Το ύψος χαρίζει αυτοπεποίθηση


Την επίδραση του ύψους των ανθρώπων στην ψυχολογία και την κοινωνία, μελέτησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με τη βοήθεια των avatar. Τοποθέτησαν τους συμμετέχοντες σ’ ένα βαγόνι του Μετρό, με ανθρώπους πιο ψηλούς από αυτούς και παρατήρησαν τις αντιδράσεις τους. Το κάθε ταξίδι είχε διάρκεια 6 λεπτά ενώ, σε μία από τις διαδρομές το άτομο κόνταινε 25 εκατοστά.

Το πώς τελικά αντιλαμβάνονταν τον κόσμο γύρω τους όσοι δεν ήταν και τόσο προικισμένοι στο θέμα του ύψους ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο και επικεφαλής της μελέτης Dr Daniel Freeman, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι σε αυτή τη διαδρομή ένιωθαν πιο ευάλωτοι, ανέπτυξαν αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό τους και είχαν μεγαλύτερη αίσθηση… παράνοιας. Πίστευαν ότι ο κόσμος ήταν εχθρικός απέναντί τους.
Όπως επισημαίνει ο Dr Freeman, αυτό βέβαια δεν είναι πανάκεια, δε σημαίνει ότι όλοι οι κοντοί έχουν έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους ή είναι παρανοϊκοί, όμως τα ευρήματα της μελέτης ενισχύουν κάποιες κοινές αντιλήψεις που θέλουν το ύψος να επηρεάζει την αίσθηση κοινωνικού στάτους και το να είναι κανείς ψηλός, τείνει να θεωρείται κοινωνικά επιθυμητό.
Οι ειδικοί διευκρίνισαν ότι το ύψος ενισχύει την αυτοπεποίθηση στις κοινωνικές συναναστροφές. Όλοι μας έχουμε νιώσει, όταν δεν είμαστε πολύ καλά και δεν αισθανόμαστε ωραία με τον εαυτό μας να καμπουριάζουμε και να μαζευόμαστε, ενώ όταν νιώθουμε μεγαλύτερη σιγουριά τεντώνουμε το σώμα μας, νιώθουμε ψηλότεροι και καταλαμβάνουμε περισσότερο χώρο» εξήγησε ο καθηγητής.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει η η κλινική ψυχολόγος Susan Heitler, λέγοντας ότι κάπως έτσι νιώθουν τα παιδιά απέναντι στους μεγάλους που πρέπει να κοιτάζουν προς τα επάνω για να έχουν οπτική επαφή.

naftemporiki.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια