Ως δήλωση της ημέρας μπορεί να χαρακτηριστεί η φράση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γ. Κατάινεν ότι «τα πράγματα πάνε σε λάθος κατεύθυνση, αλλά... ας είμαστε θετικοί».
Αν και επιδέχεται πολλών ερμηνειών, εκφράζει τη βούληση της Ευρώπης να υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Ο διεθνής Τύπος βρίθει σχετικών σεναρίων που βασίζονται σε εκθέσεις και «ασκήσεις» διεθνών οργανισμών και ευρωπαϊκών «θεσμών»...
Είτε το πιστεύουμε είτε όχι η πραγματικότητα είναι ότι για να επιτευχθεί συμβιβαστική λύση, το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου πρέπει να το διανύσει η Ελλάδα και όχι οι πιστωτές. Και οι προθεσμίες είναι πλέον εξαιρετικά πιεστικές: Την 1η Μαΐου πρέπει να καταβληθούν 183 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και στις 12 Μαΐου δόση 700 εκατ. ευρώ, επίσης προς τον διεθνή οργανισμό. Φυσικά υπάρχουν και οι ανελαστικές δαπάνες 2,3 δισ. για μισθούς και συντάξεις. Με τη «μεταφορά» των ταμειακών διαθεσίμων, αλλά και των όποιων εισπράξεων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η εξίσωση δεν βγαίνει, πολύ περισσότερο δε τον Ιούλιο και Αύγουστο.
Η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, ώστε να αποδεσμευθεί η εκταμίευση μέρους της δόσης του δανείου, είναι εκ των ουκ άνευ για να αποφευχθεί επίσημη στάση πληρωμών. Και η μαγική λέξη που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση είναι «μεταρρυθμίσεις».
Στο πλαίσιο αυτό, προφανώς, εντάσσονται και οι έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής και του Εurogroup σήμερα στη Λετονία. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα, θα επιμείνει ή όχι και σε ποιες «κόκκινες γραμμές».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια