Η Ουάσιγκτον ήταν η αρχή. Τώρα έχει σειρά το Παρίσι και θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την Κυριακή και συνεχίζει το επόμενο διήμερο την αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί η λύση στο αδιέξοδο που απειλεί τη χώρα.
Στόχος είναι η εξεύρεση της λύσης έως τις 24 Απριλίου. Και το ζητούμενο είναι αν και σε ποιο βαθμό θα αποδειχθεί δυνατή η επίτευξη του στόχου.
Δεν είναι εύκολο να συμβεί. Οι προταθείσες από την κυβέρνηση μεταρρυθμίσεις δεν καλύπτουν τις απαιτήσεις των εταίρων και δανειστών μας, και ειδικότερα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχουν τεθεί -και μάλιστα πιεστικά- απαιτήσεις για παρεμβάσεις που η κυβέρνηση ήθελε και θέλει να αποφύγει, όπως για παράδειγμα διάφορα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.
Υποχώρηση στους τομείς αυτούς δεν διαφαίνεται. Τουλάχιστον αυτήν την ώρα. Απλώς δημιουργείται η εντύπωση πως υπάρχει η διάθεση να συζητηθεί το θέμα σε ευθετότερο χρόνο, ίσως μετά τον Ιούνιο.
Έμμεσα οι διαρροές αυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να βασιστεί η προσπάθεια σύγκλισης, έστω και την τελευταία στιγμή, στην αποσαφήνιση του πλάνου που υπάρχει για τις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.
Αν και κατά πόσο θα αποδώσουν οι χειρισμοί αυτοί θα φανεί μέσα στις επόμενες μέρες. Και το αργότερο μέσα στην επόμενη βδομάδα αν πραγματικά θέλουμε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και να ξαναμπεί η χώρα στον δρόμο της εξόδου από την κρίση. Γιατί όσο αυτό δεν θα συμβαίνει και όσο η εκκρεμότητα θα παρατείνεται τόσο οι θυσίες των πέντε προηγούμενων χρόνων θα απαξιώνονται.
Έθνος
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια