός γυαλός.
kontranews.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια